Framtidsplanen för Victorias roll – nu kommer det alla misstänkt fram i ljuset: ”Hon är väl förberedd”

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria. Foto: TT

En dag kommer kronprinsessan Victoria att bli ny regent och tar därmed över tronen som drottning efter kung Carl XVI Gustaf.

Och visst kan vi känna oss lugna med att hon kommer att göra ett utmärkt jobb. Det finns det nämligen mycket som tyder på.

Kronprinsessan Victoria är helt klart den kunglighet som allmänheten tycker bäst om, det har framgått i Sifo-undersökningar där hon hamnat på en överlägsen förstaplats, på tvåa kommer kungen.

En dag kommer Victoria att ärva tronen efter sin far kung Carl XVI Gustaf och blir då drottning Victoria. Det kommer så klart bli en historisk händelse, senaste gången vi fick en ny regent är 50 år sedan.

Även om kungahuset i dag inte sitter på någon större makt, åtminstone inte politiskt, så har de ett stort symboliskt värde för Sverige. Det innebär ett stort jobb och ofta befinner de sig i situationer där de representerar både sig själva och Sverige.

Råder delade åsikter

Även om det råder splittrade åsikter om Kungahusets vara eller icke vara så lyder Victorias åsikt så här:

”Monarkin överlever om den kan anpassas till och formas efter tidens krav. När dagen kommer är jag beredd att bli Sveriges drottning. Det skulle vara sorgligt om kulturarvet som mina förfäder arbetat för att hålla samman skulle spolieras. Jag känner till exempel stor stolthet över att vid högtider använda något av de historiska diadem som burits av mina förfäder för länge sen.”

Kronprinsessan Victoria har vunnit folkets hjärtan mycket på grund av att hon är så folklig. Hon kramar till och med folk hon möter, något som kungen aldrig gör.

Artiklen fortsätter efter bilden.

Kronprinsessan Victoria i Bjørndalen under sitt besök på Svalbard i samband med att isbrytaren Oden har återvänt från Polarforskningssekretariatets forskningsexpedition ARTofMELT2023 i Norra ishavet där forskarna har studerat när isen börjar smälta och vad som påverkar smältningen. Foto: Anders Wiklund / TT

Välutbildad för rollen som regent

Under sin uppväxt har Victoria fått en gedigen utbildning inom statskunskap men hon har naturligtvis också fått gå i drottningskola så att hon ska klara av den ärofyllda uppgiften.

Att Victoria kommer att bli en älskad och bra drottning samt en perfekt representant för Sverige råder det inga tvivel om.

– Victoria vet hur land och rike fungerar och hur människor tycker och tänker. Inte ens hennes populäre farfarsfar Gustaf VI Adolf hade en lika gedigen utbildning om det moderna Sverige. Hon är väl förberedd och kommer att klara jobbet bra. Det lyser om henne, säger historikern Herman Lindqvist till sajten Hemtrevligt.

Herman Lindqvist tror att hon kommer att vilja modernisera kungahuset, men samtidigt värna om traditioner.

– Hon vill inte förändra så värst mycket. Hon kommer givetvis att föryngra hovpersonalen och modernisera mycket på Slottet, men hon kommer nog att vårda och föra traditioner vidare.

”Blir bättre än sin far”

Och flera håller med om att hon kommer att göra sig utmärkt i rollen som regent.

Arne Norlin, som skrivit om Victorias släkthistoria i boken Familjen Bernadotte, säger till Hemtrevligt:

– Victoria blir bättre än sin far, som aldrig verkat bekväm i rollen. Kronprinsessan är duktig på att framträda. Hon blir en ny typ av statschef, inte så stel och stram som pappa.

Just nu bor kronprinsessan Victoria på Haga slott tillsammans med prins Daniel och deras två barn – Estelle, 11, och Oscar, 7.

STOCKHOLM 20230606 Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med prinsessan Estelle och prins Oscar anländer till Nationaldagsmottagningen på Nordiska muséet. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Du kommer definitivt bli en alldeles underbar drottning Victoria!

Vad tänker du om att Victoria en dag ska bli drottning? Skriv gärna en kommentar på Facebook!

Exit mobile version