Foto: TT/Jessica Gow, Instagram

Siw Malmkvists lycka med barnbarnet – när artisten tog emot S:t Eriksmedaljen

Siw Malmkvist utsågs av Stockholm stad till 2024:s S:t Eriksmedaljör och fick nyligen åka till Stadshuset för att ta emot sitt pris.

Ceremonin blev dessutom ett perfekt tillfälle för artisten att skapa ett kärt minne med sitt ena barnbarn.

Det är få artister som kan mäta sig med Siw Malmkvist när det gäller en imponerande meritlista.

Under åren har hon synts i många olika sammanhang, skapat älskad musik, stått på stora scener, och fått både hyllningar och utmärkelser för sina prestationer. Hon debuterade i ”Melodifestivalen” redan 1959 och har sedan dess deltagit flera gånger, både för Sverige och för Västtyskland i ”Eurovision Song Contest”.

Siw Malmkvist förlorade kärleken Fredrik

Siw Malmkvist träffade sin stora kärlek, skådespelaren Fredrik Ohlsson, på en fest 1971.

Ohlsson blev kanske mest känd för sin roll som Tommys och Annikas pappa i filmerna om Pippi Långstrump, men han medverkade också i många teateruppsättningar, filmer och tv-serier.

Däribland SVT:s klassiska dramaserie ”Varuhuset”, där han spelade antikhandlaren Josefsson, även känd som Pelikanen.

Siw och Fredrik föll snabbt för varandra och var ett par i över fem decennier. Men i november förra året kom chockbeskedet att Fredrik hade somnat in, 92 år gammal.

Sedan dess har Siw behövt anpassa sig till det nya livet som änka.

– Det känns så konstigt efter 53 år. Fasen, det är ju alldeles tomt och tyst här hemma. Fredrik svarar inte när jag vill säga något till honom. Förr kunde jag till exempel läsa en artikel och tänka ”det här måste jag berätta för Fredrik”. Men det är slut med det nu, har Siw berättat för Aftonbladet.

Siw Malmkvists lycka med barnbarnet

Som tur är har Siw familjen att luta sig tillbaka mot. Sångerskan har två barn, Tove Mårtensson Frank och Carl Henrik Ohlsson. Dessutom har hon flera barnbarn som kan lysa upp hennes vardag.

Nyligen kunde Siw skapa ett kärt minne med ett av barnbarnen och visade upp den fina relationen på sin Instagram.

Mitt barnbarn och jag på väg till stadshuset för att ta emot min medalj från Stockholms stad”, skriver Siw.

Utmärkelsen som Siw pratar om är S:t Eriksmedaljen, som Stockholm stads kommunstyrelse delar ut årligen till stockholmare för sina verksamheter eller insatser.

Siw är född i Landskrona men har bott i Stockholm i många år och ska nu alltså belönas av staden. Motiveringen lyder som följande:

Med sina rötter i Landskrona har Siw Malmkvist, alltsedan hon flyttat till Stockholm, berikat vårt kulturliv. Hon har uppträtt på otaliga av huvudstadens scener och hennes gestaltning av Pippi Långstrump på Folkan är legendarisk. Egna krogshower, folkparksturnéer, framgångar i schlagerfestivaler från 1959 och framåt är bara ett axplock av Siws mångfaldiga bidrag till kulturen – här hemma i Stockholm, runt om i Sverige och Europa.

Vad fint att du får dela den upplevelsen med ditt barnbarn Siw.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev