Så här har du aldrig någonsin sett svenska kändiskvinnorna – tar plats i sagolik kalender

Caroline Roosmarks kalender Sagolika kvinnor

Foto: Caroline Roosmark

Fotografen Caroline Roosmark har nyligen släppt sin årliga kalender inför 2024. På bilderna skymtas flera av landets mest kända kvinnor – i miljöer och kläder som vi aldrig någonsin kopplat ihop med dem.

I år pryds omslaget av artisten Eva Dahlgren, iklädd en drottninglik klänning och massor av blomster.

– Efva Attling sa till mig att hon inte kände igen sin egen fru, berättar Roosmark för Nöjeslivet.

Ni kan se bilderna här nedanför, eller beställa dem här.

Välgörenhetskalendern ”Sagolika kvinnor” lanseras varje år vid den här tiden av fotokonstnären Caroline Roosmark, 57. Hon har arbetat med projektet i 20 år och släppt hela 18 olika kalendrar.

Nu har 2024 års version släppts – den innehåller i vanlig ordning makalösa och annorlunda bilder på några av Sveriges mest kända och populära kvinnor.

Läs mer: Magiska bilderna: Så här har du aldrig sett kända kvinnorna förut – hyllas nu i storslagen kalender

De som porträtteras denna gång är bland andra artisterna Jill Johnson och Eva Dahlgren, idrottarna Charlotte Kalla och Sarah Sjöström, bakinfluencern Camilla Hamid, skådespelaren Yvonne Lombard och nöjesprofilen och konstnären Carolina Gynning.

JANUARI – författaren Katarina Wennstam. Foto: Caroline Roosmark
FEBRUARI – skådespelaren Shima Niavarani. Foto: Caroline Roosmark
MARS – influencern Vivi Wallin. Foto: Caroline Roosmark

– Jag tycker att den är stark. Det var så kul att träffa alla härliga kvinnor, för det är ett brett åldersspann från 25 till 94 (Yvonne Lombard) år. Jag har medvetet valt kvinnor från olika kategorier och åldrar. Det här är inga kvinnor som representerar samma sak, säger Caroline Roosmark till Nöjeslivet. 

– Jag har insett att det här projektet är något som kvinnor mår bra av. Jag får väldigt mycket respons på sociala medier och på mail. Kvinnor hör av sig och berättar att de känner sig stärkta, fortsätter hon.

Carolina Gynnings vågade bild

Årets kalender – som du hittar HÄR – pryds av artisten Eva Dahlgren på omslaget. Hon sitter i ett blomsterhav med en klänning som skulle kunna bäras av en kunglighet.

– Det var väldigt kul med Eva Dahlgren, för så har man aldrig sett henne någonsin. Efva Attling sa till mig när vi träffades att hon inte kände igen sin egen fru. Eva älskar bilden och gillar att vara på omslaget. Hon brukar se allvarsam ut, men här har hon glimten i ögat och ett leende på läpparna, säger Caroline Roosmark.

En annan bild som säkerligen kommer att väcka folks reaktioner är den på nöjesprofilen och konstnären Carolina Gynning. Roosmark har placerat henne på samma sätt som Adam ligger i Kristian Zahrtmanns provokativa målning ”Adam i paradiset” från 1914.

– Jag skulle tro att folk reagerar, ja. Men den är inte heller vansinnigt chockerande. Inte som Zahrtmanns original, som var väldigt kontroversiell på den tiden. Hans erotiska målningar var skandalösa eftersom det inte var så populärt att göra bögerotik då. Han var bespottad och fick inte representera museum. Men för några år sedan köpte Nationalmuseum in den målningen och jag tycker att den är vacker, säger hon och fortsätter:

APRIL – bakinfluencern Camilla Hamid. Foto: Caroline Roosmark
MAJ – nöjesprofilen och konstnären Carolina Gynning. Foto: Caroline Roosmark
JUNI – influencern Tone Sekelius. Foto: Caroline Roosmark

– Jag tar ofta inspiration från filmer, konstverk och andra kulturella sammanhang. Den tavlan har jag känt att jag ville ”göra” någon gång. När jag såg Carolina så kände jag att det var någonting jag ville göra. Hon älskade idén givetvis. Hon är så självklar och avslappnad på bilden. Det föll sig väldigt naturligt för henne.

Stöttar utsatta mammor

Sedan 2009 stödjer Caroline Roosmark och hennes kalenderprojekt Fryshusets verksamhet ”Barn till ensamma mammor” som riktar sig till barn och ensamstående mödrar som lider av socioekonomisk utsatthet.

En del av pengarna hon tjänar på sina kalendrar ger hon bort till organisationen.

De senaste åren har hon lyckats samla in drygt en halv miljon kronor per kalenderår.

– Det är den gruppen i samhället som har det tuffast. Rapporterna säger samma sak varje år, det blir bara tuffare. Så vi måste stödja dem, såklart, säger hon.

JULI – artisten Eva Dahlgren. Foto: Caroline Roosmark
AUGUSTI – simmaren Sarah Sjöström. Foto: Caroline Roosmark
SEPTEMBER – ex-skidåkaren Charlotte Kalla. Foto: Caroline Roosmark

– Men det handlar inte bara om att samla in pengar utan även att belysa problemet. Det jag gör kan inte jämföras med TV4:s galor där de samlar in 20 miljoner på 10 minuter. Det här är även ett informationsprojekt, fortsätter Roosmark. 

Årets ”Sagolika kvinnor”-kalender är även en hyllning till Sveriges tidigare utrikesminister Anna Lindh som mördades 2003, alltså för 20 år sedan. Valet föll sig självklart när hon pratade med sina vänner och ”kalenderkvinnorna” Katarina Wennstam och Helena Bergström.

– Jag lyssnade på Helenas dramaserie på radion, ”Före-Efter: Anna Lindh 2003”, och insåg att de yngre generationerna inte vet vem hon var. För oss äldre var det en landssorg när hon mördades. Hon var en stor kvinna och politiker och skulle förmodligen ta över som statsminister. Det känns viktigt att höja henne. Hon var tidig och jobbade mot det som vi i dag jobbar mycket mot. Klimatkris och sociala orättvisor, säger Caroline Roosmark.

OKTOBER – skådespelaren Yvonne Lombard. Foto: Caroline Roosmark
NOVEMBER – artisten Jill Johnson. Foto: Caroline Roosmark
DECEMBER – artisten Gladys del Pilar. Foto: Caroline Roosmark

Caroline Roosmark om sin MS

I fjol skrev fotografen att det hade varit ett tufft år för henne personligen eftersom hennes MS blivit sämre efter att hon även insjuknat i Covid-19. Hon diagnostiserades med nervsjukdomen 2015.

Jag har gjort en fotografering i taget och ställt mig frågan: blir det en till, orkar jag?”, skrev Roosmark för ett år sedan.

– Jag mår fortfarande dåligt i min MS, det gör jag. Men samtidigt orkade jag med det här i år också, så jag kommer att fortsätta. Jag har redan idéer för nästa kalender och jag har redan pratat med folk. Det är faktiskt många som kontaktar mig och ber om att få vara med, säger hon.

Caroline Roosmark. Foto: Facebook

Samtidigt betonar hon att hon inte gör det här helt ensam. Det är ett stort gäng som ligger bakom produktionen.

– Jag får hjälp av assistenter och flera andra på plats. Jag står inte där ensam direkt, vi är många på plåtningarna. Men jag kommer att fortsätta till jag inte klarar det längre, försäkrar Caroline Roosmark.

Wow, vilken underbar kalender med tolv fantastiska kvinnor. Du gör ett superjobb med att hjälpa utsatta människor och samtidigt visa på att kvinnor verkligen kan ALLT!

Gilla, dela och kommentera gärna artikeln och skicka en hälsning till alla de kvinnor som varit med och tagit fram årets kalender.

Exit mobile version