Ulf Brunnberg vansinnig på SVT – efter beskedet om nya ”Saltkråkan”

Foto: Petrus Sjövik/SF Studios, TV4

Nu drar nyinspelningen av Vi på Saltkråkan igång – men alla ser inte särskilt positivt på att Astrid Lindgrens klassiker ska få en ny version.

Ulf Brunnberg berättar nu vad han tycker om SVT:s nya satsning.

Det är många generationer som vuxit upp med Astrid Lindgrens och Olle Hellboms tv-serie ”Vi på Saltkråkan”.

De vackra miljöerna i skärgårdens sommaridyll tillsammans med Tjorvens busighet och farbror Melkers tokiga upptåg landade verkligen som en succé hos tv-publiken.

Det är faktiskt hela 60 år sedan som serien hade premiär i SVT. Genom åren har den gått i repris otaliga gånger.

Nyligen meddelade SVT att en nyinspelning av ”Vi på Saltkråkan” drar igång under juni. Det har varit på tapeten i flera år, men nu är det alltså klart att man börjar spela in. Den nya versionen utspelar sig i nutid.

Saltkråkan har ju en alldeles särskild plats i mångas hjärtan, den har blivit själva sinnebilden för den svenska sommaren. Jag är övertygad om att den nyinspelade Saltkråkan kommer att hitta nya generationer av barn som kommer att älska humorn och värmen i den här berättelsensäger Eva Beckman, programdirektör på SVT, i ett pressmeddelande.

Vega Åhman spelar Tjorven och Henrik Norlén spelar farbror Melker i nyinspelningen av Astrid Lindgrens klassiska berättelse Vi på Saltkråkan. Foto: Petrus Sjövik/SF Studios

Ulf Brunnbergs hårda kritik

Men det är inte alla som gläds åt nyheten. Skådespelaren Ulf Brunnberg, 77, ser inte positivt på att man ska spela in en ny version.

– Helan och halvan, de är döda, du kan inte göra om originalet med några konstiga kopior. Det är samma med Jönssonligan och samma med Saltkråkan. Man borde ha lite mer fantasi än göra om en odödlig klassiker som Saltkråkan. Då var det en fantastisk casting och skådespelarna blev ikoner, säger han till Svensk Damtidning och fortsätter:

– Det är redan ett fiasko. Idén är ett fiasko. Det är nästan så att jag blir förbannad. Jag har varit i den här branschen i över 60 år och jag tycker inte den utvecklats särskilt bra. Jag hittar inget syre för att hålla mig kvar. Det är brist på hantverk, brist på initiativ och finansiering.

Foto: TV4

”Tror inte jag kommer få fel”

Han berättar vidare för tidningen att han dock kommer att kolla på programmet som har premiär under 2025.

– Det kommer jag självklart göra och försöka se vad det blir för fiasko. Jag tror inte jag kommer få fel. Min intention från början har varit rätt. Det är så dum idé alltså. De som blev tillfrågade om det, har de ingen självkritik? Regissör, manusförfattare… har de ont om jobb eller vad är det frågan om?, säger Ulf Brunnberg till Svensk Damtidning.

Vad tänker du om Ulf Brunnbergs kritik? Håller du med? Skriv gärna en kommentar på Facebook!

Exit mobile version