Björn Ulvaeus ärliga ord om Benny Andersson – bekräftar det som alla anat: ”Vänskapen har…”

Björn Ulvaeus och Benny Andersson träffade varandra första gången 1966 och bildade supergruppen Abba med Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad fyra år senare.

Nu har 58 år gått och deras vänskap har förändrats.

– Man vet ju att det aldrig kommer att finnas någon mer person i ens liv som man går så långt tillbaka med, har Björn sagt till Göteborgs-Posten.

Tillsammans med Agnetha Fältskog, 74, och Anni-Frid Lyngstad, 78, utgjorde herrarna Björn Ulvaeus, 78, och Benny Andersson, 77, den svenska supergruppen Abba.

De började spela och turnera med varandra redan 1970 och fyra år senare vann de ”Eurovision Song Contest” med låten ”Waterloo” i engelska Brighton.

Läs mer: Därför dricker Björn Ulvaeus inte alkohol – mörka sanningen bakom beslutet: ”Fly från sig själv”

Efter att ha släppt många hitlåtar och populära album så splittrades Abba 1982. Då hade redan de två äktenskapen som förenade gruppen – Björn och Agnetha var gifta 1971-1979 och fick två barn, Benny och Anni-Frid var gifta 1978-1981 – tagit slut.

Björn Ulvaeus. Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT

Sedan dess har de fyra artisterna haft egna solokarriärer – förutom när de återförenades för att göra avatarshowen ”Abba Voyage” 2022.

Ses fortfarande ganska ofta

Trots att de inte spelat ihop sedan 1982 har de fyra hyfsat regelbunden kontakt med varandra. Eftersom Björn och Agnetha har barnen Linda och Christian ihop så har de en förbindelse och ses ofta vid högtider och på födelsedagar.

– Vi har barnbarn tillsammans – ett gäng på fyra stycken – så vi ses ganska ofta i sådana sammanhang. Jul och födelsedagar och sådant. Agnetha är en vän och någon som jag en gång älskade och som jag har två fantastiska barn med, sa Björn i det brittiska programmet ”Julhyllning till Abba” för några år sedan.

I samma program berättade han att just julfirandena under Abba-tiden var magiska.

– Vi jobbade aldrig då. Allt stannade. Det var en stor familjehögtid. Våra föräldrar kom hem till oss och huset var fullt med släkt och vänner. Jag kommer ihåg alla jularna så väl och de var så fantastiska, sa han.

”Behöver inte se någon film om oss”

Björn och Benny har haft väldigt god kontakt genom alla år och arbetat en hel del tillsammans. Efter Abbas splittring skrev de musikalerna ”Chess” (1986), ”Kristina från Duvemåla” (1995) och ”Mamma Mia!” (1999) ihop.

De träffades för första gången 1966 då Bennys band Hep Stars stötte på Björns band Hootenanny Singers på en väg i Västergötland. De sammanstrålade sedan till en fest ihop och de två ungdomarna fastnade för varandra. De satt på festen och spelade gitarr tillsammans.

Benny Andersson
Benny Andersson. Foto: Anders Henriksson/WIkicommons

– Det är många som vill göra filmen om Abbas berättelse, men inte vi, sa Benny i Göteborgs-Posten 2018.

– Det känns skönt att veta att jag inte behöver se någon film om oss och om mig, sa Björn i samma intervju.

Har en tradition på nyårsafton

Deras vänskap firar alltså hela 58 år. De är fortfarande nära varandra och hörs och ses regelbundet. Bland annat har de en tradition att de hörs på nyårsafton varje år för att summera läget.

– Vi brukar ringa till varandra på nyårsafton. Vi pratar då om vad vi har framför oss under det kommande året, har Björn sagt i ”Julhyllning till Abba”.

Trots att de var så längesen de träffades för första gången är vänskapen nästan starkare än någonsin. De umgås inte lika intensivt som tidigare och deras relation är annorlunda nu jämfört med då. Men de har varit riktigt goda vänner ändå sedan 1966.

– Sedan dess har vänskapen bara förstärkts. Att vi inte alltid tycker lika om allting spelar ingen roll, sa Benny i GP.

– Man vet ju att det aldrig kommer att finnas någon mer person i ens liv som man går så långt tillbaka med, konstaterar Björn.

Tack för all härlig musik och för alla magiska år och minnen, Björn och Benny. Ni är helt fantastiska.

Vad skulle ni vilja säga till dessa musikaliska genier om ni hade chansen?

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev