STORT GRATTIS: Henrik Kruusval fyller 50 år – så ska ”Landet runt”-profilen fira dagen

Henrik Kruusval

Foto: Adam Ihse/TT

Henrik Kruusval är ett välbekant ansikte i tv-rutan och sedan många år tillbaka leder han det lättsammare nyhetsprogrammet ”Landet runt”.

På fredagen fyller den folkkäre programledaren 50 år – så tänker han fira födelsedagen.

Nyhetsprogrammet Landet runt såg dagens ljus första gången 1988 då det spelades in från SVT Norrköping under ledning av Larz-Thure Ljungdahl.

Sedan dess har programmet letts av flera olika programledare, men det var 2010 som Henrik Kruusval tog över facklan. Nu, 13 år senare, så leder han ännu programmet som sänds varje söndag med undantag för sommar- och juluppehåll.

Genom åren har programmet blivit en konstant tittarsuccé som verkligen engagerar tittarna. Varje vecka skickas mängder av tittarmaterial in på exempelvis roliga skyltar eller folk som spelar signaturmelodin på annorlunda instrument. Under varje avsnitt så presenteras även en tittartävling.

Foto: Adam Ihse/TT

Ämnena som tas upp i Landet runt är av oerhört blandad karaktär. Temat är ofta lättsamt och vardagligt, precis så som det ser ut för det mesta runt om i landet.

– Det fyller verkligen ett behov hos människor. Nyheter är per definition något som står ut från det normala – och oftast negativt. Då tror jag att den summering som vi gör i ”Landet runt” kanske ger en mer korrekt bild av hur veckan faktiskt sett ut, sa Henrik Kruusval i en intervju med Dagens Nyheter.

13 år med Landet runt

Henrik Kruusval har jobbat på SVT sedan 2003 och innan han började på Landet runt så jobbade han bland annat på Västnytt.

Med åren i Landet runt har han kommit att bli en riktigt folkkär profil som ofta skojar till det i tv-rutan tillsammans med Landet runt-kollegan och journalisten Nils Chöler.

Ofta reser de land och rike kring för att träffa och intervjua personer, eller prova på nya saker.

Landet runt sänds från SVT Göteborg, vilket är smidigt för Henrik då han är både född och hemmastadd i Göteborg.

Så ska Henrik Kruusval fira födelsedagen

Inför Henriks födelsedag så har Nöjeslivet nåt jubilaren för några kommentarer.

Hur kommer du att fira födelsedagen?

– Själva födelsedagen är på fredag när vi spelar in program så det är inga konstigheter. Jag går till jobbet, sätter mig i sminket och går in i studion och kör. På kvällen blir det släktkalas och vi sitter i detta nu och överväger olika matalternativ. Dammsugning hade jag hoppats slippa men katten beter sig mer originellt än vanligt och går runt och sprätter kattsand över hela våningen så jag får nog köra ett varv. Sedan har egentligen hela året varit ett lågintensivt firande. Mina barndomskompisar fyller ju också så det har varit spanienresor och kalas och partaj med jämna mellanrum, skriver Henrik Kruusval i ett mejlsvar till Nöjeslivet.

Önskar du dig något särskilt i present?

– En av mina tröjor krympte i tvätten häromsistens så en ny tröja tack. Annars har jag tämligen enkla vanor och är billig i drift. Till våren kommer jag säkert att komma på att jag egentligen behövde nya golfklubbor. Det brukar bero på hur bra det går. 

Hur känns det att fylla år tycker du? Känns det stort att fylla 50?

– Det som känns är att magnituden av gratulationerna är så enormt mycket större jämfört med när jag fyllde 49. Men hela grejen med att bli äldre ser jag än så länge inte som något större problem. Håret blir gråare och jag behöver snart läsglasögon för varje tiocentimetersintervall men det är på sin höjd lätt irriterande, skriver Henrik Kruusval.

Foto: Adam Ihse/TT

Stort grattis på födelsedagen Henrik! Hoppas att det blir ett riktigt härligt firande med släkten!

Passa gärna på att gratulera Henrik Kruusval i kommentarerna på Facebook!

Exit mobile version