Foto: TT

STORT GRATTIS: Towa Carson fyller 87 år – så lever Svensktoppsstjärnan i dag

Den folkkära artisten Towa Carson fyller 87 år på fredagen.
Nöjeslivet ber att gratulera en riktig Svensktoppsstjärna!

Towa Carson fick sitt genombrott redan vid 18 års ålder. Det var då som hon vann Bildjournalens och folkparkernas amatörtävling.

Sedan dess har Towa bland annat arbetat tillsammans med artistkollegor som Lasse Lönndahl och tävlat i Melodifestivalen tre gånger. Med Lönndahl spelade Towa bland annat in grammofonsuccéerna ”Visa mig hur man går hem” och ”En lilja är vit” – båda nådde höga placeringar på Svensktoppen.

Artikeln fortsätter under bilden.

1968-03-10. "Stall Himmelstrand" samlat efter schlagertävlingen: sittande Peter Himmelstrand och Mats Olsson. Bakom dem fr v Towa Carlsson, Claes-Göran Hederström och Mona Wessman. Foto: Pressens Bild / TT
1968-03-10. ”Stall Himmelstrand” samlat efter schlagertävlingen: sittande Peter Himmelstrand och Mats Olsson. Bakom dem fr v Towa Carlsson, Claes-Göran Hederström och Mona Wessman. Foto: Pressens Bild / TT

Towa, som egentligen heter Birgit, är också tätt förknippad med vännerna och kollegorna Ann-Louise Hanson, 78 och Siw Malmkvist, 86. Trion har under namnet ”Hanson, Carson & Malmkvist” varit en självklar del av den svenska musikscenen i decennier.

I samband med Melodifestivalen 2004 slog de sig samman i en supergrupp – och med det klassiskt schlagerdoftande bidraget ”C’est la vie”, skriven av veteranen Thomas G:son, tog de tittarna med storm.

Hanson, Carson och Malmkvist tog sig direkt till final där de placerade sig på 10:e-plats i Globen där Lena Philipsson tog hem slutsegern med ”Det gör ont”. Låten tog sig även in på Svensktoppen.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Så sent som för bara några veckor sedan återförenades trion. Detta på QX gaygalans scen på Cirkus i Stockholm, där de fick ta emot stående ovationer efter sitt bejublade framträdande.

– Men herrejösses du, det var nästan så man chockades själv! Alltså jublet var så högt så vi hörde nästan inte introduktionen. Vi fick förlita oss på trumslagaren på scen, och det hörde vi. Ingenting annat. Jublet var så högt och stort, det var verkligen underbart, säger Siw Malmkvist till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20230206 Towa Carson (bilden) uppträder med Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson under QX-galan på Cirkus i Stockholm under måndagen. Foto: Henrik Montgomery / TT
STOCKHOLM 20230206 Towa Carson (bilden) uppträder med Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson under QX-galan på Cirkus i Stockholm under måndagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

I en intervju med sajten Hänt berättade Towa Carson nyligen om hur livet ser ut i dag. Hon förklarade då att hälsoläget är på topp, så när som efterdyningarna efter en operation.

– Jag gjorde en höftoperation förra året och det blev kanske inte helt bra. Jag har ingen värk eller så men benet blev lite konstigt så jag går väl inte helt bra. Det är lite konstigt vid knät men jag har fuskat, jag har tränat för lite så jag får nog skylla mig själv också. Men jag äter inga mediciner eller så, säger hon till Hänt.

Saknaden efter maken

Towa förlorade sitt livs kärlek Bengt Anlert, på sin tid en firad fotbollsspelare, för fem år sedan. Saknaden efter maken är förstås stor.

– Vi var ändå gifta i 60 år, det blir ju tomt. Det är så mycket saker man gör tillsammans, på mornarna när man äter frukost tillsammans. Just att äta ensam det tycker jag har varit jobbigt. Men nu har jag en väninna som ofta är här och äter med mig.

LÄS MER: Här återförenas Ann-Louise Hanson med Carson och Malmkvist – stående ovationer på QX-galan

I dag, fredag 31 mars, skickar vi våra varmaste gratulationer till denna stjärna! Stort grattis, Towa!

Dela gärna vidare för att hylla denna Svensktoppsfavorit från förr!