Nära vännens stora ilska – över bilden av drottning Elizabeth som sprids: ”Så orättvist”

Serien ”The Crown” har hyllats stort av både recensenter och tittare. Men den har också fått skarp kritik för hur den framställer kungligheterna.

Nu uttalar sig en av drottning Elizabeths närmaste vänner, Anne Glennconner, om dramaserien.

– Det gör mig så arg, säger hon i ett radioprogram enligt Daily Mail.

Under hösten släpptes säsong fem av den brittiska dramaserien ”The Crown”.

Serien, som skildrar drottning Elizabeths tid på tronen, gjorde omedelbar succé när den hade premiär 2016.

Den senaste säsongen fokuserar på tiden kring skilsmässan mellan prinsessan Diana och prins Charles, fram till hennes död 1997.

Och även om serien har hyllats av både recensenter och tittare, har kungafamiljen själv inte uppskattat serien särskilt mycket.

Medlemmar i det brittiska kungahuset ska till och med ha vädjat om att hålla vissa händelser borta ur serien, något som Netflix inte gått med på. Bland annat har prins William bett att de tar bort scenerna från den historiska Diana-intervjun, enligt The Sun.

Streamingjätten har i sin tur försvarat sig med att serien inte utger sig vara något annat än den är: En dramaserie baserad på historiska händelser.

Drottning Elizabeth
Drottning Elizabeth. Foto: Wikicommons

LÄS MER: Diana förutspådde sin egen död – orden om Charles i handskrivna brevet ger oss kalla kårar

Trots hyllningarna – uppskattas inte av brittiska kungavänner

En av seriens kritiker är William Shawcross, som fick god insikt i kungafamiljen när han skrev boken ”Queen Elizabeth, The Queen Mother”.

I ett brev till den brittiska tidningen The Telegraph riktar han skarp kritik mot hur kungafamiljen framställs i serien.

”Det är förvånansvärt och medvetet sårande för enskilda medlemmar av kungafamiljen och offentliga tjänstemän som inte kan svara tillbaka, ännu mindre stämma dem på skadestånd”, skrev han då.

Nu tar ytterligare en från kungafamiljens innersta krets till orda.

Det är Anne Glennconner, den framlidna prinsessan Margarets hovdam, som nu går hårt mot hur kungafamiljen porträtteras, skriver Daily Mail.

I sitt yrke som hovdam, och som tärna på Elizabeths kröning, har hon fått god insikt i kungafamiljen genom åren.

Nu berättar 90-åriga Anne Glennconner att serien gör henne ”så arg”.

– Problemet är att folk, speciellt i USA, tror på den helt och fullt. Det är så irriterande. Jag ser inte på The Crown nu för att det gör mig så arg. Och serien är så orättvis mot medlemmar i kungafamiljen, säger hon i BBC:s radioprogram ”Womans hour” enligt Daily Mail.

Anne Glennconner riktar kritik mot ”The Crown”. Foto: ITV/Youtube

”Sårande”

Vidare kritiserar Anne Glennconner ett specifikt avsnitt i serien.

I avsnittet framställs prins Philip som ansvarig för att hans syster tog flyget som ledde till hennes död 1937.

– Det är helt osant och jag tycker det är otroligt sårande att säga något sånt om folk. Ingen vill att deras relationer snackas ned på det sättet, säger Clennconner enligt tidningen.

Det är inte första gången som hon uttalar sig kritiskt om serien. Hon har tidigare kritiserat hur Margaret porträtteras i serien och kallat det ”falskt” och ”sårande”.

Se mer i ITV-intervjun nedan:

Håller du med den tidigare hovdamen? Skriv gärna en kommentar!