Mattias Berghagen för morbror Lasses arv vidare – med hyllningskonsert: ”Jag är oerhört stolt”

Mattias Berghagen är systerson till den folkkära och saknade Lasse Berghagen.

På midsommarafton bjuder Mattias och flera andra artister in till en tv-sänd hyllningskonsert.

– Min morbror var suverän, och hans sommarmelodier är lika mycket sommar som färskpotatis och jordgubbar är för mig, skriver Mattias till Nöjeslivet.

Det var i höstas förra året som Sverige nåddes av det sorgliga beskedet om att Lasse Berghagen gått ur tiden.

Stjärnan lämnade efter sig en enorm låtskatt som för alltid kommer att ha en given plats i den svenska musikhistorien.

”En kväll i juni”

Nu träder Lasses systerson Mattias Berghagen fram i rampljuset. Det är med den tv-sända konserten ”En kväll i juni”, som sänds på SVT1 klockan 20:00 på midsommarafton.

Konserten, som är inspelad på Slättens gård utanför Göteborg för ett par veckor sedan, bjuder på några av Lasse Berghagens mest älskade sånger. Med på scenen har Mattias med sig musikerna Sonja Aldén, Bengan Jansson, Thomas Hellsten samt ”Trio Lila” – som består av Lennart SöderlundÅsa Karlberg och Johanna Dahl.

En kväll i juni, hyllningskonsert för Lasse Berghagen med Mattias Berghagen
Foto: Daniel Jigenstedt

Till vardags arbetar Mattias som affärsutvecklare men har under lång tid spelat både sin morbrors musik samt sina egna låtar. Nu är det dock första gången som han träder fram i ett större offentligt sammanhang.

– När produktionsbolaget för SVT hörde av sig och undrade om jag ville vara med i midsommarprogrammet, svarade jag självklart ja. Kärleksfullt påhejad av mina fina kusiner Malin och Maria. Att få fira in sommaren och dessutom hylla min morbror, även om jag inte har någon direkt vana av att stå i rampljuset, är en stor ynnest. I år får vi fira sommaren lite extra tycker jag!, skriver Mattias Berghagen i ett mejlsvar till Nöjeslivet.

Mattias Berghagen
Mattias Berghagen. Upphovsrätt:© Warner

Lasse Berghagens musik har länge fungerat som en inspiration för Mattias. I och med sin debut i tv så kanske musikkarriären nu får sig ett extra lyft.

– Larsans musik och textförfattande, som många gånger fångar den svenska folksjälen, har också inspirerat mig att själv skapa visor genom åren. Mest för hemmabruk, men sedan en tid tillbaka framför jag min egen musik uppblandad med min morbrors melodier, i ett samarbete med gruppen Trio Lila, som också är med i programmet. Men jag har alltid spelat och sjungit min morbrors låtar. Det kanske blir mer nu.

Vad betydde Lasse Berghagen för dig?

– Min morbror var suverän, och hans sommarmelodier är lika mycket sommar som färskpotatis och jordgubbar är för mig. De har varit en del av min uppväxt, med de gemensamma somrarna i Svärdsjö i Dalarna i centrum. Jag är oerhört stolt och glad över att ha haft Larsan som morbror, en av Sveriges mest folkkära artister genom tiderna och han är en stor förebild för mig, skriver Mattias.

En kväll i juni, hyllningskonsert för Lasse Berghagen med Mattias Berghagen
Upphovsrätt:© Warner

Den här konserten får man ju bara inte missa! Så fint att du hyllar din morbror Mattias!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev