Margreth Weivers blev ”Tant Berg” med hela svenska folket i filmatiseringen av Astrid Lindgrens berättelse om ”Lotta på Bråkmakargatan”.
Den 3 februari 2021 somnade den folkkära skådespelaren in efter en längre tids sjukdom.
Efter hennes död bekräftade familjen det många anat.
Margreth Weivers föddes i Stockhom, den 24 juli 1926. Hennes mamma hade en dröm om att bli skådespelare men lade drömmen på hyllan. I stället läste hon sagor och dikter för sin dotter Margreth som snart själv blev barnskådespelare.
Som sexåring läste Margreth poesi för farbror Sven i Barnens Brevlåda på radion, som 13-åring fick hon en roll på Dramaten, då i Kejsaren av Portugallien där hon spelade mot Anders de Wahl.
Tre år senare, 1942, påbörjade hon sin utbildning på Calle Flygares Teaterskola i Stockholm. Och redan under utbildningen debuterade hon på filmduken med en roll i filmen “När ungdomen vaknar”.
Margreth sökte senare till Dramatens elevskola, men kom inte in. Till slut sökte hon till elevskolan vid Malmö stadsteater, men där tyckte man att hon var överkvalificerad och i stället för en utbildning fick hon i stället en anställning på teatern.
År 1953 kom Margreth Weivers till Norrköping-Linköping stadsteater. Där fick hon en plats i den fasta ensemblen och där blev hon kvar fram till 1980.
Därefter fick hon en roll i den populära tv-serien ”Varuhuset” som den bitska Ruth Zetter, mamma till charkbiträdet Rikard. Rollen väckte starka känslor hos publiken, så pass att en person faktiskt gav sig på Margreth privat.
Inför Margreths 80-årsdag berättade hon för TT om händelsen. En tittare gick fram till Margreth på tunnelbanan, drog henne i håret och kallade henne för ”jävla satkärring”.
”Och det var ju det hon var! Men rolig att göra för annars har jag mest fått spela snälla tanter”, säger Margreth i intervju.
1992 blev hon känd som som den vänliga granntanten ”Tant Berg” i Astrid Lindgrens filmklassiker ”Lotta på Bråkmakargatan”.
Sedan dess har hon synts i ett flertal filmer och tv-produktioner. Bland annat i ”Tusenbröder”, ”Beck” och ”Jönssonligan”.
En av de allra sista rollerna på filmduken gjorde hon som Ann i ”Isolerad” 2010 med Peter Stormare.
LÄS MER: ”Lotta” lämnade Bråkmakargatan och försvann helt – detta hände sedan med barnstjärnan
Krister Henriksson: ”Fantastisk pedagog”
Under sin långa karriär har hon också varit mentor till flera andra svenska skådespelare.
Enligt Svenska Filminstitutet ska en ung Krister Henriksson en dag har ringt till Margreth och frågat o han inte kunde få ta några lektioner. Det fick han och kom senare in på scenskolan på första försöket.
”Det var svårt att inte bli antagen när jag hade en sådan fantastisk pedagog som Margreth Weivers!”, har han sagt till Dagens Nyheter.
Helena Bergström, Vanna Rosenberg och Alexandra Rapaport, är även dem några som Margreth som pedagog.
Margreth Wievers familj
1947 gifte sig Margreth Wievers med maken Bertil Norström, även han skådespelre.
Paret spelade ofta på scenen tillsammans. 1969 läste paret att en 26-årig, okänd regissör vid namn Roy skulle göra en film o tonårskärlek.
”Vi ville gärna spela flickans föräldrar. Jag skrev några rader och lade med två bilder i ett kuvert och skickade till Roy och vi fick som tur var rollerna”, har hon berättat.
”Roy” visade sig vara Roy Andersson och filmen var ”En kärlekshistoria” (1970).
Margreth och Wievers fick rollerna som Elsa och John och fick gestalta ett äktenskap fullt av elände. Men i verkliga livet var Margreth och Bertil lyckligt gifta.
Paret höll ihop i 65 år, fram till att Bertil somnade in 2012.
Margreths Wievers familj om skådespelaren
9 år senare, onsdagen den 3 februari 2021, tog Margreth Weivers sitt sista andetag. Hon somnade in efter en tids sjukdom och blev 94 år.
LÄS MER: Folkkära skådespelerskan Margreth Weivers är död – blev 94 år
Margreths barnbarn, Tove Norström, berättade att hennes farmor varit dålig en längre tid och att hon var dement sedan några år tillbaka.
Hon berättade också att Margreth betytt mycket för Tove och hennes syster.
– Hon var en otrolig teatermänniska, men en ännu större farmor, har barnbarnet Tove Norström, sagt till Expressen.
Hon tillade:
– Hon var verkligen en otroligt levande del av min och min storasysters barndom. Vi bodde nära varandra när vi växte upp och hon var en väldigt närvarande farmor.
Trots att Weivers medverkat i över 100 produktioner under sin livstid. Var det just rollen som ”Tant Berg” som svenska folket kom att minnas henne som bäst.
Enligt Tove var rollen som klippt och skuren för hennes farmor.
– Det var så mycket den hon var. Det är jättefint att det är den relationen många har till henne. Det gör hennes minne rättvisa.
Som vi saknar dig. Du är en riktig stjärna!