Sarah Dawn Finers tårar i direktsändning – gripande orden om barnmorskekrisen: ”Under all kritik”

Foto: TV4/Wikimedia commons

Krisen i förlossningsvården får tvåbarnsmamman Sarah Dawn Finer att ryta ifrån.
Den folkkära artisten hyllar nu barnmorskorna.
– Det är under all kritik i Sverige, säger Sarah Dawn Finer i TV4:s Nyhetsmorgon.

Artisten Sarah Dawn Finer, som just nu är aktuell med julshowen ”Stjärnklart”, har haft ett intensivt år.

Sångerskan med den karaktäristiska och härliga rösten fyllde nyligen 40 år – och i våras blev hon mamma till en son efter en dramatisk förlossning.

”Tacksamheten till din bästa pappa Jonas för hans oändliga stöd och styrka vid bådas vår sida, och från oss – till all helt fantastisk personal på BB Stockholm, och på Neo på Danderyds Sjukhus som fick ut dig, gav dig tillbaka till livet och till oss, och tar hand om dig, tills allt är lättare… är obeskrivlig. Ni är hjältar allihop. Benjis och våra hjältar”, skrev Sarah då i ett inlägg på Instagram.

I helgen gästade Sarah Dawn Finer TV4:s Nyhetsmorgon och passade då återigen på att slå ett slag för förlossningsvården och landets barnmorskor.

Foto: AnnCatrin Blyckerts/Wikimedia commons

För några år sedan födde Sarah sin dotter, och i samband med den förlossningen kände artisten oro över att vården är tungt belastad.

– Men sannolikheten att jag lever i Sverige och att vi har en sådan situation där redan då, alltså innan pandemin, så skrek de om att det inte fanns tillräckligt mycket resurser för dem att rädda våra liv och våra barns liv. Fyra år senare sitter jag i samma situation på samma sjukhus, jag måste prata snabbt för annars börjar jag gråta, säger Sarah Dawn Finer innan artistens ögon tåras.

Foto: TV4

Även programledaren Jenny Alversjö är märkbart tagen i studion.

Sarah Dawn Finer hyllar hjältarna inom förlossningsvården.

– Min son hade inte levt om de inte hade gjort de besluten de gjorde, och den barnmorskan som sprang till akutrummet och såg till att han lever i dag, att hennes förutsättning på hennes jobb inte är att hon ska kunna rädda mitt liv eller min sons liv för att hon har för mycket att göra, hon är för underbetald, hon måste stå skrika för rätten att göra sitt jobb värdigt. Det är under all kritik i Sverige, säger Sarah Dawn Finer i Nyhetsmorgon.

Marie Göranzons utbrott: Man blir vansinnig

Artisten är märkbart berörd av förlossningsvårdens situation just nu – och hon är inte ensam om att ta ställning för barnmorskorna.

Nyligen gick Dramatenstjärnan Marie Göranzon ut i ”Malou efter tio” i samma kanal och röt ifrån ordentligt, efter att många barnmorskor på flera platser i landet sagt upp sig.

Marie Göranzon. Foto: TV4/Youtube

– Man blir vansinnig, och tänker vad är det som har hänt? Jag födde barn, är 40-talist, och det föddes hur mycket barn som helst på 60-talet. Man fick ligga en vecka, hade samma barnmorska. Alla mina kompisar som jag har pratat med, detta är då inga privatsjukhus utan vanliga sjukhus, vi fick ligga en vecka och så hade vi samma barnmorska. Nu har jag visserligen fött barn på juldagen, av någon anledning var det bara jag den dagen på Karolinska. Men jag undrar bara, vad är det som har hänt? Är det så att man har mindre pengar? Det finns ju ingen förklaring vad det är. Jag tycker det är oförskämt, sade Marie Göranzon då, i TV4.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!

Exit mobile version