Marie Göranzons utbrott i TV4 – fullständigt rasande efter beskedet om barnmorskorna: ”Skam”

Förlossningsvården blöder och personal flyr yrket.
Nu ryter Dramatenstjärnan Marie Göranzon ifrån mot politikerna – efter barnmorskekrisen.
– Jag tycker det är en skam, säger Göranzon i TV4:s ”Malou efter tio”.

Krisen inom den svenska förlossningsvården är total på sina håll i landet.

I Region Stockholm har 41 barnmorskor sagt upp sig bara sedan i fredags – och chefer avsäger sig nu ansvaret för patientsäkerheten, uppger Aftonbladet. Politikerna som styr i huvudstaden har nu lagt fram en åtgärdsplan för att den akuta situationen ska lösas.

Bland annat handlar det om att nå en barnmorska per födande kvinna.

Nyheten om barnmorskornas flykt från yrket har de senaste dagarna väckt starka reaktioner. Nu ger sig även folkkära skådespelaren Marie Göranzon, 79, in i elden.

Göranzon kokar av ilska när hon får ge sin syn av det inträffade, i TV4:s ”Malou efter tio”-sändning på torsdagsförmiddagen.

– Man blir vansinnig, och tänker vad är det som har hänt? Jag födde barn, är 40-talist, och det föddes hur mycket barn som helst på 60-talet. Man fick ligga en vecka, hade samma barnmorska. Alla mina kompisar som jag har pratat med, detta är då inga privatsjukhus utan vanliga sjukhus, vi fick ligga en vecka och så hade vi samma barnmorska. Nu har jag visserligen fött barn på juldagen, av någon anledning var det bara jag den dagen på Karolinska. Men jag undrar bara, vad är det som har hänt? Är det så att man har mindre pengar? Det finns ju ingen förklaring vad det är. Jag tycker det är oförskämt, säger Marie Göranzon i TV4.

Skådespelaren är så rasande att hon höjer tonläget rejält i studion.

– Då får vi sluta föda barn i Sverige! Vi får åka till andra länder! Politikerna måste ju begripa att kvinnor inte vill ha barn under sådana här omständigheter.

Vad ska man göra när man ska föda barn och det inte finns någon?

När programledaren Malou von Sivers tar upp politikernas löften om lösningar i det hela, blir Göranzon om möjligt än mer förbannad.

– Jag tror inte en sekund på det för det är gjort, va. För det finns inga som ljuger så jävla bra som dem! Hela tiden, lovar och lovar och lovar. Jag tror inte på det.

Enligt Dramatenstjärnan kan det delvis handla om samhällets syn på kvinnor och kvinnans kropp.

– Det är ju för att det är kvinnor! Hade det varit gubbar som ska ligga och föda barn hade de väl haft åtta barnmorskor på varje gubbe. Så är det ju bara.

Marie Göranzon. Foto: Robin Haldert/TT
Marie Göranzon. Foto: Robin Haldert/TT

Det är inte bara i Stockholm som krisen är akut. I Lycksele stänger förlossningen tre veckor över jul och nyår – för att kunna hålla förlossningarna i Umeå och Skellefteå öppet, uppger Sveriges Radio. Det innebär att blivande mammor kan få åka 40 mil till närmaste förlossning.

– Vad ska man göra när man ska föda barn och det inte finns någon? Jag tycker det är en skam. En skamfläck på svensk sjukvård att man inte tar hand om blivande mammor och deras bebisar, det är inte klokt, säger Marie Göranzon.

”Malou efter tio” sänds vardagar klockan 10.00 i TV4.

Här kan man se inslaget med Marie Göranzon (länk till TV4 Play).

Vad tycker du om det som Marie Göranzon resonerar kring? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!