Här stoppas seniorerna under mötet med drottning Silvia – efter hovets regler: ”Undanbedes”

Drottning Silvia deltog i De gamlas dag på Ekerö.
Det blev en minnesvärd dag för alla seniorer som sett fram emot besöket.
Samtidigt fanns det en viktig regel vad gäller fotografering med drottningen som alla behövde förhålla sig till, skriver tidningen Mitt i.

På onsdagen var det dags för en högtidsdag som drottningen Silvia håller kär!

Då arrangerades nämligen traditionsenligt De gamlas dag på Ekerö i Stockholm. Initiativet till sammankomsten togs av drottning Silvia redan 1998, och har sedan dess blivit en tradition för såväl seniorer som drottningen själv.

Syftet med besöket? Att uppmärksamma de äldre – och samtidigt ge dem alla en härlig dag att minnas.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20230823 Drottning Silvia vid ankomsten till banketten och utdelningen av Stockholm Water Prize 2023 på Stockholms stadshus. Foto: Jonas Ekströmer / TT

– En dag som denna ger den viktiga möjligheten att skapa gemenskap och är ett fint avbrott i vardagen. Att vara här i Ekebyhovs slottspark tillsammans med er, samtala med er, dela er glädje och vänskap har blivit en kär tradition, sade drottning Silvia i sitt tal.

Drottningens ord efter hederspriset

Deltagarna bjöds på picknick, och då hade drottningen också möjlighet att hälsa på hemkommunens äldre invånare och anhöriga.

Dessutom fick Silvia ta emot ett hederspris från kommunen under dagen. Hon tackade så mycket för det, och även det varma mottagandet från besökarna på plats.

– I år är det mer än 25 år sedan jag föreslog för Kungen att vi skulle samla de äldre i vår kommun och ha en picknick i slottsparken på Drottningholm. Det känns som igår! Ett par år senare tog Ekerö kommun över arrangemanget och sedan dess har vi varit här på det vackra Ekebyhov. De Gamlas Dag ligger mig mycket varmt om hjärtat och jag ser varje år fram emot denna stund, sade Silvia i sitt tal.

Regeln för foto med Silvia – detta stoppas

Inför tillställningen hade tydliga instruktioner gått ut till arrangören gällande fotografering med drottningen. Enligt Mitt i fanns en fotograf från kommunen på plats för att föreviga ögonblicket åt de gamla.

Enligt instruktionen från hovet gäller följande för foton med drottningen:

”Fotografering är tillåtet, men det bör ske från behörigt avstånd, inte tätt inpå. Självporträtt tillsammans med kungliga personer med mobilkamera, så kallade selfies, och dylikt undanbes, skriver hovet i ett PM till arrangören, enligt Mitt i.

Det blev en tillställning fylld av glädje och uppmuntran. Drottningens ankomst var djupt emotsedd av deltagarna.

– Hon är fantastisk. Som en vanlig människa, säger Kerstin Blomkvist till tidningen.

Arkivfoto från 2019: Drottning Silvia och kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) närvarar vid De gamlas dag på Ekebyhovs slott på Ekerö, Stockholm 2019-08-28. Foto: Carolina Byrmo / TT

Underbart!

Dela gärna vidare inlägget för att hylla detta initiativ!

Exit mobile version