STORT GRATTIS: Johan Ulveson fyller 70 år – okända dramat när han mötte frun Anki: ”Vågade inte…”

Han har prisats av kungen och fått svenska folket att skratta i decennier.
På torsdagen fyller Johan Ulveson 70 år – och Nöjeslivet ber att få gratulera!

Den folkkäre skådespelaren Johan Ulveson, som fyller 70 år på torsdagen den 30 maj 2024, har varit i ropet i decennier.

Stockholmaren fick sitt genombrott tillsammans med sina vänner och kollegor i humorkollektivet ”Lorry”-gänget och dess framfart i slutet på 1980-talet. Ulveson har allt sedan dess varit en självklar del på den svenska humorhimlen.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20231102 Johan Ulveson med sin fru Ann-Christin Nilssen, vimmel när Jonas Gardell firar sin 60-årsdag med sin hyllade föreställning ”Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen” på Intiman i Stockholm. Foto: Mikaela Landeström / TT

Johan Ulveson utbildade sig vid Teaterhögskolan i Malmö. Han startade sedan sin karriär som skådespelare i Luleå vid Norrbottensteatern, innan han på 1980-talet gjorde debut i tv-rutan. År 1986 medverkade Ulveson i Povel Ramels ”Affären Ramel” och ett par år senare blev han upplockad av nämnde Ramel och Hasse Alfredson i deras gemensamma revy.

Komikern och skådespelaren har under årens lopp visat prov på sin breda repertoar, då han varit med i alltifrån prestigefyllda uppsättningar på Dramaten och Oscarsteatern – till breda och lättsamma underhållningsprogram på TV4 som långköraren ”Parlamentet”.

Många tv-tittare kommer också ihåg hans oförglömliga karaktär Fredrik i situationskomedin c/o Segemyhr som gjorde stor succé i TV4 på 1990-talet. Där spelade Johan mot kollegorna Sussie Eriksson, Olle Sarri och Lennart Jähkel.

Johan Ulvesons succéer med Björn Skifs – fick kungamedalj

Ulveson har också gjort många insatser i filmvärlden. En minnesvärd roll som intern hade han i filmen ”Strul” där Björn Skifs innehade huvudrollen. Ett par år senare spelade han återigen mot nämnde Skifs och ”Lorry”-kollegan Suzanne Reuter i klassikern ”Drömkåken”. Även filmen ”Ogifta par … en film som skiljer sig” sticker ut på hans meritlista.

Han har också haft roller de klassiska i filmerna om Bert, Jönssonligan och prisade tv-produktioner som ”Solsidan”, ”Bonusfamiljen” och ”Älska mig”. Dessutom var han för några år sedan med i SVT:s julkalender ”Selmas saga”.

Artikeln fortsätter under bilden.

Johan Ulveson ingår i klassiska humorkollektivet ”Lorry”-gänget. Här i filmen ”Ogifta par … en film som skiljer sig”. På bilden i rollerna: Sara (Suzanne Reuter), Samuel (Johan Ulveson), David (Peter Dalle) och Marie (Lena Endre). Foto: SF Studios/SVT press

Ja, ni hör ju själva – Johan Ulveson har definitivt satt sin prägel på svenska kulturlivet de senaste decennierna. Och för sitt värv inom kulturen prisades han på för några år sen av självaste kung Carl XVI Gustaf.

Ulveson tilldelades H.M. konungens medalj Litteris et Artibus för ”framstående konstnärliga insatser som skådespelare”. Johan Ulveson fick själv ta emot medaljen ur kungens hand på slottet.

Efteråt prisutdelningen berättade Johan Ulveson i en intervju med hovets informationsavdelning att han sätter stort värde på kungamedaljen.

– Det man gör som skådespelare, om man jobbar med teater, då spelar man någonting och sen försvinner det, säger Ulveson i den filmade intervjun.

Han fortsatte:

– Och det är lite kul att ha en sådan här sak som finns på riktigt, som en påminnelse om att man har gjort någonting och att man har fått uppskattning för det.

En person i Ulvesons direkta närhet som han själv förstås visar uppskattning för är hustrun Ann-Christin Nilssen.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20231102 Johan Ulveson med sin fru Ann-Christin Nilssen, vimmel när Jonas Gardell firar sin 60-årsdag med sin hyllade föreställning ”Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen” på Intiman i Stockholm. Foto: Mikaela Landeström / TT

Johan Ulvesons varma ord om hustrun Anki

Stjärnan har berättat att han först träffade sin blivande hustru då han satt på Djurgårdsfärjan från Södermalm till Gröna Lund på Djurgården i Stockholm.

Ann-Christin var då konduktör.

– Anki löste biljetterna på färjan. Små blå biljetter, som konduktörerna klippte ett hål i. Jag föll för hennes utseende och blev väldigt intresserad och förtjust i henne. Men jag vågade inte riktigt ta kontakt. Det blev inte av, säger Ulveson i en intervju med Hälsoliv.

Sedan blev det dramatiskt – när Johan inte längre såg Anki på färjan. Han misstänkte att tillfället hade gått honom förbi. Men så en dag stötte de plötsligt ihop på krogen.

– Hon hade slutat. Tillfället hade glidit mig ur händerna. Några månader efter det stötte vi ihop på krogen Söders hjärta och då lyckades vi få till det. Det visade sig att hon hade spejat på mig också. Sedan dess är det vi, säger Ulveson.

Paret har varit gifta i över 30 år och har två barn ihop: Klara respektive Max Ulveson, varav den senare valt ett liv i rampljuset som skådespelare.

På torsdagen fyller Johan Ulveson 70 år och Nöjeslivet ber att få gratulera denne gigant inom svenskt kulturliv! Stort grattis på din dag, Johan!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version