Bert Karlssons ilska inför finalen i Melodifestivalen 2023 – stenhårda kritiken mot SVT

Bert Karlsson hyllar Loreen inför finalen av Melodifestivalen 2023.
Samtidigt skickar skivbolagsdirektören en stenhård känga till SVT.
– Det blir sämre hela tiden, säger han till Nöjeslivet.

Monica Zetterlund: Hur gick det till när hennes lägenhet plötsligt fattade eld? Och vad blev hennes absolut sista ord i livet? Lyssna på Nöjeslivets nya podcast här:

Han dominerade Melodifestivalen framför allt på 1980- och 90-talen – och har tagit fram hela 17 vinnare i den svenska och norska uttagningen genom åren.

Men skivbolagsdirektören Bert Karlsson, 77, ger inte mycket för hur SVT:s schlagertävling utvecklats på senare år.

Inför lördagens final i Mellon skickar han en stenhård passning till kanalen.

– Det blir sämre hela tiden. Det finns ju inga melodislingor längre. Låtarna kan inte överleva, säger han till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Theoz, Mariette, Nordman och Kiana kvalade in till finalen av Melodifestivalen 2023 via semifinalen. Foto: Alma Bengtsson/SVT

Har du någon personlig favorit i årets final av Melodifestivalen? 

– Nej, ärligt talat har jag inte det. Jag tycker inte någon låt är riktigt bra. Det är mycket svaga låtar överlag. Det var bättre förra året. Tyvärr finns det ingen på SVT som kan lösa detta, säger Bert Karlsson.

”Bara kvoteringar hela tiden”

Skivbolagsdirektören menar att Christer Björkman, som ledde tävlingen som exekutiv producent fram till han slutade 2021, är saknad.

– Även då gick det neråt, men han hade åtminstone känsla för låtar, säger Karlsson.

Vad borde SVT göra, tycker du? 

– Ta ut melodier och inte göra som nu. De har ju aldrig några uttagningar! Det är samma killar som skriver hela tiden. Det är bara mina gamla låtskrivare, Jimmy Jansson och G:son, som skriver hela tiden, säger Bert Karlsson.

LÄS MER: Därför stoppas Nanne Grönvall från Melodifestivalen 2023 – folkkära stjärnan ratas efter SVT:s beslut

Enligt skivbolagsdirektören, som låg bakom succéer för artister som Carola Häggkvist, Lena Philipsson, Herreys och Charlotte Perrelli, är det svårt för låtskrivare att komma med i Mellon.

– Det är såna här musikläger i Spanien som de har. De som skickar in en låt har ingen chans överhuvudtaget. De tar en raggare, ett dansband, en sån och en sån.  Det är bara kvoteringar hela tiden! De förstör den här tävlingen om man inte tar fram låtar med melodier.

Hyllar mellanakterna med veteranerna: ”Melodier man kommer ihåg”

Under årets Mello-säsong har SVT haft mellanakter med etablerade schlagerstjärnor som Carola och Magnus Carlsson. Bert Karlsson hör en tydlig skillnad mellan deras framträdanden och artisterna som tävlar i år.

– Om du lyssnar i pauserna nu så var det med Magnus Carlsson, Carola och Linda Bengtzing. Det är helt andra låtar! Med melodier som man kommer ihåg, säger Bert Karlsson.

Artikeln fortsätter under bilden.

GÖTEBORG 20080209 Skivbolagsdirektören Bert Karlsson har varit involverad i totalt 17 schlagervinster genom åren. Foto: Fredrik Sandberg/TT
GÖTEBORG 20080209 Skivbolagsdirektören Bert Karlsson har varit involverad i totalt 17 schlagervinster genom åren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vem tror du vinner Melodifestivalen i år? 

– Jag tror det står mellan Loreen, och sen tror jag faktiskt hon den tjejen från Ukraina (Maria Sur, reds anm.) kan bli farlig. Inte på grund av att låten är så fruktansvärt bra, utan det blir mer tycka synd-kontot. Det är mer det. Annars tycker jag inte det finns någon. Jag vet inte vad som ska bli en hit i år? Det brukar alltid bli någon bra låt som kommer ut av det, även bland de som inte vinner. I år finns det ingen sån.

Hur tror du i så fall det skulle gå i Eurovision, vinner vi igen med Loreen? 

– Nej nej, det kommer vi aldrig göra. Det måste vara en starkare låt. Den är okej. Men det har egentligen inget med starka låtar att göra. Tittar man bara på förra året, vem kommer ihåg den låten som vann då? Nej, det handlar om helt andra saker. Loreens förra, ”Euphoria”, var en riktigt stark låt med starka melodier, säger Bert Karlsson.

LÄS MER: Siw Malmkvists dom – här är stjärnan som vinner hela Melodifestivalen 2023

Hyllningen till Loreen: ”Hon är grym”

Han menar dock att att Loreen gör ett bra framträdande på scen och hyllar artisten.

– Det är inte världens bästa låt, den är skaplig och sen är hon bra. Hon är grym, Loreen, säger Karlsson.

Artikeln fortsätter under bilden.

Loreen med Tattoo i Melodifestivalens final 2023. Foto: Alma Bengtsson/SVT
Loreen med Tattoo i Melodifestivalens final 2023. Foto: Alma Bengtsson/SVT

Själv riktar entreprenören just nu sitt fokus på någonting annat: nämligen en Hall of fame med lokala celebriteter på Österbergs konditori i den lilla orten Tidan i Skövde kommun.

– Vi har bland annat sex VM-förare i motorcykel och sex allsvenska fotbollsspelare som är härifrån. I påsk kommer vi ha en motorkväll där alla våra VM-förare kommer, i maj kommer OS-guldmedaljören Bernt Johansson, cyklisten, hit och sen planerar vi för en IFK Göteborg-kväll med Ralf Edström, säger Bert Karlsson.

Vem tycker du ska vinna årets Melodifestival? Skriv gärna en kommentar.