Här bryts det mot regeln på Nobelbanketten – bilderna fångar gästerna på bar gärning

Årets prestigefyllda Nobelbankett gick av stapeln i söndags den 10 december, så som traditionen lyder.

Men under middagen finns det en regel som tycks vara svår att följa. Den bröts nämligen flera gånger.

På söndagen hölls Nobelbanketten i Blå hallen i Stockholms stadshus. Gäster från hela världen var samlade och alla vinnare av Nobelpriset firades för fullt.

På plats befann sig forskare, kungligheter, politiker och andra. Tillsammans fick de avnjuta en fantastisk trerättersmiddag i den sagolika miljön.

Till förrätt bjöds det på bakad gulbeta med alger, på varmrättstallriken fanns torskrygg och kungskrabba. Till dessert fick gästerna avnjuta bakad chokladmousse med lingon.

Mobilförbudet

Att gå på Nobelfesten är för många en sak som man gör högst en gång i livet. Därför är det förstås frestande att dokumentera middagen med sin mobiltelefon. Men dessvärre för gästerna så har alla på förhand blivit uppmanade till att inte röra sina mobiltelefoner.

Dock är det många som brutit mot detta, vilket också är förståeligt då man så klart vill kunna minnas de fantastiska rätterna.

Förra året rapporterade Expressens Nobelreporter Ann Gullberg om gästernas fipplande med mobiltelefonerna.

Det är en härlig kväll och alla vill prata med Pääbo och ta selfies med de mobiltelefoner som vi instruerats upprepade gånger om att låta bli att röra. Som om någon i sitt rätta sinne skulle kunna avstå det?”, skrev hon och fortsatte:

Det här är en kväll som alla vill minnas. Förrätten hinner knappt komma in så smyger professorer från hela världen upp sina telefoner och dokumenterar sin middag för Instagram och evigheten”.

Bröt mot reglerna även i år

I år var det inget undantag när det kom till att bryta mot reglerna, vilket Svensk Damtidning rapporterat om.

Bland annat sågs Annika Levin, Jacob Wallenbergs fru, visa något på mobilen för sin bordsgranne. Men hon var verkligen inte ensam om att trotsa uppmaningen om att låta mobiltelefonen vara.

Även Magdalena Andersson (S) och Nooshi Dadgostar (V) sågs också ta en bild tillsammans. Och i bakgrunden kan man se att många andra också bryter mot etikettregeln.

Nobelbanketten 2023
Foto: Christine Olsson/TT