Tio svenska powerdamer över 80 som älskar att åldras

Schlagerdrottningar, skådespelare och artister, alla över 80 år. Här är landets häftigaste powerdamer idag – och hur de såg ut när de slog igenom.

År efter år har dessa kvinnor varit aktuella på ett eller annat sätt. De har haft ett dussin låtar på svensktoppen, underhållit tusentals svenskar på teaterscenen eller synts flitigt på filmduken.

Det här är kvinnor som alla sticker ut ur mängden och som med åldern bara blir häftigare och häftigare.

Lill Lindfors, 84 år, artist

Lill Lindfors som ung.
Foto: TT

Lill Lindfors slog igenom i slutet på 1950-talet. Detta då hon framträtt på klassiska Hamburger Börs i Stockholm och setts i revyer av både Hagge Geigerts och Karl Gerhards. År 1961 kom Lindfors skivdebut och sedan dess blivit en av Sveriges största artister.

1966 vann hon Melodifestivalen med låten ”Nygammal vals” tillsammans med Svante Thuresson. De fick tävla i Eurovision Song Contest senare samma år, och slutade där på en hedervärd andraplats. Genom åren har hon arbetat med storheter som Hasse Alfredson och Tage DanielssonRobert Broberg och Anders LinderCarl-Gustaf Lindstedt och Anita Wall.

Drygt 20 år efter vinsten i Mello ställde hon sig på scenen ännu en gång, men inte för att tävla utan som programledare. Det var också då som hon ”tappade” kjolen i direktsändning – en scen som det talas om än idag. I en intervju med Nöjeslivet berättade Lindfors om hur hon ser på att åldras.

– Åldern säger ju ingenting om en människa. Åldern säger ju bara att jag varit med i en viss tidsperiod och alla åldras olika. Idag känner jag mig som 59 år, kanske 62 år, sade Lill Lindfors då.

Christina Schollin, 86 år, skådespelare

Christina Schollin som ung.
Foto: Freddy Lindström, TT/ Kanal5

För den yngre generationen kanske Christina Schollin mest är känd som den roliga mormorn i Kristallen-belönade ”Wahlgrens Värld”, på Kanal 5. Men faktum är att Christina har en karriär som började långt innan det programmet.

Christina debuterade 1956 i filmen ”Swing it, fröken”, då sida vid sida med Alice Babs. Två år senare kom Schollin in på Dramatens elevskola och fick därefter en framgångsrik skådespelarkarriär. Som anställd på Dramaten fick Christina flera roller, bland annat Beatie i Arnold Weskers ”Rötter” och Nerissa i ”Köpmannen i Venedig”.

Hon gjorde även mer film och tv-serier och när hon fick rollen som Margareta Öhman i SVT:s dramaserieklassiker ”Varuhuset”, var det ingen som inte längre förstod hennes storhet År 2022 gjorde Schollin en sensationell comeback på Dramatens stora scen. Denna gång som drottningen i klassikern ”Macbeth”.

På senare år arbetar Christina Schollin även som influencer.

Siw Malmqvist, 87, artist

Siw Malmkvist
Foto: Anders Wiklund/Scanpix, SCANPIX

Siw Malmkvist, 85, slog igenom i slutet på 50-talet och har sedan dess vunnit både Melodifestivalen, medverkat i musikalen både på hemmaplan och utomlands samt varit värdinna för program som ”Hylands hörna”. Dessutom har hon spelat in runt 600 låtar på tio olika språk och fått in hela 40 svängiga låtar på Svensktoppen.

Och ännu har hon inte fått nog utan hon syns fortfarande till i diverse härliga sammanhang. Trots att Siwan stått i rampljuset i årtionden och haft blickarna riktade mot sig genom alla år, är hon inte obekväm med att åldras. Och några skönhetsingrepp blir det inte.

– Jag förstår mig inte på det här med läpparna som så många flickor, som redan är söta, gör. Det syns långa vägar att de fixat läpparna, för det påverkar inte bara läppen utan huden ovanför också. Det är så onödigt, men det är bara min åsikt. Alla får förstås göra precis som de vill. Men det kan jag säga dig, att ingen nål ska sättas i mina läppar, har Siw Malmkvist sagt till Kurera.

Towa Carson, 88 år, artist

Towa Carson som ung.
Foto: TT

Schlagerdrottningen Towa Carson slog igenom redan som 18-åring, detta då hon vann Bildjournalens och folkparkernas amatörtävling. På 60-talet var Towa Carson en av Sveriges populäraste schlagersångerskor och under sin långa karriär har hon fått in hela 25 hits på Svensktoppen, bland andra ”Alla har glömt”, ”Varför är solen så röd? och ”Jag måste ge mig av”.

Genom åren har Towa bland annat arbetat tillsammans med artistkollegor som Lasse Lönndahl. Med Lönndahl spelade Towa bland annat in grammofonsuccéerna ”Visa mig hur man går hem” och ”En lilja är vit”. När Towa intervjuades av Aftonbladet pratade hon om hur hon ser på åldrandet.

– När jag skulle fylla 80 år sa jag att ”jag blev i alla fall 80”. Man är ju gammal nu och jag är väl lite halvskruttig. Men jag mår i stort sett bra även om jag har lite muskelvärk och sådant.

Birgitta Andersson, 91 år, skådespelare

Birgitta Andersson som ung.

Skådespelaren Birgitta Andersson, 88, började sin karriär i början på 50-talet. Sedan dess har hon gett oss flera klassiska roller som Teskedsgumman, Hedvig i ”Från A till Ö” och inte minst som den charmiga Doris i filmserien om ”Jönssonligan”.

Genom åren har hon hyllats stort för sin talang och 2016 fick hot ta emot en hedersbagge på Guldbaggegalan för sin långa och framgångsrika karriär. År 2021 fick hon motta ännu ett pris, den gången från Scen & film.

– Birgitta Andersson är en av Sveriges främsta skådespelare och komedienner. Hon har medverkat i en lång rad filmer, tv-program, teaterpjäser och revyer och har ett register med en exceptionell bredd, sade ordföranden Simon Norrthon.

Meg Westergren, 92 år, skådespelare

Meg Westergren som ung.
Foto: Leif R Jansson, TT/Leif R Jansson / TT

Meg Westergren började karriären som modetecknare. Några år senare blev hon upptäckt av regissören Göran Gentele. Han gav henne en huvudroll i filmen Leva på ”Hoppet” 1951 och efter det valde hon att satsa på skådespelaryrket.

1951 kom hon in på Dramatens elevskola och har sedan dess medverkat i mängder av filmer och Tv-serier. Många minns henne säkert som överstehustru (Charlotte Rylander) till Jan-Olof Strandbergs överste i TV-serien Goda grannar från 1987 eller som deltagare i underhållningsprogrammet Gäster med gester 1982. 

Harriet Andersson, 92 år, skådespelare

Harriet Andersson som ung.
Foto: TT

Harriet Andersson debuterade med reklamfilmen ”Hälsa för halsen- Bronzol2 1949. Men sitt stora genombrott fick hon i Ingmar Bergmans film ”Sommaren med Monika”. Idag har hon varit en del av svensk film i över femtio år och gjort över hundra filmer, bland andra ”Sommarnattens leende” (1955), ”Viskningar och rop” (1972), ”Fanny och Alexander” (1982) och ”Dogville” (2003).

Harriet Andersson arbetade på Dramaten i 24 år fram till 1993.  I ”Kulturreportaget” i P1 från 2015 berättar Harriet och kollegan Inga Landgré om ”Prolangationssoffan”, ett uttryck för män som utnyttjar kvinnor på teatern.

– Det fanns en del gubbar som tyckte de kunde ta sig vissa friheter med unga aktriser. De som inte stod till buds fick inga jobb, sade Harriet Andersson till Nöjesbladet då.

Harriet blev själv aldrig utnyttjad på det sättet, men fick stå ut med mycket annat.

– Männen tog sig rättigheter och tyckte att de var guds gåva till kvinnligheten. Jag var en liten ilsken sak, så jag gick aldrig på det där, men tafsad på blev man ju ibland, säger hon.

Harriet har varit ihop med storheter som Per Oscarsson och Ingmar Bergman.

– Nu låter det nästan som att jag har delat säng med alla regissörer som jag har jobbat med. Så är det inte. De är tre stycken: Ingemar Bergman, Gunnar Hellström och Jörn Donner. Övriga har inte varit i branschen, säger hon i programmet.

Men när hon till slut blev själv bestämde hon sig för att ingen mer man skulle in i hennes hem.

– När jag flyttade in i den här lägenheten, här har jag bott i 32 år nu, så bestämde jag att här ska inte ligga några strumpor och kalsonger på badrumsgolvet. Den här lägenheten är bara för mig. Eventuellt någon besökare, sade hon i sommar i P1.

Idag har Harriet hunnit fylla 90 år, hon är positivt inställd till åldrandet.

Jag vet inte, men ju äldre de blir, desto bättre blir de. När de tar bladet från munnen och säger precis som det är – eller var. Utan att bry sig ett dyft om vad folk tycker och tänker. I synnerhet Harriet Andersson

Yvonne Lombard, 95 år, skådespelare

Yvonne Lobard som ung.
Foto: TT

Skådespelaren Yvonne Lombard, 93, fick sitt stora genombrott 1952, då 19 år gammal. Yvonne blev erbjuden en roll i komedin Patty på Alléteatern i Stockholm. Men på ett villkor, att hon skulle gå ner 10 kilo.

– På den tiden var det ju kvinnor som inte kom in på elevskolan för att de inte var tillräckligt snygga och när man var ung gjorde man allt man blev tillsagd på teatern, man var kolossalt respektfylld, har Yvonne Lombard berättat i en intervju med Aftonbladet.

Trots kravet, tackade Yvonne ja. Och efter rollen gick karriären spikrakt uppåt.Yvonne har medverkat i ett 60-tal filmer och serier och minst lika många teateruppsättningar. Yvonne var även ansiktet utåt för chokladen Marabou när det begav sig. Hon var faktiskt också den allra första som uttalade frasen ”Mmm…Marabou”. Men Yvonnes eget förhållande till mat är en sårig historia.

– Redan som barn åt jag mig febrig på socker och fett. Choklad blev mitt knark, men marsipan och kakmix fungerade också. Jag kunde vakna mitt i natten med frossa, kroppen skrek efter sött, har Yvonne berättat för Vi.

Sedan började hon banta, och det frenetiskt. Men nu för tiden njuter hon bara. För tidningen Vi har hon berättat att de mesta med att åldras, ja det är positivt.

– Jag vet vem jag är och står för det. Jag vet vad jag kan och människor tar mig på allvar på ett annat sätt nu. Förr kvittrade jag ständigt. Nu struntar jag i det. Jag sminkar mig inte, går aldrig i högklackat. Jag behöver inte nödvändigtvis vara söt jämt. För mig har det tagit ett liv att förstå.

Inga Landgré, död vid 95 års ålder, skådespelare

Inga Landgré som ung.
Foto: TT/ Janerik Henriksson, TT

Inga Landgré gjorde sin scendebut 1943 i Blancheteatern som Anja i ”Körsbärsträdgården”. 1946 hade hon en av rollerna i Ingmar Bergmans debutfilm Kris. Senare år medverkade hon i närmare 70 filmer och 65 år efter huvudrollen i Kris hamnade hon i USA – för en roll i ”The girl with the dragon tattoo”. 84-år gammal flögs hon till Los Angeles för en filminspelning.

– En dags filmning, många tagningar, men inte så många som Stellan Skarsgård hade varnat mig för, sade hon då.

Som 84-åring vann hon även en Hedersguldbagge. Den 31 juli 2023 somnade skådespelare tragiskt nog in, 95 år gammal.

Meta Velander, 100 år, skådespelare

Meta Velander som ung.
Foto: TT/ Fredrik Sandberg, TT

Meta Velander gick ut Dramatens elevskola 1950 och har sedan dess jobbat på flera stora teaterscener runt om i landet. De senaste åren har hon varit med i pjäser som s Rut och RagnarI sista minuten och Arsenik och gamla spetsar. På tv har man kunnat se henne i allt från sjuttiotalsserien Huset Silfvercronas gåta och i Carin Mannheimers pensionärskomedi Solbacken: Avd. E. 

När Meta fyllde 67 tvingades hon gå i pension från teatern, och det tyckte hon var hemskt.

– Det kändes som att livet tog slut då. Teatern var ju mitt andra hem, och nu hörde jag inte hemma någonstans, har hon berättat för Senioren.

Men hon fortsatte att spela ändå, och vid 80 års ålder fick hon sin största roll

– Min storhetstid kom då, Benny Fredriksson satsade på mig och plötsligt fick jag flera stora roller.

Vilka inspirerande kvinnor. Tack för allt ni har gjort och fortsätter göra. Dela gärna artikeln vidare så fler får inspireras av dessa förebilder!

LÄS MER