Drottning Silvias förtvivlan – efter misslyckandet att skydda våra äldre: ”Sorg i hjärtat”

En stor sorg.
Drottning Silvia lider med alla som har mist någon i sin närhet under coronapandemin.
Nu berättar hon öppenhjärtigt om sin förtvivlan i podcasten ”Hjälp jag har alzheimer”.

Drottning Silvia är gäst i podden ”Hjälp jag har alzheimer” som drivs av programledaren Henrik Frenkel som själv har en diagnos gällande lindrig minnesstörning.

På måndagen – som också är Internationella alzheimerdagen – släpps det nya avsnittet.

Det är en lång och öppenhjärtig intervju som drottningen bjuder på och som bland annat finns att lyssna på här.

Drottningens egen mamma Alice Sommerlath drabbades som bekant av alzheimers sjukdom och Silvia har många gånger berättat hur det påverkat henne genom livet.

Drottningen: ”Oerhört skrämmande”

Förutom alzheimer så talar drottningen också ärligt och från hjärtat om en annan sorgesam historia. Nämligen det faktum att många äldre människor har avlidit i Sverige under coronapandemin.

– Det är oerhört skrämmande att så många äldre har gått bort i pandemin i Sverige. Och det var med sorg i hjärtat som jag såg att alla äldre som avled bara blev en siffra i statistiken. Gamla människor satt ensamma med sin ångest och sin smärta, säger drottningen till Henrik Frenkel i podden ”Hjälp jag har alzheimer”.

Programledare Frenkel, som bland annat varit chef för SVT:s ”Aktuellt”, frågar också i samtalet med drottningen om ”vi har lyckats med vårt viktigaste uppdrag, att skydda de äldre under pandemin”.

– Det beror på hur man ser det…men helst vill jag slippa att svara på den frågan, säger drottningen i podcasten.

I april månad medgav statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige misslyckats med att skydda de äldre i samhället.

– Det skulle ha varit bättre, helt klart, sade han då till SvD och fortsatte: 

– Men vi vet däremot inte vad det beror på, är det främst anställda i äldreboenden som har bidragit, eller att man inte har upprätthållit besöksförbudet tillräckligt bra? Det kan vara en kombination av båda. Nej, det är naturligtvis inte bra eftersom de äldre är skörare, blir mer svårt sjuka, så det är inte bra, sade statsministern då.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

”Människor lider”

Kungaparet är själva i riskgrupp och har under coronapandemin bland annat arbetat hemifrån Stenhammar slott med tanke på rekommendationer om fysisk distansering för 70-plussare.

Att många människor, framför allt äldre, varit ensamma under en längre tid nu, är någonting som drottningen särskilt tycker är hjärtskärande.

– Det är lätt att föreställa sig den smärta alla äldre känner som sitter isolerade. Jag förstår att myndigheterna vill väl, men människor lider, säger drottningen i intervjun med Frenkel.

Vad tänker du om det som drottningen resonerar kring? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Exit mobile version