Därför förbjuder William alla att prata om Harry – kravet bakom kulisserna

Prins William vill inte ha några frågor om Harry.
Det är hans nya, tydliga direktiv inför USA-resan, skriver Sunday Times.

Historien är vida känd vid det här laget.

2019 hade blivit 2020, och bara några veckor innan covid-19-utbrottet skulle komma att lamslå världen.

Då slog en nyhetsbomb av stor magnitud ner i Storbritannien – när det blev officiellt att prins Harry och hans hustru Meghan Markle valt att lämna kungahuset.

De valde därmed också att lämna alla sina kungliga åtaganden därhän. I stället flyttade till Meghans hemland USA, där de sedan dess levt sina liv.

LÄS MER: Därför stoppas Hagasessorna från kungens firande – efter dystra hälsobeskedet: ”Blir inte bättre tyvärr”

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Shutterstock

Hela handlingen fick namnet ”Megxit” på löpsedlarna i Storbritannien, och storyn dominerade i veckor, månader – ja, kanske till och med år – efter det att beslutet var fattat av paret.

Harry och Meghan valde med detta också att avstå sina titlar och offentliga medel.

”Skrämmande att se”

Vid ytterst få tillfällen har kungafamiljen själva kommenterat affären.

Artikeln fortsätter under bilden.

Prins William fotograferad på läktaren under rugby-VM i Bordeaux, Frankrike, i september. Foto: AP Photo/Themba Hadebe/TT
Prins William fotograferad på läktaren under rugby-VM i Bordeaux, Frankrike, i september. Foto: AP Photo/Themba Hadebe/TT

Men år 2022 gav Harry en exklusiv inblick där han gav sin syn på det hela i en Netflix-dokumentär. Då avslöjade Harry, som är lillebror till prins William, att hans önskan var att delvis stanna kvar i kungahuset. Han ville representera monarkin på deltid, på sina egna villkor.

Men detta önskemål slog resten av familjen ned på omedelbart, enligt Harry.

– Det var skrämmande att se min bror skrika åt mig och höra min pappa säga saker som inte var sanna, och farmor som bara satt tyst och såg det hända, säger Harry i Netflix-dokumentären ”Harry och Meghan”, enligt Aftonbladet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Meghan Markle, prins Harry
Foto: Shutterstock

Samtidigt som han var tydlig med att han ville försvara hur drottning Elizabeth agerade.

– Det var jättejobbigt. Mötet avslutades utan någon riktig handlingsplan.

Samtidigt medgav Harry att han känner en saknad efter kungafamiljen.

– Jag saknar de konstiga familjesammankomsterna när vi alla var under samma tak vissa dagar på året, det saknar jag. Att tillhöra kungahuset innebar att jag var i Storbritannien. Jag saknar Storbritannien. Jag saknar mina vänner. Jag har förlorat några vänner längs vägen, säger Harry i dokumentären.

LÄS MER: Drottningens bitterljuva sista meddelande till prins Harry – avslöjades till slut på hans födelsedag

Artikeln fortsätter under bilden.

Prins Harry med flera. Foto: Shutterstock
Prins Harry med flera. Foto: Shutterstock

Sedan dess har det skrivits spaltmeter i de brittiska tabloiderna om den frostiga relationen mellan Harry och resten av kungafamiljen.

Nu uppger brittiska Sunday Times att storebror prins William, som är näst i tronföljden efter pappa kung Charles, valt att lägga locket på.

I samband med en resa till USA, där William kommer att delta i en klimat- och miljövecka i New York, ska han ha kommit med ett särskilt krav inför intervjutillfällena med media.

Artikeln fortsätter under bilden.

William och Kate. Foto: 360b / Shutterstock.com
William och Kate. Foto: 360b / Shutterstock.com

Han kommer inte att svara på några frågor om Harry, uppger Sunday Times. Detta ska ha varit ett direkt krav från prinsen.

– Den här resan är en del i hans utveckling som en global statsman, vilket är otroligt viktigt, framför då han blev prins av Wales. Han och hans hovmän har funderat hur de ska hantera övergången från hertig av Cambridge till att bli nästa kung, säger en källa till Sunday Times.

William väntas också bland annat träffa FN:s generalsekreterare António Guterres under sitt besök i New York i nästa vecka.

LÄS MER: Nya uppgifter om Kates okända samtal till Harry – därför ringer hon svågern på nätterna

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.