Foto: Youtube/Kungahuset & Henrik Montgomery/TT

Skådespelaren Johan Ulvesons känslosamma ord – efter mötet med kungen på slottet

Johan Ulveson prisades av kungen på slottet.
Nu berättar han om sina intryck efteråt.

Den folkkäre skådespelaren Johan Ulveson, 67, har varit i ropet i många år. Stockholmaren slog igenom i samband med Lorrygängets framfart i slutet på 1980-talet, och har sedan dess varit en självklar del av den svenska humoreliten.

Ulveson utbildade sig vid Teaterhögskolan i Malmö. Han inledde sedan sin skådiskarriär i Luleå vid Norrbottensteatern, innan han på 1980-talet gjorde debut i tv-seriesammanhang. 1986 medverkade Ulveson i Povel Ramels ”Affären Ramel” och några år senare blev han upplockad av nämnde Ramel och Hasse Alfredson i legendarernas gemensamma revy.

Ända sedan dess har komikern varit med i alltifrån prestigefyllda uppsättningar på Dramaten och Oscarsteatern, till breda och lättsamma underhållningsprogram på TV4 såsom ”Parlamentet”.

Många minns nog också hans karaktär Fredrik i situationskomedin c/o Segemyhr som gjorde stor succé i TV4 på 1990-talet. Där spelade Johan mot bland andra Sussie Eriksson, Olle Sarri och Lennart Jähkel.

Johan Ulvesons succéer med Björn Skifs

Ulveson har förstås också gjort mängder av gestaltningar på vita duken. En minnesvärd roll som intern hade han i filmen ”Strul” där Björn Skifs innehade huvudrollen. Några år senare spelade han återigen mot nämnde Skifs och ”Lorry”-kollegan Suzanne Reuter i klassikern ”Drömkåken”.

Ulveson har också haft roller i filmerna om Bert, Jönssonligan och prisade tv-produktioner som ”Solsidan”, ”Bonusfamiljen” och ”Älska mig”. Dessutom var han för några år sedan med i SVT:s julkalender ”Selmas saga”.

För sin långa karriär inom svenskt kulturliv prisades Ulveson på måndagen av kung Carl XVI Gustaf.

Ulveson tilldelades H.M. konungens medalj Litteris et Artibus för ”framstående konstnärliga insatser som skådespelare”. Johan Ulveson fick själv ta emot medaljen ur kungens hand på slottet.

Ulvesons känslosamma ord efter mötet med kungen

STOCKHOLM 20210913 Skådespelaren Johan Ulveson fick HM kungens medalj Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som skådespelare. Kungaparet delade ut medaljer som förlänats under pandemin. Foto: Henrik Montgomery / TT

Efteråt berättar Johan Ulveson för hovets informationsavdelning hur mycket medaljen betyder för honom.

– Det man gör som skådespelare, om man jobbar med teater, då spelar man någonting och sen försvinner det, säger Ulveson i den filmade intervjun.

Han blir känslosam när medaljen kommer på tal.

– Och det är lite kul att ha en sådan här sak som finns på riktigt, som en påminnelse om att man har gjort någonting och att man har fått uppskattning för det.

I klippet nedan kan man se intervjun med Ulveson och även artisten Robin ”Robyn” Carlsson som bland flera andra prisades av kungen i år:

Dela gärna vidare inlägget för att hylla Johan Ulveson för alla hans insatser genom åren! Vi är många som har uppskattat dina roller, Johan!

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida, om du vill gratulera pristagarna!