Sanningen bakom ryktena om Anni-Frid och Agnetha – så var vänskapen egentligen: ”Klart att vi…”

Anni-Frid och Agnetha

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Pontus Lundahl/TT

Under 70- och 80-talet ingick de i en av världens hetaste popgrupper. Ryktena om att Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog ska ha varit ovänner och att de till och med slagits har vägrat dö ut.

Nu berättar de båda hur deras relation egentligen varit.

– Det har skrivits så mycket om att Frida och jag inte var vänner, det är inte rättvist att göra så, säger Agnetha enligt Daily Mirror.

Finns det en enda svensk som inte stått och skakat loss fullständigt till ”Dancing queen” eller ”Mamma Mia” på ett dansgolv?

Nej, jag tror faktiskt inte det.

Läs mer: Björn Ulvaeus nya bekännelse om Agnetha Fältskog – uppgörelsen efter skilsmässan

Abbas låtskatt är otrolig och odödlig. Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskogs musik lever kvar i oss alla och letar sig ner från en generation till en annan.

Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson. Foto: Instagram

Tog en väldigt lång paus

Supergruppen Abba hade sin storhetstid 1972-1982, sedan hände någonting. Motivationen tog slut. Så även äktenskapen mellan Agnetha och Björn samt mellan Anni-Frid och Benny.

– Vi slutade av kreativa orsaker. Vi slutade för att vi kände att energin tog slut i studion, för att vi inte hade så roligt i studion som vi hade den där gången, har Björn tidigare sagt enligt Evening Standard.

Egentligen splittrades gruppen aldrig officiellt – det var bara sagt att de skulle ta en paus.

– Och det var därför vi sa: ”Låt oss ta en paus”. Vi sa aldrig: ”Det här var det. Vi splittras och kommer aldrig att återförenas”. Det sa vi aldrig, fortsatte han.

De fyra fortsatte med sina karriärer på olika håll. Björn och Benny arbetade däremot tillsammans en del med musikalerna ”Chess”, ”Kristina från Duvemåla” och ”Mamma Mia!”.

Även Anni-Frid och Agnetha har fortsatt att skapa otroliga låtar under de senaste decennierna.

Elaka tungor har spridit rykten

Någonting många har fått om bakfoten är att de två kvinnorna skulle ha varit ovänner under Abba-åren.

Det stämmer inte alls. Det är elaka rykten som på något märkligt sätt levt kvar i alla år.

Anni-Frid Lyngstad vid invigningen av ABBA-museet på Djurgården 2013. Foto: Jonas Ekströmer/TT

I en gammal läsarchatt i Aftonbladet 2009 besvarade Agnetha och Anni-Frid läsarnas frågor. Då skrev de bland annat om hur deras relation var.

En sak skulle jag vilja tillrättalägga. Allt som har skrivits om att Agnetha och jag slogs och att vi var ovänner. Det finns inte någon som helst sanning i detta. Klart att vi konkurrerade, men det gjorde att det blev bra”, skrev Frida.

Nej, gud vi var inte ovänner. Man får leva med många sådana där oförrätter”, fyller Agnetha i.

”Hade mycket roligt med min syster”

När Abba återförenades häromåret och spelade in albumet ”Voyage” blev det nostalgiskt för bandmedlemmarna. Anni-Frid pratade då med BBC om den fina relation hon har med Agnetha efter alla år.

– Vi har något mycket speciellt, inte bara röstmässigt utan också som vänner, sa hon och fortsatte:

– Så fort vi stänger dörren bakom oss i studion, kände vi oss som hemma båda två. Jag hade mycket roligt med min syster.

Även i senare intervjuer har de två superstjärnorna kommenterat sin vänskap. Det är som att frågorna aldrig tar slut, för ryktet om att de inte skulle komma överens dör aldrig ut.

I Daily Mirror, som hänvisar till en ny Abba-dokumentär, står det att Agnetha sagt följande ord om de påstådda sprickorna mellan henne och Frida.

– Det har skrivits så mycket om att Frida och jag inte var vänner, det är inte rättvist att göra så.

Så är Björn och Bennys relation

Det har även skrivits mycket om Björn och Bennys relation under de senaste åren. Herrarna har utåt sett i alla fall haft en närmare relation än vad de kvinnliga gruppmedlemmarna haft, med tanke på att de arbetat en hel del ihop.

De träffade varandra för första gången redan 1966, på en fest där både Björns ”Hootenanny Singers” och Bennys ”Hep Stars” var. Där fastnade de för varandra och började genast lira på gitarrerna.

Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Sedan dess har vänskapen bara förstärkts. Att vi inte alltid tycker lika om allting spelar ingen roll, sa Benny till Göteborgs-Posten 2018.

De har alltså varit vänner i 58 år.

– Man vet ju att det aldrig kommer att finnas någon mer person i ens liv som man går så långt tillbaka med, sa Björn då.

Vad härligt att ni fortfarande har god kontakt och är vänner, trots att åren har gått.

Tycker ni att Abba är den bästa gruppen någonsin? Diskutera gärna!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version