I ”Melodifestivalen” bjuds det svenska folket på härlig sång, musik och dans. Men allt är inte precis som man tror.
Det fuskas nämligen på ett särskilt sätt – vilket inte alla tittare har koll på.
För fjärde lördagen i rad ställde sig programledaren Carina Berg, 46, och hennes sidekick Björn Gustafsson, 38, på ”Mello”-scenen för att charma brallorna av det svenska folket.
Denna gång, deltävling 4, hade showen landat i Eskilstuna.
Läs mer: Dotters tuffa utmaning bakom kulisserna i Mello – med fästmannen Dino: ”Jättejobbigt”
Förhandsfavoriterna Danny Saucedo och Johanna ”Dotter” Jansson pallade för trycket och gick direkt till finalen medan ”Idol”-stjärnan Albin Tingwall och den maskerade och rockiga tjejduon Scarlet nådde det nya kvalet. De har fortfarande chans att nå finalen på Friends Arena den 9 mars.
Olle Jönssons stora avslöjande
Några som inte gick vidare alls var det annars så folkkära dansbandet Lasse Stefanz. Deras låt ”En sång om sommaren” tilltalade inte en tillräckligt stor del av tittarna.
Men i samband med att bandet pratade med Expressen under fredagens genrep avslöjade frontmannen, tillika sångaren, Olle Jönsson att det finns en bluff i programmet som många kanske har missat.
Det är ett fusk som flera säkerligen inte har koll på – men det grundar sig i att resten av Europa gör på ett visst sätt och då har Sverige fått anpassa sig för att hänga med i utvecklingen.
Det hela handlar om att det alltid bara är ett instrument som får spelas live och höras i tv-rutan. Alla andra instrumentljud – oavsett hur få eller många man är på scenen – måste spelas in i förväg.
”Alla spelar ju sina grejer, men…”
I Lasse Stefanz fall var det fiolen som hördes. Och sången förstås. Den är alltid live.
– Annars skulle det ta en vecka för ett sånt här program att spela in, om alla skulle ha sina instrument inspelade. Men alla spelar ju sina grejer, men det är inte det som hörs ut i alla fall. Så är det, säger Olle Jönsson till Expressen.
Han menar att regeln finns för att underlätta processen. Det skulle helt enkelt ta för lång tid att byta instrument och ”soundchecka” mellan framförandena.
Reglerna ändrades redan 2000. Då stod det sista livebandet på ”Mello”-scenen. Dessförinnan var det standard att ha en full live-orkester. Nu har det sättet att uppträda tagits bort.
– För att bredda upp musiken skulle jag säga. Det var ju långt före min tid, men vi måste ha en stor bredd på musikgenrer och har du en live-orkester så passar det alldeles utmärkt i vissa låtar, men inte alls till andra. Så jag antar att det var det de tänkte på när de tog bort den, säger Anders Wistbacka, projektledare för “Melodifestivalen”, till kvällstidningen.
Läs mer: Kalle Moraeus ärliga ord om Björn Gustafsson – efter succén i Melodifestivalen 2024
Gör som i resten av Europa
Förmodligen är det inte så många som sitter där hemma och tänker att musiken som framförs är helt förinspelad. Men så är det. Bara sången och ett live-instrument är tillåtet.
Anledningen är egentligen väldigt enkel. Det är så det fungerar i övriga Europa.
– “Melodifestivalen” går ut på att vi ska hitta en representant till “Eurovision” och i “Eurovision” får tävlingsbidragen inte ha livemusik, det är en del av regelverket. Men i andra delar av programmet existerar livemusik så som mellanakter och öppningsnummer, säger Karin Gunnarsson som är tävlingsproducent för ”Mellon”.
Oj, vilken bluff! Det här visste i varje fall inte jag. Att det bara är ett instrument som hörs utåt.
Vad tycker du om ”Melodifestivalen” så här långt? Gör din röst hörd i kommentarsfältet.