Siw Malmkvists miss i Sanna Nielsens final i Allsång på Skansen – då visar folkkära stjärnan vilket proffs hon är

Foto: SVT

Siw Malmkvists miss i Sanna Nielsens final i Allsång på Skansen – då visar folkkära stjärnan vilket proffs hon är

Hon har underhållit svenska folket i 60 år och är en av våra riktigt stora.
På tisdagen hyllades Siw Malmkvist, 85, i Allsång på Skansen.
När ”Siwan” verkade råka tappa låttexten för en kort stund visade hon direkt vilket fullblodsproffs hon är.

På tisdagen var det dags för storslagen säsongsfinal i Allsång på Skansen – när programledaren Sanna Nielsen tackade för sig efter sju år på posten.

Samtidigt passade programmet även på att hylla en annan stor stjärna, nämligen Siw Malmkvist. Den 85-åriga artisten som varit en del av svenskt underhållningsliv i sex decennier hyllades genom ett stort medley mitt under programmet.

SVT hade toppat laget genom att bjuda in såväl Hanna Hedlund som Vanna Rosenberg och Daniel Norberg till medleyt som bestod av ”Siwans” mest älskade klassiker ur hennes låtskatt. Även Sanna Nielsen deltog förstås när låtar som ”Mi scusi, mi scusi signor” och ”Amore scusami” framfördes inför den hängivna publiken vid Sollidenscenen på Skansen.

Högt jubel för Malmkvist i Allsång på Skansen

Det högsta jublet kom förstås när Malmkvist själv gjorde entré mitt under shownumret – och framförde låten ”Tunna skivor” tillsammans med kvartetten.

Samtidigt föll en av raderna bort när Malmkvist skulle sjunga melodin från början av 60-talet.

Det var raden ”föga hjälper nu dina böner” i låten som ”Siwan” för en stund tvingades lita till sin kör. I sändningen kunde tittarna se den rutinerade artisten blicka bakåt mot den rutinerade kören bestående av Sanna Nielsen, Vanna Rosenberg och Hanna Hedlund som i stället fyllde i just den raden. Samtidigt som Siwan hördes humma med i låten.

Foto: SVT

Siwans härliga revansch

Därefter såg det ut som att Malmkvist återigen hittade texten igen blixtsnabbt. 85-åringen vände sig tillbaka mot publiken och tog revansch genom att fortsätta sjunga med i den härligt tralliga hitlåten som toppade försäljningslistorna i sju veckor på sin tid.

Foto: SVT

Som vanligt tog ”Siwan” det hela med en karaktäristisk klackspark och visade direkt vilket fullblodsproffs hon är genom att åter komma in i låttexten igen omedelbart. Förmodligen var det bara de allra mest inbitna Siw Malmkvist-fansen som ens märkte den lilla textmissen i direktsändningen.

Efter det härliga medleyt samtalade ”Siwan” med Sanna Nielsen på scenen.

– Du har ju vunnit Melodifestivalen, turnerat runt om i världen, gjort succé i musikaler, krogshower, film… Helt otroligt. Vad är det som driver dig? sade Sanna Nielsen.

Foto: SVT

Siw Malmkvist skrattade – innan hon levererade ett härligt svar som fick publiken att le.

– Ingenting alltså. Jo! Det är om dem säger ”snälla, kan inte du komma hit och göra detta jobbet och sjunga det då”. Så blir jag lite smickrad och då säger jag ja, säger Malmkvist i sändningen och får återigen ta emot publikens stora jubel.

Siw Malmkvists ord till Sanna Nielsen

Foto: SVT

Det är alldeles uppenbart att denna stjärna – som i år firar 60 år sedan genombrottet – varit mycket efterlängtad på Allsångsscenen. Hon upptäcktes genom en sångtävling i Skåne redan 1955 och fick sedan spela in sin första grammofinskiva och några år senare komma till Hylands hörna.

Att sjunga har inte varit självklart för henne hela tiden, berättade hon i sändningen.

– Nej, jag tyckte bara det var kul att sjunga men sen så råkade jag vinna en tävling och sen var det klart, säger Siwan och ler.

LÄS MER: Sanna Nielsens ord om sin efterträdare i Allsång på Skansen – nu bryter hon tystnaden: ”Jag vill varken…”

Foto: SVT

Tack för alla härliga låtar du bjudit oss på genom åren, Siwan! Du är verkligen en stjärna som förtjänar en hyllning som denna.

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar om Siw Malmkvist!