Lasse Berghagens sista önskan om sin egen begravning
Lasse Berghagens sista önskan om sin begravning

Sista beskedet från Lasse Berghagen – så vill han begravas: ”Jag önskar mig…”

Lasse Berghagen hann spela in intervjun ”Sista ordet” med Mark Levengood kort innan sin död.

Där berättade han hur han önskar att hans egen begravning ska bli.

– Jag önskar mig en lagom tillställning, säger han i programmet.

Torsdagen den 19 oktober nåddes hela Sverige av de tråkiga nyheterna att artisten, programledaren och skådespelaren Lasse Berghagen gått ur tiden, 79 år gammal.

Han var framför allt känd för sina poetiska visor, sin humor och sina insatser som programledare för nio säsonger av ”Allsång på Skansen”.

Läs mer: Mark Levengood om Lasse Berghagens hälsning från andra sidan: ”Mest krävande uppgift jag ställts inför”

Lasse somnade stilla in på sjukhuset vid 11-tiden på förmiddagen. Hans kropp återhämtade sig aldrig efter den hjärtklaffsoperation som han genomgick i september. Han led länge av hjärtproblem.

Lasse Berghagen
Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

”Sista ordet” med Mark Levengood

En kort tid innan sin död hann han spela in en sista intervju med programledaren Mark Levengood, 59, i TV3/Viaplay. Där fick han framföra ett avsked, både till svenska folket men framför allt till sin familj och sina döttrar Malin, 57, och Maria, 47.

– Där jag är nu saknar jag er väldigt mycket, för ni har betytt otroligt mycket för mig. Man brukar säga i glädje och sorg men det har inte varit någon sorg utan enbart glädje. Så mycket kärlek, värme och omtanke. Jag älskar er verkligen av hela mitt hjärta, säger han i programmet.

En märkbart tagen Berghagen säger i ”Sista ordet” att han länge försökt skjuta döden ifrån sig.

– Jag är realist och förstår att döden lurar där. Jag har skrivit någon dikt om att ”döden gör sig icke besvär”, säger han.

Så vill Lasse Berghagen begravas

Samtidigt levererar han ett sista besked till familjen – en önskan om hur han vill bli begraven. Han säger att han vill att ceremonin ska vara lugn och att det inte ska vara så mycket uppståndelse.

– Jag önskar mig en lagom tillställning med bästa vännerna. Får jag önska mig en tid på året så önskar jag att det är på försommaren så att det är mycket syrener inplockade. Och sen att de spelar ”Som en blänkande silvertråd”. Den betyder mycket för mig, säger han.

Läs mer: Malin Berghagen visar upp privata bilderna med pappa Lasse – detaljen som många reagerar på: ”Vi var…”

Låten ”Som en blänkande silvertråd” släpptes av Lasse Berghagen 2001, på albumet med samma namn.

Vi saknar dig, Lasse! Du är otroligt älskad och saknad. Hoppas att du får din sista vila och att begravningen blir så som du önskat.