Helen Sjöholms starka ord om Abbas nya låtar – hyllar comebacken: ”Rysningar på så många plan”

Hon gör sig redo för en stor turné.
Samtidigt ser Helen Sjöholm fram emot Abbas nya album – det första på 40 år.
Här berättar den folkkära artisten också om hur hon ser på framtiden för Benny Anderssons Orkester.
– Det är lite av en folkparksinstitution, säger hon.

Folkkära artisten Helen Sjöholm får nu äntligen möta sin publik igen. Med start 7 november i Västerås åker stjärnan ut på en riksomfattande turné – från Luleå i norr till Malmö i söder – innan finalen i Norrköping den 8 maj nästa år.

– Det är smått overkligt, men det känns härligt och spännande på flera sätt. Jag har ett helt nytt band med mig den här gången, med fantastiska musiker som jag aldrig jobbat med på scenen tidigare. Det är roligt, säger Helen Sjöholm till Nöjeslivet.

STOCKHOLM 20200610 Helen Sjöholm, här vid presentationen av filmen Tills solen går upp, är aktuell med en ny turné med start 7 november. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Helen Sjöholm om nya Abba-låtarna

Sjöholms turnéstart sammanfaller med en stor händelse i popvärlden – på fredag 5 november släpper Abba sitt första album på fyra decennier. Även Helen Sjöholm ser förstås fram emot den sensationellt återförenade popgruppens nya skiva ”Voyage”.

– Jag är väl lika uppvuxen med rösterna som alla andra, och det går rakt in i magen. När jag hör deras låtar, både Björns texter som går himla hand-i-handsken med musiken, och sen deras röster som bara klingar …

Vad tycker du om de nya låtarna, ”I Still Have Faith In You” och ”Don’t Shut Me Down”?

– Det finns ju det Abba man hört genom åren i låtarna, men man hör också samtidigt att rösterna är nu. Det går som rysningar på så många plan. Det låter fint, är både nostalgi, vackert och någonting som jag aldrig hade trott skulle inträffa. Det trodde väl ingen. Folk har frågat i 30 år … Never. Sen händer det och är så här fint, säger Helen Sjöholm.

LÄS MER: Helen Sjöholm om stora förändringen i karriären – stor intervju med folkkära artisten

Hon har själv i många år samarbetat med Benny Andersson i BAO – där Abba-ikonen är kapellmästare och Sjöholm står för sången, ofta i duett med Tommy Körberg. I den populära orkestern ingår dessutom flera andra talangfulla musiker, såsom exempelvis Kalle Moraeus och Orsa spelmän. På Abba-museet i Stockholm har dessutom en del av historien om Benny Anderssons Orkester ställts ut.

STOCKHOLM 20170911 Benny Andersson, här fotad i samband med släppet av egna skivan ”Piano”, är högaktuell med Abbas första album på över 40 år, ”Voyage” som släpps 5 november. Foto: Pontus Lundahl / TT

Har ni några planer på framtida projekt med BAO?

– Nej, inte något som jag vet om. Nu är det ”Abbatarer” och hela det här släppet som har skapat så mycket vilket är fantastiskt kul. Det är det som håller på ett tag nu. Visst vore det kul att göra något, men jag vet inte. Det är ju lite av en folkparksinstitution, säger Helen Sjöholm.

Har du pratat någonting med Benny Andersson om Abbas nya projekt? 

– Inte sedan de släppte låtarna. Jag har pratat lite med honom förut, när de höll på att skriva det nya materialet, säger Sjöholm.

Abbas omskrivna show – där hologram eller ”abbatarer” av Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad såsom gruppen såg ut 1979 kommer framträda till levande musik – har premiär i London 2022.

STOCKHOLM 2016-01-20 Agnetha Fältskog, här vid galapremiären av Mamma Mia! The Party på Tyrol i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT

Ska du se Abbas show i London?

– Det vore jättekul, men inte nu än på ett tag. Jag har svårt att föreställa mig det, kan man komma loss vore det roligt men jag vet inte, säger Sjöholm som nu äntligen kan göra sig redo för sin egen turné.

Fakta: Turnéplan Helen Sjöholm

7 november Västerås – Västerås Konserthus
8 november Halmstad – Halmstad Teater
11 november Jönköping – Jönköpings Konserthus
12 november Göteborg – Göteborgs Konserthus
13 november Växjö – Växjö Konserthus
17 november Luleå – Kulturens Hus
18 november Umeå – Idunteatern
19 november Uppsala – UKK
20 november Karlstad – Karlstad CCC
25 november Kalmar – Kalmarsalen
26 november Helsingborg – Helsingborg Arena
29-30 november Stockholm – Göta Lejon
3-4 december Sundsvall – Tonhallen
5 december Gävle – Gävle Konserthus
8 december Linköping – Linköping konsert och kongress
7 maj Malmö – Malmö Live
8 maj Norrköping – Louis De Geer

Dela gärna vidare artikeln och skriv en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida om du också uppskattar Helen Sjöholms och Abbas musik!