Kungliga reglerna som stoppar Sofia – detta förbjuds prinsessan att göra

Det finns många regler att hålla koll på för vår kungafamilj.

Det är ett stort och viktigt år för kungafamiljen och speciellt kung Carl XVI Gustaf. Sveriges rekordmonark har just i år innehaft sitt ämbete i 50 år.

Med anledning av detta oöverträffade jubileum – ingen annan kung eller drottning i Sveriges historia har suttit lika länge på tronen – uppmärksammas kungen med pompa och ståt under året.

2023 är alltså ett jubileumsår för kungahuset, och det satsas stort på aktiviteter kring det. Dessutom firas i år också 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung.

Som en del i firandet besöker kungen tillsammans med drottning Silvia alla Sveriges 21 län, närmare bestämt dess residensstäder, under hela 2023.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20191127 Prinsessan Sofia närvarar vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors (MUCF) rikskonferens och seminariet Ungas inflytande på Folkets Hus. Foto: Fredrik Sandberg / TT

För kungligheterna gäller det också att hålla koll på etiketten. När prins Daniel och prinsessan Sofia gifte in sig i den svenska kungafamiljen, förändrades deras liv för alltid.

Sedan dess hör vi sällan eller aldrig längre talas om deras tidigare efternamn, men det är knappast det enda som kronprinsessan Victorias respektive prins Carl Philips makar har fått lämna därhän.

Enligt Svensk damtidning finns det flera mer eller mindre oskrivna etikettsregler som kungligheterna behöver ha koll på – och pekar bland annat på det faktum att det i kungliga sammanhang ska kungen och drottningen visas upp först. Veckotidningen uppger att Sofia en gång missade detta, då hon ville visa upp en vacker klänning i sociala medier och lade ut en bild på densamma före en tillställning med kungaparet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Men en medlem av kungafamiljen som ”slipper” tänka på många regler är förstås prinsessan Madeleines make, Chris O’Neill. Han valde, då han gifte sig med den svenska prinsessan, att inte själv bli prins. Därmed kunde han bland annat fortsätta med sin egen verksamhet.