Kritiken efter David Ritschards otäcka kollaps i Allsången – nu svarar SVT

David Ritschard föll ihop mitt under direktsända Allsång på Skansen.
Nu riktas kritik mot hur SVT hanterade situationen.
– Det viktigaste för oss just nu är att han mår bra, säger SVT:s exekutiva producent Haida Jamshidi till Expressen.

Artisten David Ritschard har fått ett stort genombrott de senaste åren. Med sin speciella röst och unika stil har han fångat hjärtan över hela landet och rosats av kritikerna.

Han har bland annat kallats för det ”bästa som hänt svensk country sedan First Aid Kit”, av Aftonbladets musikkrönikör Markus Larsson.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT

När Ritschard gästade SVT:s ”Jills veranda” tidigare i år skapade han rubriker, inte bara tack vare sin sånginsats. Stjärnan kollapsade under inspelningarna.

– Det var en kollaps, jag hade överskattat mina energier och kört på år efter år efter år och jag gick in med gasen i botten, sade David Ritschard senare när han gästade SVT:s talkshow ”Carina Bergfeldt” och fortsatte:

– Det har aldrig hänt innan eller efter men det slocknade.

David Ritschard föll ihop i Allsång på Skansen

Exakt vad som inträffade i tisdagens sändning av Allsång på Skansen vet vi inte.

Tittarna kunde i alla fall se hur Ritschard plötsligt, mitt i ett samtal med programledaren Pernilla Wahlgren, föll ihop på scengolvet.

Han hade då precis innan framfört sin nya singel ”Duplantis Blues”.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM, SVERIGE 20230815 David Ritchard ramlar ihop under tisdagens säsongsavslutning av Allsång på Skansen. Foto: Jessica Gow / TT

Wahlgren, märkbart skärrad, hördes ropa att det kanske var läge att ”bryta” sändningen, men allsången fortsatte samtidigt som tv-kamerorna filmade ut över publikhavet. På scenen togs Ritschard samtidigt omhand av personal på plats på Skansen.

– Vi hoppas att David återhämtar sig där ute och blir bättre snart, sade Wahlgren sedan i sändningen.

”Uppe på benen och omhändertagen”

Dessutom kunde programledare Wahlgren lite senare i sändningen lugna tittarna med bra besked.

– David mår bra där bakom. Han är uppe på benen och omhändertagen. Underbara nyheter, sa Pernilla Wahlgren i sändningen.

Ritschards presskontakt hälsade via Aftonbladet följande efter sändningen:

– David svimmade av kort efter sitt uppträdande och intervju på scen. Han fick snabbt den hjälp situationen krävde och mår nu under omständigheterna bra, skriver Ebba Lindqvist, Ritschards presskontakt.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT

Kritik mot SVT efter otäcka bilderna

GP:s musikredaktör och kulturreporter Johan Lindqvist riktar nu kritik mot tv-produktionen efter de otäcka bilderna i direktsändningen.

– SVT skulle naturligtvis aldrig ha släppt upp honom framför publik och kameror. Jag vill inte se ännu en artist som bränns sönder i strålkastarljuset, skriver han i en krönika i dagens GP.

Han menar att produktionen borde ha hanterat situationen annorlunda.

– SVT:s personal på plats skulle verkligen ha haft bättre koll. Det är deras ansvar att ta hand om och checka av sina artister, skriver Johan Lindqvist.

Nu svarar SVT på kritiken.

– Det viktigaste för oss just nu är att han mår bra. Mer kan vi inte uttala oss om i dagsläget. Allt kan hända i direktsändning och vi försökte hantera det på bästa sätt. Vi förstod snabbt att det inte var livshotande, säger SVT:s exekutiva producent Haida Jamshidi till Expressen.

Wahlgren fortsätter som allsångsledare

Värt att nämna var också att Pernilla Wahlgren slutet av sändningen avrundade med att avslöja att hon själv ska fortsätta i rollen som allsångsledare även nästa år.

– Jag har haft så otroligt roligt, och jag känner mig glad och tacksam över det varma mottagandet jag fått av både pressen, publiken och tittarna. När jag fick frågan kändes det självklart att fortsätta. Jag är stolt över att vi, enligt mig, har lyckats bevara Allsång på Skansens kärna samtidigt som vi har skapat något nytt, säger Pernilla Wahlgren i ett pressmeddelande.

Foto: SVT

Vi önskar David Ritschard allt gott och god bättring!

Exit mobile version