Janis Joplin ville gömma kärleken från världen – först efter stjärnans död röjde exflickvännen hemligheten

Janis Joplin var en av världens största ikoner och än i dag lever hennes minne kvar i historien och populärkulturen.

Hennes liv fick dock ett tragiskt avslut när hon endast 27 år gammal omkom på ett hotell.

I livet så bar hon på en hemlighet – en hemlighet som exet avslöjade först långt senare.

Hennes röst var ett uttryck av rå energi och passion, och hennes närvaro på scenen var magnetisk. Janis Joplin, en av musikhistoriens första kvinnliga rocklegender, föddes mitt under andra världskriget 1943 i den lilla staden Port Arthur, Texas.

Redan från unga år kände hon sig dragen till bluesmusiken, trots att det var ovanligt för en vit tjej i ett medelklassområde på 1950-talet.

Janis upplevde tidigt motgångar, inklusive mobbning från sina klasskamrater på grund av hennes akne och viktproblem. Men musiken blev hennes fristad, och hon bestämde sig snart för att lämna Texas bakom sig och bege sig till San Francisco.

Det var på 1960-talet, under hippie-eran, då droger flödade fritt, och musiken var en kraft för förändring. Janis började sin resa som gatumusikant och fick små jobb på lokala caféer.

Men drogerna tog snabbt över hennes liv, Janis rasade i vikt vilket oroade hennes vänner. Tillsammans gick vännerna ihop och köpte en bussresa åt Janis tillbaka till Texas.

Genombrottet

Tillbaka i Texas tog Janis tag i sitt liv på nytt. Hon började läsa antropologi på universitetet och återvände till musiken genom att uppträda på barer och klubbar. Men hennes kärlek till musiken lockade henne tillbaka till San Francisco, där hon anslöt sig till bandet Big Brother and the Holding Company.

Det var under Monterey Pop Festival 1967 som Janis och hennes band fick sitt genombrott. Hennes kraftfulla röst och scenpersona imponerade på publiken och etablerade henne som en stjärna på den växande rockscenen.

Men Janis kämpade också med inre demoner och missbruk. Trots sin framgång kämpade hon med självkänslan och använde droger som ett sätt att hantera trycket från framgången och bristen på självförtroende utanför scenen.

Janis Joplin
Foto: UPI/TT

Tragiska slutet

1970, vid bara 27 års ålder, hittades Janis död på sitt hotellrum i Los Angeles. Den officiella dödsorsaken var en heroinöverdos, men det finns fortfarande spekulationer om vad som verkligen hände den där ödesdigra dagen.

Janis Joplins arv lever kvar genom sin musik och sitt inflytande på rockmusiken. Hon var en av de första kvinnorna att bryta igenom i en mansdominerad genre och inspirerade generationer av musiker efter sig.

Även om hennes liv var kort, kommer hennes minne att leva kvar genom sina ikoniska låtar och den starka känslomässiga röst som fortsätter att beröra lyssnare över hela världen.

Hemligheten i livet

Under sitt liv så bar Janis Joplin på en hemlighet, även om många kände till den.

Janis hade flera pojkvänner genom åren, men det som är mindre känt är att hon var bisexuell och hade vissa romantiska förhållanden med kvinnor.

Bland annat var hon under 10 månaders tid tillsammans med Jae Whitaker. De träffades i en bar och inledde där ett förhållande, ett förhållande som skulle rinna ut i sanden efter en tid.

Hon ville inte att någon skulle veta att hon var gay. Hon lät inte ens någon ta en bild av oss tillsammans”, har Jae Whitaker sagt till Bay Area Reporter.

Det var en tid då det var mycket kontroversiellt att vara lesbisk, även om det var en mycket progressiv era. Jae Whitaker har sagt att Janis Joplin aldrig riktigt accepterade sin egen bisexualitet.

Janis Joplin
Foto: AP

Vila i frid Janis. Vi glömmer dig aldrig!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev