Prins Harry trodde ingen såg honom under Charles kröning – då sa han 4 skakande ord, enligt läppläsare

Foto: AP/TT

Efter den stora hajpen – nu är kung Charles kröning förpassad till historieböckerna.

På lördagseftermiddagen kröntes han och drottning Camilla inför många framstående gäster, inklusive kungligheter och politiska ledare från hela världen, i Westminster Abbey.

Naturligtvis var de flesta, om än inte alla, inom den brittiska kungafamiljen där. Detta inkluderade prins Harry, vars potentiella närvaro i förväg hade varit av stort intresse för media, allmänheten och troligen kungligheterna själva.

Noterbart är att Harry inte gick in i Westminster Abbey tillsammans med sin bror, prins William, utan istället steg in i den historiska kyrkan med andra familjemedlemmar. Innan de mer seniora kungligheterna anlände fick hertigen möjlighet att prata med några av sina släktingar, och enligt en läppläsare delade han en ganska robust syn på vad som väntar i framtiden när det gäller hans förhållande till kung Charles och prins William.

Kröningen av kung Charles ses som en stor framgång, åtminstone för pro-monarkister. På kröningsdagen hade tusentals och åter tusentals människor samlats längs gatorna i London för att vinka till kungligheterna, men somliga valde även att protestera mot kung Charles och det faktum att kröningen i stor utsträckning betalats av skattebetalarna.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kung Charles. Foto: Salma Bashir Motiwala / Shutterstock.com

Kröning av kung Charles och drottning Camilla

Trots allt såg miljontals människor kung Charles och drottning Camilla krönas i Westminster Abbey.

Enligt rapporter sågs den av en tv-publik som toppade på 20 miljoner britter på lördagen, vilket gjorde evenemanget till årets mest sedda tv-sändning i landet. Samtidigt lockade sändningen färre än begravningen av drottning Elizabeth II i september förra året, som hade tv-publik på 29 miljoner människor.

Kanske fick det regniga vädret på lördagen också inverkan på tv-tittarsiffrorna? Flera tidningar rapporterar att många utomhusvisningar i stort sett var tomma på grund av det dåliga vädret.

Ceremonin i Westminster Abbey var lyckad, och kungligheterna avslutade sin stora dag med det klassiska handviftandet på Buckingham Palaces balkong, medan jetplan gjorde en flygning ovanför. Prins William och Kate hälsade på folkmassan utanför slottet tillsammans med sina tre barn, prins George, prinsessan Charlotte och prins Louis.

Men en annan färgstark profil var inte där.

Prins Harrys deltagande i kröningen hade diskuterats flitigt i flera månader. Till slut tog han sig över Atlanten för att närvara vid sin fars stora dag, även om han var tvungen att acceptera en tillbakadragen roll i firandet.

Under tiden bestämde sig hans hustru Meghan Markle, som också var officiellt inbjuden, för att stanna i USA med parets två barn, prins Archie och prinsessan Lilibet, eftersom prins Archie firade sin födelsedag samma dag.

Enligt BBC blev Harry aldrig inbjuden att dyka upp på Buckingham Palaces balkong efter Westminster Abbey-ceremonin.

Meghan och Harry. Foto: lev radin / Shutterstock.com

Prins Harry deltog i kröningen – flög tillbaka till USA timmar senare

Harry och Meghan hade enligt uppgift flera krav om de skulle närvara vid kröningen, inklusive ett erkännande av Archies födelsedag – även den inträffade den 6 maj – och att få ansluta sig till de högsta kungligheterna på Buckingham Palace balkong.

Till slut fick Harry nöja sig med att bara vara en del av kröningen som gäst och inte ha en officiell roll som under drottningens statsbegravning när han gick i procession.

Harrys närvaro vid kröningen markerade hans första offentliga framträdande sedan släppet av hans explosiva biografi, ”Den andre”, i januari. Han anlände till Storbritannien i fredags, men ville enligt uppgift inte stanna längre än nödvändigt.

Enligt PA News Agency satte sig Harry ensam i en bil utanför Westminster Abbey direkt efter att kröningsgudstjänsten avslutats. Han gick sedan ombord på ett British Airways-flyg och var tillbaka i Los Angeles klockan 19:30 lokal tid på lördagen.

En källa har berättat för Page Six att Harry hade för avsikt att göra ”alla ansträngningar för att komma tillbaka i tid till Archies födelsedag”.

CNN:s kungliga historiker Kate Williams sa tidigare att Harrys framträdande vid kröningen skulle vara ett ”flygande besök”.

”[Prins Harry] kommer för denna stora händelse av sin fars kröning men det kommer inte att bli en familjeåterförening. Vi kommer inte att se många stora familjeträffar. Visst har det skett en skada”, sa hon och tillade att Harrys närvaro var en ”enighet för uppvisning”.

Prins Harrys plats vid kröningen

Medan han var i Westminster Abbey bar Harry en svart anpassad tredelad Dior-kostym med frack. Ett hederskors hängde runt hans hals, och han hade militära medaljer fastklämda på vänster sida av sin bringa.

Prins Harry vid pappa Charles kröning. Foto: Ben Stansall/POOL photo via AP/TT

Stjärnan runt hans hals indikerar att han är ”Knight Commander of the Royal Victorian Order” (RVO). Det hedrar hans personliga tjänst till monarken av Samväldet. Harry är inte längre en arbetande medlem av kungafamiljen, så han fick inte bära sin militäruniform. I stället bar han sina tjänstemedaljer han fått för sin tjänstgöring i Afghanistan, och guld-, diamant- och platinajubileumsmedaljer.

Harry satt med sin kusin, prinsessan Eugenie – som sägs vara den enda kungliga som har besökt Harry och Meghan i USA – och hennes man, Jack Brooksbank.

För månader sedan ryktades det att andra kungliga familjemedlemmar inte ville ha Harry i närheten av dem under kröningen. Den hållningen verkade dock ha svalnat, eftersom Harry fick sitta bara två rader bakom prins William och Kate, samt två av deras tre barn, prinsessan Charlotte och prins Louis. Prins George hade en mycket mer framträdande roll, eftersom han var en del av kungens följe av pager.

”Det var diskussioner om att sittplatserna skulle kunna ordnas på rad. Men det skulle ha satt Harry på femte raden i mitten – och med William och Kate, säger en källa till The Sun.

”Istället var beslutet att endast arbetande kungliga personer satt längst fram och sen jobbade man sig tillbaka därifrån. Harry kommer att vara långt ifrån sin far.”

Harrys dom över kungligheter – är ”trött”

Harry satt bara en rad bakom sin bror och nära familj vid drottningens begravning förra året.

Medan han satt i klostret pratade Harry länge med sin kusin och hennes man, Jack Brooksbank, innan kröningen började. Han hälsade på flera gäster och verkade vid gott mod. Under ceremonin fokuserade många på hertigen för att se hur han skulle reagera.

Även om han kanske inte är ett fan av monarkin längre, anslöt han sig till alla andra gäster för att sjunga med i ”God Save the King”.

Kung Charles kröns. Foto: Richard Pohle/Pool via AP/TT

Men innan ceremonin i Westminster Abbey ens hade börjat verkade det som om Harry redan hade bestämt sig för kungafamiljen och vad som kan hända i framtiden.

Prins William och kung Charles har enligt uppgift valt att inte läsa ”Den andre”, Harrys explosiva och avslöjande memoarer där han attackerade kungligheterna flera gånger om. Hans relationer till sin bror och far är omtalade, och det fanns enligt uppgift inga tecken på att de skulle bli mindre frostiga medan han var i Storbritannien.

Läppläsningsexperten Jerey Freeman tog upp flera saker som han tydde att Harry ska sa till Brooksbank innan kröningsceremonin började. Enligt Freeman ska prinsen ha mumlat: ”Jag är trött på hur de behandlar mig”, skriver The Sun.

Dessutom uppger Freeman att Harry kan ha sagt: ”Det är inte en idealisk situation.”

”De bryr sig inte”

Jack Brooksbank ska då ha svarat: ”Om jag kan få dig att må bättre, och till och med jag kan göra det. Det är inte det lugna livet, eller hur?”, uppger Freeman.

”De bryr sig inte,” svarade Harry, enligt läppläsaren.

Prins Harry interagerade inte direkt med sin bror, prins William, eller kung Charles under den stora dagen. Men enligt språkexperten Judi James, gjorde Harry en ”ignorerande” gest mot sin bror när han anlände till Westminster Abbey.

”Harry utförde något som såg ut som en märklig handling av ignorering eller uppmärksamhetsavledning när hans far, bror och svägerska gick i en procession framför honom”, sa James till Mirror.

”Harry hade talat livligt med [prinsessan Beatrices man] Edoardo, lagt en tumme över axeln vid ett tillfälle, delat ett fnissande skratt där det tycktes som hans tunga var placerad mellan tänderna, och sedan ett ögonblick med ett matchande leende till Edo som verkade signalera ömsesidig sympati eller empati.”

Kroppsspråksexperten avslutade: ”Harry tittade upp när Charles, William och Kate kom för att gå förbi, men efter att ha tittat på sin far vände Harry på huvudet för att prata med Eduardo igen på ett mycket udda sätt vid en avgörande punkt i ceremonin när all blick och uppmärksamhet var på Charles och Williams ankomst.”

Kungligheterna höll Harry ”lågmäld” vid kröningen för att skydda honom, hävdar experten

Enligt kungliga experten Jonathan Sacerdoti var det faktum att kungafamiljen höll Harry ”lågmäld” under kröningen ett sätt att skydda honom.

Kommentatorn talade med The Express före kröningen. Han hävdade att trots spänningarna i det förflutna mellan hertigen och hans familj, är de beredda att göra allt de kan för att skydda honom från allmänhetens uppmärksamhet.

”Han har pratat om att vara i kungafamiljen som arbetande kunglig var utmanande för honom och påverkade honom mentalt, talade ofta om hans psykiska problem och hur han känner att den orsakades eller åtminstone förvärrades av hans roll och den offentliga uppmärksamhet han väckte,” sa Sacerdoti till Express.

”Så det kan vara så att hans familj gör allt de kan för att skydda honom från allt det där så mycket som möjligt genom att hålla hans närvaro vid kröningen relativt lågmäld. Uppenbarligen kommer det fortfarande att finnas massiv offentlig uppmärksamhet fokuserad på honom, dock.”

Många såg Harrys närvaro vid sin fars kröning som ett tecken.

”Det hade varit fel av honom att inte bli inbjuden”

Det är allmänt vedertaget att hans förhållande till sin bror, prins William, är frostigt, och detsamma gäller hans förhållande till sin far, Charles.

Trots det är förhoppningen för kungligheterna att familjen kommer att vinna till slut.

Enligt Sacerdoti kände Harry förmodligen att han inte hade något annat val än att närvara vid kröningen. Inte för att förhållandet har blivit sämre med åren och det här var ett sätt att laga det, utan för att tillfället främst handlade om familjen och att finnas där för varandra.

”Jag tror att det var oundvikligt att Harry skulle komma till kröningen. Det skulle ha varit fel av honom att inte bli inbjuden som kungens son, och fel av honom att inte vara där”, sa han.

Vad tyckte du om kröningen? Var det rätt att Harry var inbjuden eller inte? Dela den här artikeln på Facebook och ge oss din åsikt!

Exit mobile version