Foto: TT

Här väljer Estelle mamma Victorias tidlösa klänning – fina draget som tv-tittarna inte fick se

Grönt ljus för hållbarheten – och stilen.
Här dyker prinsessan Estelle upp i mamma Victorias gamla H&M-klänning.
Återbruk är någonting som ligger kronprinsessan varmt om hjärtat.

Kung Carl XVI Gustaf går till den historien som den monark som suttit längst tid vid sin post i Sverige.

På fredagen den 15 september firas trontillträdet. Det är då nämligen på dagen exakt 50 år sedan han blev kung. Festligheterna och det stora kungliga firandet inleddes redan på onsdagen, då kungafamiljen tog emot riksdagen och regeringen för en middag på slottet.

LÄS MER: Birgittas uppgörelse med Christina – efter beskedet att Hagasessorna stoppas från kungafirandet

Men det är alltså på fredag som det gäller. Sedan tidigare står det också klart att riksdagen beslutat att det ska vara allmän flaggdag med anledning av kungajubiléet.

I Slottskyrkan blev det Te Deum på morgonen, följt av högvaktsavlösning och vid lunchtid sköts det salut vid Skeppsholmen. Därefter fick kungafamiljen höra på när Kungliga Musikaliska Akademien, tillsammans med Sjungande barn, arrangerade en stämningsfull sångarhyllning till kungen.

Estelle dök upp i Victorias gamla klänning

Även på torsdagen firades kungen – då på Drottningholms slottsteater där det framfördes en jubileumsföreställning med anledning av kungens jubileum.

LÄS MER: Chris O’Neills hjälteinsats som många missade – efter dramat med drottning Margrethe mitt i firandet

Detta var en tillställning som inte visades av SVT, vars direktsändningar i stället inleddes under fredagen.

Men för pressfotograferna på plats vid slottsteatern visade kungligheterna och de inbjudna gästerna sig.

Prinsessan Estelle hade kvällen till ära valt klänning med omsorg. 11-åringen bar nämligen sin mamma kronprinsessan Victorias gamla gröna klänning, skriver Damernas värld.

Kronprinsessan ska ha haft klänningen, som kommer från svenska modejätten H&M, vid flera tillfällen. Bland annat vid ett besök i Nederländerna förra året.

Så här såg det ut då:

Artikeln fortsätter under bilden.

AMSTERDAM 20220607 Kronprinsessan Victoria och Kerstin Gerlagh anländer till en galamiddag på Hotel Okura under besöket i Nederländerna. Foto: Jessica Gow / TT
AMSTERDAM 20220607 Kronprinsessan Victoria och Kerstin Gerlagh anländer till en galamiddag på Hotel Okura under besöket i Nederländerna. Foto: Jessica Gow / TT

Och så här såg det ut när Estelle bar klänningen på torsdagen:

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20230914 Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prinsessan Estelle och prins Oscar anländer till kvällens jubileumsföreställning på Drottningholms slottsteater med anledning av kungens 50-årsjubileum. Foto: Fredrik Sandberg / TT
STOCKHOLM 20230914 Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prinsessan Estelle och prins Oscar anländer till kvällens jubileumsföreställning på Drottningholms slottsteater med anledning av kungens 50-årsjubileum. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Återbruk helt i Victorias anda alltså, och det är inte heller första gången som Estelle dyker upp i kronprinsessans gamla klänningar.

LÄS MER: Här bär Estelle mamma Victorias 35 år gamla klänning från barndomen – se de underbara bilderna

Kronprinsessan Victoria brukar ofta och tydligt markerat hur viktigt hon tycker det är med hållbarhen.

Victorias starka ord om hållbarhet

Under många år har Sveriges blivande drottning talat sig varm för miljön och hållbarhetsfrågor. År 2021 öppningstalade Victoria på Stockholms modevecka, Stockholm Fashion Week – och då valde hon återigen att betona just detta för den samlade modebranschen.

– I den svenska modeindustrin är det i dag normalt att ha en strategi för miljö och hållbarhet. Att kunna svara på frågor om tillverkningens villkor är norm, sade kronprinsessan i sitt tal.

Hon fortsatte:

– Och snart, hoppas jag, att också en verkligt inkluderande affärsmodell kommer vara norm.

Kronprinsessan har själv flera gånger föregått med gott exempel. Många gånger har vi fått se kronprinsessan återanvända sin mor, drottning Silvias gamla klänningar. Vid Nobelfesten 2018 gjorde kronprinsessan stor succé i drottningens 23 år gamla klänning.

Och detta är alltså någonting som även dottern Estelle har tagit fasta på!

Vad tycker du om att kungafamiljen återanvänder kläder från förr, och att kläder får gå i arv? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!