Foto: TT/SVT/Youtube

Lill Lindfors mäktiga avtryck i Melodifestivalen – nu hyllar vi stjärnan som gjorde tävlingen till sin

Lill Lindfors är en av våra största stjärnor.
Den folkkäre artisten satte också stort avtryck i både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

Lill Lindfors är utan tvekan en av våra största stjärnor.

Jazzsångerskan har genom åren prisats med utmärkelser som Edvardpriset, Karl Gerhards hederspris, Hans Majestät Konungens medalj, Cornelis Vreeswijk-stipendiet och dessutom blivit invald i Swedish Music Hall of Fame.

Hon skivdebuterade redan 1962 och har under åren bjudit oss på en rad hits såsom ”Du är den ende”, ”En sån karl” och ”Musik ska byggas utav glädje”.

Därför var hon också en självklar del av en av de tidiga ”Så mycket bättre”-säsongerna i TV4.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Lill Lindfors och Svante Thuresson tog Sveriges första medalj någonsin i Eurovision

Artisten har också gått till Melodifestivalhistorien som en av de allra största ikoner i tävlingen någonsin. Det var därför självklart för SVT att välja in Lill i tävlingens då helt nyinstiftade ”Hall of fame” första året, 2020.

”Lill Lindfors och Svante Thuresson väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame för ”Nygammal vals”, en låt som gav Sverige sin första medalj i Eurovision Song Contest med andraplatsen i Luxemburg 1966″, stod att läsa i kanalens motivering.

Artikeln fortsätter under bilden.

1966. Lill Lindfors och Svante Thuresson vann den svenska melodifestivalen 1966. Det något annorlunda bidraget hette "Nygammal vals". Foto: TT
1966. Lill Lindfors och Svante Thuresson vann den svenska melodifestivalen 1966. Det något annorlunda bidraget hette ”Nygammal vals”. Foto: TT

2020 berättade Lill Lindfors i en intervju med Nöjeslivet om sina minnen från Eurovision-finalen då hon tävlade med Thuresson.

– Det känns alltid som nyss när man pratar om minnen. Det var stort för oss att åka till Luxemburg. Men vi fick inte spelat in plattan först tillsammans då vi var på olika grammofonbolag. Jag fick sjunga in den med Östern Warnebring och Svante med Ulla Hallin, sade hon då.

Lill Lindfors förklarade också att det fanns en viss irritation gentemot att grannländer röstade på varandra.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20230916 Lill Lindfors uppträder när Stockholm stad arrangerar en jubileumskonsert på Norrbro under lördagen i samband med kung Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20230916 Lill Lindfors uppträder när Stockholm stad arrangerar en jubileumskonsert på Norrbro under lördagen i samband med kung Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

– Det kändes som en kupp av de nordiska länderna. Vi fick full pott av Norge, Finland och Danmark, sade Lindfors.

Men det är emellertid också den enda gången Lill ställt upp som artist i Melodifestival-sammanhang.

När Sverige sedan skulle arrangera Eurovision Song Contest för andra gången någonsin 1985 – då gick SVT:s fråga till Lindfors.

De undrade att hon kunde tänka sig vara programledare för den stora Europafinalen i Göteborg. Hon tackade ja – och hennes insats ses än i dag som ikonisk. Hon hyllades för sina språkkunskaper, och kanske framför allt för detta:

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Det är oförglömliga och klassiska tv-bilder. När Lindfors gör entré – och plötsligt ”tappar kjolen” i direktsändning.

Men det hela var ju bara en ”kupp”, för några sekunder senare kunde hon elegant veckla ut kjolen som var framtagen av svenske designern Christer Lindarw. Ett ikoniskt samarbete.

Du är fantastisk, Lill! Tack för alla härliga minnen du bjudit oss på genom åren.

Dela gärna vidare artikeln för att hylla denna stjärna!