STORT GRATTIS: Börje Ahlstedt fyller 83 år – speciella kärleksknepen med frun Birgitta efter 61 år

Börje och Birgitta Ahlstedt

Foto: Anders Wiklund, TT/ Hanna Franzen, TT

Folkkäre skådespelaren Börje Ahlstedt och frun Birgitta har bevarat kärleken i hela 61 år. Men det var inte givet att de skulle bli just dem två.

Nu fyller Börje Ahlstedt 83 och berättar om knepen för att hålla ihop länge.

Allt började sommaren 1961, på Skansen i Stockholm. Börje Ahlstedt och Birgitta skulle gå på dubbeldejt tillsammans med två kompisar. Men när de andra inte dykte upp började Börje och Birgitta att dansa i stället.

Till tonerna av Thore Erlings orkester föll Börje pladask. Och de andra två, som Birgitta och Börje, egentligen skulle ha gått på dejt med blev en aning besvikna.

Börje Ahlstedts stora genombrott

Bara något år senare, närmare bestämt, 1962 började Börje på Dramatens elevskola och har blev senare en av Sveriges främsta skådespelare.

För den breda publiken är han kanske mest känd som den fisande farbror Carl i Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander från 1982, som rövarhövdingen Mattis i Tage Danielssons filmatisering av Astrid Lindgrens bok Ronja Rövardotter från 1984 eller i Vilgot Sjömans film ”Jag är nyfiken – gul” mot Lena Nyman från 1967.

Men han har också medverkat i ett 20-tal teateruppsättningar, regisserat pjäser för både Dramaten och Folkan och vunnit en rad prider. Bland annat Teaterförbundets Vilhelm Moberg-stipendium och nu senast  Gunn Wållgren-stipendiet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Kom från olika bakgrunder

Birgitta var däremot direktörsdotter från Djursholm och skulle senare utbilda sig till tandsköterska.

För Expressen berättar paret om hur det i början märktes att de hade lite olika bakgrund.

– Jag tyckte om poesi redan då och bad vid något tillfälle Birgittas föräldrar att släcka ner i Djursholmsvillan så att jag kunde deklamera en dikt i mörkret. När de tände igen sade Birgittas pappa kortfattat att han skulle gå ut med hunden. Men vår kärlek övervann alla de där olikheterna och Birgittas föräldrar såg det viktigaste, nämligen att Birgitta mådde bra, säger Börje.

Foto: Hanna Franzen, TT

I sin självbiografi ”Från min loge på Dramaten” beskriver Börje Ahlstedt hur arbetet efter det stora genombrottet upptog mer och mer av hans vakna tid. Således blev tiden för Birgitta och familjen allt mindre.

Men paret tog sig igenom det.

– Börje spelade teater och filmade och var borta mycket. Det var stundvis rätt jobbigt att vara ensam med ansvar för barn och hushåll och jag jobbade deltid för att få ihop tillvaron, men det gick. Och på somrarna kunde vi ofta ha långledigt tillsammans och vara på landet, säger Birgitta till Expressen.

Börje Ahlstedts kärleksknep

Nu är paret pensionärer och spenderar den mesta av sin tid tillsammans. För Expressen delar de med sig av knepen för att hålla kärleken vid liv.

– Grundknepet är att stänga av tv:n om kvällarna och göra något vettigt av relationen. Vi sitter och pratar, ringer våra barn, tar en promenad, ser varandra djupt i ögonen eller lägger oss och kramas, säger Börje.

Stort grattis säger vi till Börje, en levande legend. Hoppas du får en underbar födelsedag.

Exit mobile version