Kungens hyllning till Elizabeth väcker starka reaktioner – bekräftar nya draget på begravningsdagen

Drottning Elizabeth II begravs på måndagen i Westminster Abbey.
Så här hedras hennes minne av kung Carl XVI Gustaf.
Beslutet kommer även att märkas i Stockholm!

På måndagen klockan 12.00 svensk tid går bokstavligt och bildligt talat en epok i graven.

Då inleds begravningsgudstjänsten för drottning Elizabeth II – Storbritanniens och Samväldets rekordmonark som satt i 70 år och 213 dagar på tronen.

Elizabeths äldste son, den nye kungen Charles III berättade känslosamt om den enorma sorg och saknad som kungafamiljen nu känner efter Elizabeths bortgång i ett pressmeddelande.

Artikeln fortsätter under bilden.

– Vi sörjer djupt bortgången av en älskad monark och en mycket älskad mor. Jag vet att hennes bortgång kommer att kännas djupt i hela landet, rikena och samväldet, och av otaliga människor runt om i världen, sade Charles.

Kungen och drottningen till Elizabeths begravning

På måndag den 19 september begravs Elizabeth i Westminster Abbey. På plats kommer massvis av gäster att finnas. I den historiska katedralen från 1200-talet i centrala London kommer kyrkbänkarna att fyllas på av inbjudna statschefer, kungar och drottningar från jordens alla hörn väntas närvara för att ta ett sista farväl av den historiska drottningen.

Drottningen får sedan sin eviga vila i St George’s chapel vid maken prins Philips sida.

Sverige representeras på begravningen av kungaparet. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Elizabeth var bryllingar. Kungen, via båda sina föräldrar, och drottning Elizabeth är barnbarns barnbarn till drottning Viktoria av Storbritannien.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Adam Ihse / TT

– Genom åren har de två statscheferna och deras respektive familjer umgåtts i både officiella och mer privata tillfällen, skriver det svenska hovet i ett inlägg på Instagram på måndagen.

Där låter hovet också meddela att kungahuset i Sverige på måndagen hyllar drottning Elizabeth på olika sätt.

– Begravningsdagen markeras även i Sverige med flaggning på halv stång på de kungliga slotten samt serafimerringning i Riddarholmskyrkan i Stockholm, skriver hovet.

LÄS MER: Beskedet: Därför stoppas Victoria från Elizabeths begravning

Det senare har att göra med att drottning Elizabeth redan 1953 utnämndes till ledamot av Kungliga Serafimerorden av kung Gustaf VI Adolf. Drottningen är en av dem som innehaft orden längst tid, 69 år, skriver hovet.

Artikeln fortsätter under bilden.

ARKIV STOCKHOLM 19830525. Storbritanniens drottning Elizabeth II och prins Philip på Stockholms slott tillsammans med kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Det brittiska drottningparet anlände till Stockholm idag för ett fyra dagars officiellt statsbesök 25-28 maj. Foto: Jan Collsiöö / TT
ARKIV STOCKHOLM 19830525. Storbritanniens drottning Elizabeth II och prins Philip på Stockholms slott tillsammans med kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Det brittiska drottningparet anlände till Stockholm idag för ett fyra dagars officiellt statsbesök 25-28 maj. Foto: Jan Collsiöö / TT

Kungens hyllning till drottning Elizabeth

I Stockholm kommer begravningsdagen också att märkas av.

– Traditionsenligt kommer Riddarholmskyrkans klocka att ringa kl. 12.00–13.00 på begravningsdagen. Drottningens serafimersköld förs i procession från Kungl. Slottet till Riddarholmskyrkan kl. 11.45. Kyrkan är öppen för allmänheten under ceremonin, skriver hovet.

Kungens hyllning till den framlidna drottningen vållar nu starka reaktioner. I kommentarsfältet till kungahusets inlägg har nu hundratals följare skrivit positiva kommentarer om detta.

– Fint och värdigt, skriver en följare om det svenska kungahusets drag för att hedra Elizabeths minne på begravningsdagen.

– Må hon vila i frid och hennes minne och livsgärning länge bevaras, skriver en annan följare.

Foto: Shutterstock/SRichardImages

Vila i frid, drottning Elizabeth II.