Prins Daniel tagen på bar gärning för fortkörning – så mycket måste han betala i böter

Foto: SVT, Jonas Ekströmer/TT

Under onsdagen nåddes vi av uppgifterna att prins Daniel åkt fast för fortkörning. Det var i somras som han var lite för glad på gasen när han körde 87 km/h på en 80-väg.

Nu står det klart hur mycket prinsen måste betala i böter för sitt snedsteg.

Händelsen utspelade sig på E16 i Hofors, Gästrikland, i mitten på augusti. Prins Daniel, 50, var då en knapp timme sydväst om Ockelbo, där han kommer ifrån och där hans föräldrar bor kvar.

Han körde enligt strafföreläggandet, som bland annat Expressen tagit del av, 7 km/h över den tillåtna hastighetsgränsen.

Läs mer: Prins Carl Philip fast för fortkörning – så snabbt körde prinsen: ”Oaktsamhet”

Du har kört personbil med en hastighet av 87 km/tim trots att högsta tillåtna hastigheten var 80 km/tim”, går det att läsa i dokumentet.

Det står även att han begick gärningen på grund av ”oaktsamhet”.

Prins Daniel i SVT-intervjun med Carina Bergfeldt. Foto: SVT

Så dyr blir prinsens bot

Varken prins Daniel själv eller Hovets informationsavdelning vill kommentera saken, men de har åtminstone bekräftat att uppgifterna stämmer.

Nu står det också klart hur dyrt prinsens misstag kommer att stå honom. Han kommer nämligen att få betala 1 500 kronor i böter.

Det är standardsumman för fortkörare som kört 1-10 km/h för fort på en väg med hastighetsbegränsningen 60 km/h eller över. Det är faktiskt den lägsta möjliga böter man kan få för just fortkörning.

Prins Daniel är långt ifrån den enda i kungafamiljen som åkt dit för just fortkörning. Våren 2022 var det svågern prins Carl Philip som åkte fast efter att ha kört på tok för fort (89 km/h på en 70-sträcka) i Norrtullstunneln. Han tvingades böta 2 400 kronor.

2021 åkte även kung Carl XVI Gustaf lite väl fort. En ljusblå BMW, som står registrerad på kungen, körde om andra bilar på E20.

– Kungens bil blåste bokstavligen om mig, föraren måste ha kört runt 140 i alla fall, sa en bilförare som blev ögonvittne till händelsen då till Expressen.

Det är bara att bita i det sur äpplet, Daniel. Man lär sig av sina misstag.

Exit mobile version