Victoria bröt svenska traditionen på sitt eget bröllop – 13 år senare skapar beslutet rubriker igen

Utländska medier har uppmärksammat hur kronprinsessan Victoria bröt mot en urgammal svensk tradition på sitt eget bröllop.

Trots att det är 13 år sedan hon och prins Daniel gifte sig har hennes nytänk kring en viss etikettregel fortsatt att skapa rubriker.

Som medlem i kungafamiljen finns det många regler och traditioner att förhålla sig till. Det kan vara svårt att minnas alla riktlinjer – och ibland kanske man råkar bryta någon.

Ibland kanske man även bryter mot någon regel med avsikt.

Läs mer: Kungliga utseenderegeln – okända kravet för prins Daniel och Carl Philip

När kronprinsessan Victoria, 46, gifte sig med prins Daniel, 50, en fin sommardag i juni 2010 gjorde hon just det. Hon bröt, högst medvetet, en svensk bröllopstradition.

De är den brittiska tabloiden Daily Express som inte låter oss glömma Victorias något oväntade beslut.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vigdes i Storkyrkan i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Är vanligare i USA än i Sverige

I Sverige är det kutym att bruden och brudgummen tillsammans vandrar, sida vid sida, fram till altaret i kyrkan. Det är för att visa på att jämnlikhet är någonting vi värdesätter.

Kronprinsessan valde däremot att gå på en annan linje. Hon ville bli ledd fram till altaret av sin far, kung Carl XVI Gustaf. Att brudens pappa går med sin dotter fram till altaret och ”överlämnar henne” är vanligt i andra kulturer. I exempelvis USA är det tradition.

Men företeelsen har inte riktigt slagit i Sverige.

Därför var det många som förvånades när Victoria envisades med att få med det greppet i sina bröllopsplaner.

Till och med ärkebiskopen Anders Wejryd vid Svenska kyrkan, som vigde kronprinsessparet, gick ut med ett uttalande angående etikettregeln.

Brudöverlämning är en ganska ny företeelse som ibland också förekommer i Svenska kyrkan. Jag brukar avråda från det eftersom vår vigselritual är så tydlig i fråga om makarnas jämställdhet. Kronprinsessparet vet var jag står i den här frågan”, skrev han innan vigseln.

I slutändan blev det en kompromiss

Frågan var faktiskt något av en het potatis under våren 2010. Kyrkan var som sagt motvilliga först till brudparets förfrågan, men backade sedan.

– Vi har insett att detta också är något som angår vårt rike. Det handlar om tronföljd. Det handlar om Daniel Westling som får en förändrad konstitutionell ställning genom att säga ja till kronprinsessan. Kungen kan på detta sätt visa att han lämnar sin välkomstönskan när han följer kronprinsessan fram om det nu blir så, sa överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark enligt Expressen i maj 2010.

Victoria och kungen går i mittgången i Storkyrkan. Foto: Henrik Montgomery/TT, Lars Pehrson/SvD/TT

Tanken var alltså att det fanns en stark symbolik i att kung Carl XVI Gustaf skulle ledsaga tronarvingen Victoria fram till altaren – till mannen som hade accepterats av både kungafamiljen och det svenska folket.

I slutändan blev det ett mellanting av det hela. Kungen gick först själv bredvid Victoria, men de vandrade inte hela mittgången fram utan fick sedermera sällskap av Daniel redan innan de hunnit fram till altaret.

Utåt sett tolkades det som en kompromiss. Så att alla skulle bli nöjda och glada.

Kommer ni ihåg det här? Att det var en riktigt het debatt om huruvida kungen skulle få överlämna Victoria framme vid altaret.

Lämna gärna en kommentar till artikeln.