Sofia Helin: Ärr i ansiktet, ålder, make, serier och filmer

Vi har sett henne i Bron, Masjävlar, Atlantic Crossing och Utvandrarna. Allt Sofia Helin rör vid blir till guld, och nu är hon snart aktuell med vad som spås bli ännu en succé: “Sanningen” på C More. 

Vid 50 års ålder blomstrar karriären för Sofia, som inte alltid haft det så lätt. Hon har bland annat tacklas med psykisk ohälsa och en olycka som gav henne ärr i ansiktet. Här är allt vi vet om talangfulla skådespelerskan Sofia Helin. 

Sofia Helin.
Sofia Helin. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Vem är Sofia Helin? 

Sofia Helin är en svensk skådespelerska som fick sitt genombrott när hon landade huvudrollen i guldbaggenominerade filmen Masjävlar, från 2004. Sedan dess har hon gjort internationell karriär och haft betydande roller i både danska och norska serier. 

Sofia växte upp i Linghem, som är en stadsdel i Linköping, Östergötland. Hon flyttade till Stockholm för att studera på Calle Flygare Teaterskola, och därefter utvecklade hon studierna på Teaterhögskolan i Stockholm. 

Sofia Helin ålder

Hur gammal är Sofia Helin? 

Sofia fyller 50 år den 25 april 2022. Hon är född år 1972 i Örebro. 

Filmer med Sofia Helin

2004 slog Sofia igenom med huvudrollen i hyllade filmen Masjävlar. Några år senare, när Jan Guillous böcker om Arn Magnusson skulle filmatiseras var det Sofia som knep rollen som Arns kärlek Cecilia Algotsdotter.  

Den karaktär som hon förknippas mest med är dock Saga Norén, som är karaktären Sofia spelar i tv-serien Bron. Bron en svensk-dansk kriminalserie som började sändas på SVT den 21 september 2011. Första säsongen blev så populär att den såldes till 160 länder. 

År 2020 spelade Sofia huvudrollen som kronprinsessan Märtha av Norge i den norska dramaserien Atlantic Crossing. Därefter har hon medverkat i Exit, Utvandrarna och Lust

Sofia Helin Sanningen

Inspelningarna av C Mores nya serie Sanningen är igång. I huvudrollerna ses Sofia Helin och Hedda Stjernstedt, känd från från Vår tid är nu. C More beskriver serien som ett emotionellt kriminaldrama om systerskap, föräldraskap, skuld, sorg och hur man går vidare efter ett trauma. Serien sänds 2023.

LÄS MER: Stjärnans avgörande löfte till tittarna – inför historiska sista ”Vår tid är nu”-säsongen

Sofia Helin make

Sofia Helin är gift med skådespelaren och prästen Daniel Götschenhjelm. Tillsammans har paret två barn.

Sofia Helins ärr

Vad har hänt med Sofia Helins ansikte? 

Sofia Helin som Saga Norén i ”Bron”.
Foto: SVT

När Sofia Helin var 25 år flög hon av cykeln i en nedförsbacke och landade med ansiktet först. Hon skadade både tänder, käke och läppar illa och fick genomgå flera operationer. Olyckan är anledningen till de ärr hon har i ansiktet idag. 

I en intervju med Allas berättar hon om tiden efter olyckan

– Alla sade till mig att jag hade haft tur i oturen, och det hade jag verkligen haft. Men när man är ung är det ju väldigt viktigt med utseendet så jag var trött på att höra det. Samtidigt var det en slags ”wake-up-call” för mig. Jag tror det är vanligt, att man förstår hur mycket livet är värt när man är på väg att förlora det, säger Sofia till norska tidningen KK.

Sofia har även varit öppen om att hon tidigare kämpat mot onda tankar som fått henne att må dåligt. Hon har bland annat berättat om hur hennes föräldrars skilsmässa och pappans alkoholism påverkat henne negativt. 

– Jag kämpar med dålig hälsa i perioder, i form av depression, berättade hon när hon var med i Skavlan 2018.