Därför förbjuds Prins Harry från att hoppa in i sin pappas ställe

Foto: TT/Shutterstock

Prins Harry reser till England efter kung Charles cancerbesked.
Samtidigt kan sonen inte hoppa in i pappas ställe, rapporterar Mirror.

Storbritanniens kung Charles, 75, har drabbats av cancer. Det beskedet lämnade det brittiska kungahuset i måndags.

– Under kungens nyligen genomförda sjukhusprocedur för godartad prostataförstoring noterades en separat fråga av oro. Efterföljande diagnostiska tester har identifierat en form av cancer, skrev hovet i måndags och fortsatte:

– Hans Majestät har i dag påbörjat ett schema med regelbundna behandlingar, under vilken tid han har fått rådet av läkare att skjuta upp offentliga uppdrag. Under hela denna period kommer Hans Majestät att fortsätta att utföra statliga plikter och officiellt pappersarbete som vanligt.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kung Charles och drottning Camilla vid söndagsmässa vid St Mary Magdalene Church i Sandringham 4 februari. Foto: Joe Giddens/PA via AP/TT

Samtidigt riktade kungafamiljen via hovet också tacksamhet gentemot sjukvårdspersonalen.

– Kungen är tacksam mot sitt medicinska team för deras snabba ingripande, som möjliggjordes tack vare hans senaste sjukhusprocedur. Han är fortfarande helt positiv till sin behandling och ser fram emot att återgå till full offentlig tjänst så snart som möjligt. Hans Majestät har valt att dela med sig av sin diagnos för att förhindra spekulationer och i hopp om att det kan bidra till allmänhetens förståelse för alla människor runt om i världen som är drabbade av cancer, skriver hovet.

Vilken cancerform som Charles drabbats av uppger inte hovet, men de skriver att det inte ska handla om prostatacancer.

Artikeln fortsätter under bilden.

Innan offentliggörandet av hovet, kontaktade Charles sina två söner, prins William och Harry, uppger Daily Mail. Enligt uppgifter ska Harry då ha rest till England.

– Hertigen talade med sin far om diagnosen. Han kommer att resa till Storbritannien för att träffa Hans Majestät under de kommande dagarna, meddelade prins Harry och Meghans stab.

Artikeln fortsätter under bilden.

Westminster, London, England. 09.19.2022 Harry Duke of Sussex. Foto: Shutterstock

I den brittiska tronföljden hittar vi, efter Charles, sönerna William och Harry, därefter kungens syskon Andrew och prinsessan Beatrice. Dessa kan samtliga kliva in i kungens och drottningens ställe, om det så skulle behövas.

När kung Charles kröntes 2022 valde han dessutom att be det brittiska parlamentet att också lägga till sin yngste bror prins Edward och syster prinsessan Anne till denna lista av kungligheter som kan kliva in i hans ställe, uppger Mirror.

Parlamentet godkände detta. Men samtidigt har det också från politikens håll poängterats att det enbart är ”arbetande medlemmar” av kungafamiljen som skulle kunna agera i rollen som statschef vid behov. Det innebär, enligt Mirror, att Harry och Andrew – som båda klivit av sina kungliga plikter – inte får kliva in tillfälligt i kungens ställe.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version