Foto: TT/TV4

Siw Malmkvists ärliga ord om Melodifestivalen – det tycker hon om tävlingen egentligen: ”Det är…”

Siw Malmkvist, 87, är en av de stjärnor som vi fått ynnesten att se medverka flera gånger om i Melodifestivalen.

I en intervju med Nöjeslivet berättar hon nu om hur hon ser på tävlingen idag, och om huruvida hon skulle kunna tänka sig ställa upp igen eller inte.

Det är få artister som har en lika lång meritlista bakom sig som Siw Malmkvist.

Hon har genom åren synts till i diverse olika sammanhang, skapat uppskattad musik, stått på stora scener, och blivit både hyllad och prisad för sina fina insatser.

Nu när Melodifestivalen äntligen är i gång igen med glitter och glamour, schlagerfest och härliga framträdanden så är det svårt att inte tänka på just Siw och alla de gånger som hon medverkat i tävlingen.

Siw Malmkvist, 1961, Melodifestivalen
©SCANPIX SWEDEN, 1961-02-06. Sångerskan Siw Malmkvist. Här ser vi henne på scen i den svenska Schlagerfestivalen 1961, där hon segrade. Stor orkester i bakgrunden. Foto: Scanpix Code: 20360

Härliga minnena från tävlingen

Hon ställde upp första gången 1959 och sedan dess har hon synts till flertalet gånger i Melodifestivalen, och även representerat både Sverige och Västtyskland i Eurovision Song Contest.

När hon tänker tillbaka på sina minnen från Mello idag så förklarar hon att det varit väldigt betydelsefullt för henne.

– Det har betytt en väldig massa. Det börjar med att jag vinner med “Augustin,” och där börjar min karriär faktiskt. Då hade jag bara vunnit en sångtävling innan och fick vara med i ett program med Lennart Hyland som hette “Stora famnen” och gick varje lördag i 9 veckor på den enda kanalen vi hade. Då blev jag känd. Sen vinner jag med ”Augustin” så min karriär började med den kan jag säga, berättar hon för Nöjeslivet:

– Det har varit nervöst och roligt. Mest nervöst, tycker jag, med Melodifestivalen, säger hon och skrattar.

”Långtråkigt med Eurovision”

Senaste gången som hon medverkade i tävlingen var för 20 år sedan, år 2004, tillsammans med vännerna Ann-Louise Hanson och Towa Carson.

Sedan dess har mycket hänt i tävlingen, och idag tycker Siw att Eurovision Song Contest har blivit något långdraget.

– Det är för långtråkigt med Eurovision, det är så många medverkade så man slocknar ju halvvägs in tycker jag, säger hon till Nöjeslivet.

ESKILSTUNA 20200227 Towa Carson, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson under Melodifestivalen i Eskilstuna. Foto: Naina Helén Jåma / TT
ESKILSTUNA 20200227 Towa Carson, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson under Melodifestivalen i Eskilstuna. Foto: Naina Helén Jåma / TT

Tittar fortfarande på Mello

De svenska artisterna i Melodifestivalen följer hon dock gärna fortfarande.

– Ja, det gör jag faktiskt. Jag tycker det är lite roligt och har alltid hängt med i det, så det vill jag inte missa. Sen när det är final så sitter man absolut och glor.

– Det är lite spännande när man sitter och gissar vem som ska vinna.

Att ställa upp i Melodifestivalen igen själv är dock inget som hon är speciellt sugen på.

– Nej, knappast. Nej, nej, nej. Absolut inte.

Vad tänker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

Läs mer:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev