Så mycket tjänar Peter Stormare – därför går tusentals kronor till en familj han aldrig träffat

Peter Stormare pengar

Foto: TV4, Nils Petter Nilsson/TT

Peter Stormare är en av Sveriges mest kända skådespelare utomlands. Det genererar en hel del klirr i kassan.

Så hög lön har stjärnan egentligen – och det lägger han stålarna på.

– Samlar på hög vettu, säger han skämtsamt i Youtube-serien ”Söndagsångest”.

Få svenskar har en lika gedigen utlandskarriär i filmbranschen som Peter Stormare, 70, har. Hälsinglandsonen var klar med sin teaterutbildning 1981 och sedan dess har han synts i storfilm efter storfilm.

Han har bland annat varit med i ”Fargo”, ”Chocolat”, ”The Big Lebowski”, ”Jägarna 2” och tv-serierna ”Seinfeldt”, ”Swedish Dicks” och ”Prison Break”.

I den sistnämnda serien spelade Stormare maffiabossen John Abruzzi.

Det var också en av de roller som gett honom mest slantar i plånboken.

Så mycket fick han för ”Prison Break”

När Stormare var med i Youtube-programmet ”Söndagsångest” med Malin Norlander berättar han vad han tjänade på att vara med i de två första säsongerna i serien som sändes 2005-2017.

”Prison Break” handlar om karaktären Michael Scofield som försöker rädda sin bror Lincoln, som dömts till döden för ett brott han ej begått, från ett högriskfängelse.

– Vad kan man få per episod? Vad fick jag då? 50 tusen dollar kanske per episod, säger han.

I dagens valutakurs motsvarar 50 tusen dollar drygt en halv miljon svenska kronor.

Som mest har han fått en halv miljon dollar för en film, alltså drygt 5 miljoner kronor.

Vad gör då Hollywood-stjärnan med alla pengar som han tjänat i USA?

– Samlar på hög vettu. Nej, men jag bor ju i ett litet hus, det är inte stort. Jag har en bil, de brukar ha massor med bilar. Jag har inga juveler, jag samlar inte på något, säger han.

Har gett bort mycket

Han säger också att han är givmild och har sett till att döttrarna Kaiya och Kelly har en säker framtid. Frun Toshimi har fått en del av kakan. Dessutom säger han att han hjälpte sin mamma och pappa och syrra då och då.

Sedan levererar Peter Stormare en riktig chocknyhet. Han säger att han under många, många år har skickat pengar till en familj i Afrika.

– Jag har en familj i Nigeria som jag har hjälpt fem barn att gå igenom skolan. Nu är de vuxna och har barn själva, och jag skickar dem pengar. Varje jul så skickar jag fortfarande pengar, det är fem barn som jag har hjälpt. Mamman och pappan är döda, och jag har hjälpt med att betala för deras begravning och så, säger han.

Stormare har stöttat familjen ekonomiskt sedan 1982, då bodde nämligen hans föräldrar i Nigeria och lärde känna familjen. Peter har däremot själv aldrig träffat dem.

Wow, det där sista hade man ju ingen aning om. Att Peter Stormare försörjer en nigeriansk familj som han aldrig ens har träffat.

Det är minst sagt en fin och god gärning. Tänk om alla kunde göra en bråkdel av det. Då skulle världen vara en mycket bättre plats.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version