Ulf Brunnberg vill stoppa nya Jönssonligan-filmen – vann rätten till Dynamit-Harry: ”Jag har försökt…”

Ulf Brunnberg

Upphovsrätt: Johan Paulin/FLX, Maja Suslin/TT

Ulf Brunnberg har vunnit rätten till varumärket Dynamit-Harry i tingsrätten.

Nu vill han sätta stopp för nya Jönssonligan-filmen som har premiär på juldagen.

Ulf Brunnberg, 77, är skådespelaren som genom sin karriär medverkat i mängder av tv-serier, filmer och teaterproduktioner.

En av hans mest kända roller är som Ragnar Vanheden i originalfilmerna om Jönssonligan, där han spelade mot bland andra Björn Gustafsson, Gösta Ekman, Birgitta Andersson och Nils Brandt.

Åren efter succéerna med originaluppsättningen så har flera andra försökt att ge sig på att återskapa filmerna. 2015 kom ”Jönssonligan – Den perfekta stöten” ut och 2020 följdes den av ”Se upp för Jönssonligan”. Och nu i jul så har alltså den senaste filmen ”Jönssonligan kommer tillbaka” premiär.

Ulf Brunnbergs kamp mot nya filmen

Ulf Brunnberg ansökte under förra året om att registrera ”Dynamit-Harry” som varumärke, men fick avslag Patent- och registreringsverket. Han tog fallet vidare till Stockholms tingsrätt, och under tisdagen fick han rätt – han äger nu varumärket ”Dynamit-Harry”.

– Det handlar inte bara om Dynamit-Harry, det handlar om fler karaktärer, förutom min egen som tydligen är uppbokad av producenterna. Jag har försökt tillvarata våra intressen i den mån jag har kunnat, säger Ulf Brunnberg till Expressen och fortsätter:

– Det är distributörerna nu som får ta ställning till hur de ska göra, för jag är inte särskilt pigg på att de sänder den här nya filmen utan upphovsmannarätt. Så det är min advokat som driver den här frågan, ihop med mig naturligtvis, men på min inrådan.

Vill stoppa filmen

Ulf Brunnberg vill i nuläget sätta stopp för den nya filmen som har premiär på juldagen.

– Därför att jag är emot de här erbarmliga försöken till att göra ”Jönssonligan” till kommersiella biljettsäljare till varje pris, där man använder karaktärerna och varumärket ”Jönssonligan” till dumhet, skulle jag vilja säga, berättar Brunnberg för Expressen.

Vad tänker du om Ulf Brunnbergs ställning i frågan? Skriv gärna en kommentar på Facebook och berätta!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version