Nya bilderna på kung Charles ”korvfingrar” väcker oro – här är medicinska experternas förklaring

Foto: Hugo Burnand/AP/TT & Andrew Milligan/AP/TT

Nya bilderna på kung Charles ”korvfingrar” väcker uppmärksamhet i sociala medier.
Efter kröningen ställer sig många nu frågan om det speciella utseendet.

Lördag den 6 maj – det datumet kommer nu för evigt vara inskrivet i Storbritanniens historieböcker.

Det var ju denna dag som prins Charles blev kung Charles III av Storbritannien och Samväldet. Den pampiga ceremonin ägde rum i den mäktiga katedralen Westminster Abbey i centrala London. Gäster från hela världen var inbjudna för att följa när drottning Elizabeths son skulle bli krönt till konung, och hans hustru Camilla till drottning.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kung Charles III. Foto: Hugo Burnand/Royal Household/AP/TT

När kronan placerades på den nyblivne brittiske kungens huvud i den enorma katedralen med anor från 900-talet, kände nog många historiens vingslag. Sverige representerades av kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria, som båda hade placerats på hedersplats i kyrkan, längst fram.

Charles blir nu kung vid 74 års ålder, och hans kröning var förstås en världsnyhet. Tv-kanaler över hela världen sände det historiska ögonblicket, och tidningar har skrivit spaltmeter om den nye regenten och hans drottning.

Artikeln fortsätter under bilden.

Även i sociala medier har Charles varit ett hett samtalsämne de senaste dagarna.

Enligt Forbes har Charles ”korvfingrar” nu åter hamnat i fokus – efter kröningen har detta blivit en stor snackis i sociala medier.

LÄS MER: Brittiska kungahusets tydliga markering mot kungen och Victoria – mitt under Charles kröning

Det är kung Charles händer som kan tyckas verka röda och uppsvullna som många har uppmärksammat. Redan år 2012, när han besökte Australien, skämtade han själv om dem och sa att de var hans ”korvfingrar”, enligt Mirror.

Faktum är att Charles fingrar verkar ha sett likadana ut i många decennier. På 1980-talet, när prins William föddes, skrev Charles om det i ett brev till en vän.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kung Charles vinkar under kröningen i London. Foto: Andrew Milligan/Pool via AP/TT

Kungens händer har varit ett diskussionsämne i hela hans liv. Till och med drottning Elizabeth ska en gång ha kommenterat sin förstfödde sons händer och beskrev dem som ”intressanta”.

”Bebisen är väldigt söt och vi är enormt stolta över honom. Han har ett par intressanta händer för att vara baby”, stod det i ett brev från drottning Elizabeth.

”De är ganska stora, men med fina långa fingrar helt olika mina och verkligen till skillnad från hans fars. Det ska bli intressant att se vad de blir. Jag har fortfarande svårt att tro att jag har ett eget barn!”

Experternas teorier

Doktor Gareth Nye, universitetslektor i fysiologi vid University of Chester, har berättat i en intervju med Daily Star att även om ”massor av tillstånd” kan leda till svullna fingrar, sägs vissa vara mer sannolika än andra.

En möjlighet kan vara ödem, som innebär svullnad på grund av ansamling av vätska i vävnaderna.

– Ödem är ett tillstånd där kroppen börjar hålla kvar vätskor i armar och ben, vanligtvis benen och vristerna men också i fingrarna, vilket får dem att svälla, sa Nye till Daily Star.

Efter kröningen i lördags skriver nu författaren och professorn Bruce Y Lee om kung Charles fingrar i Forbes. Han poängterar att Charles själv inte uttalat sig om detta, annat än i skämtsam ton, och att det därför är svårt att bedöma vad som är orsaken bakom fingrarnas speciella utseende.

– Utan att noggrant undersöka kungen eller hans medicinska journaler är det svårt att sätta fingret på vad som exakt kan hända med Charles III:s händer. Eftersom hans fingrar tydligen har haft det utseendet i ett antal år, är det mindre troligt att hans fingrar är inflammerade från en infektion, skriver Bruce Y Lee i Forbes.

Dela gärna vidare inlägget på Facebook.

Exit mobile version