Nya bilderna på Victoria väcker uppståndelse i utlandet – detaljen som får alla att gapa efter mer

Nya bilderna på Victoria väcker uppståndelse i utlandet – detaljen som får alla att gapa efter mer

Kronprinsessan Victorias besök i Tyskland väcker uppståndelse.

I sin roll som Sveriges kronprinsessa händer det att kronprinsessan Victoria också måste representera monarkin även i utlandet.

Så skedde senast i slutet av förra veckan, när Victoria var specialinbjuden till Tyskland och huvudstaden Berlin. Där välkomnades Sveriges blivande drottning till förbundsdagen i Berlin med anledning av tyska nationella sorgedagen för krigets och våldets offer.

Victoria, som hade med sig maken prins Daniel på resan, höll ett högtidstal inför folkvalda parlamentariska församlingen i Berlin. Talet höll hon på tyska, och hon inledde med att visa respekt för landet.

– Det är svårt att tänka sig en värdigare plats att samlas kring offrens minne än här. Denna byggnad har spelat en så viktig roll i Tysklands dramatiska historia, och är i dag symbolen för det moderna, demokratiska Tyskland, sade kronprinsessan i talet och fortsatte:

– Detta är en stor stund för mig personligen. Mina starka familjeband till Tyskland och allt tyskt har varit en integrerad del av mitt liv sedan jag var barn. Mina känslor för Tyskland är varma och djupa.

Kronprinsessan lyfte fram likheterna mellan Sverige och Tyskland.

– Våra länder förenas i en värdegemenskap, i vår syn på frihet, demokrati och mänskliga rättigheter, i vårt europeiska och internationella engagemang. Och vi gör det nu ännu närmare varandra än tidigare.

Hon nämnde i talet också Sveriges Nato-ansökan.

– Sedan februari 2022 har världen lärt sig begreppet Zeitenwende. Sverige har genomgått sin egen Zeitenwende och står inför den största säkerhetspolitiska förändringen sedan Napoleonkrigen, med vårt kommande inträde i Nato.

Under besöket togs Victoria och Daniel emot av förbundspresidenten med fru i Bellevue-slottet, innan de också besökte minnesmonumentet Neue Wache där de lade en krans och höll en tyst minut tillsammans med andra inbjudna gäster.

Sveriges kronprinsessas besök i Tyskland har inte gått obemärkt förbi. Detta har naturligtvis uppmärksammats i tysk press, men också i brittisk. Daily Mail skriver också om Victorias tal.

– Victoria, som senare höll ett tal i det tyska parlamentet, klädde sig i en stilfull men stillsam stil för tillfället, klädd i en svart satinveckad klänning i A-linje med patenterade svarta klackar, skriver Daily Mail.

Artikeln fortsätter under bilden.

Victoria besökte företaget Getinge i Frankfurt vid sin Tysklandsresa. Foto: Helmut Fricke/dpa via AP/TT
Victoria besökte företaget Getinge i Frankfurt vid sin Tysklandsresa. Foto: Helmut Fricke/dpa via AP/TT
Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev