Därför isolerade sig Tommy Engstrand före sin död – SVT-profilens svåra kamp utanför rampljuset

Tommy Engstrand ledde Melodifestivalen på 1980-talet med Lennart Swahn. Foto: TT/SVT

Tommy Engstrand ledde Melodifestivalen på 1980-talet med Lennart Swahn. Foto: TT/SVT

Han var en av SVT:s stora sportprofiler – och ledde även Melodifestivalen.
När Tommy Engstrand somnade in 2021 var saknaden stor hos familj, vänner och tittare.
Sista tiden i livet isolerade sig programledaren, berättade han för Expressen.

Tommy Engstrand blev mest förknippad med sin stora insats som inom sportens värld. Det var ju som sportjournalist stockholmaren med den snälla uppsynen tjänstgjorde – främst inom tv men också radio. Det var nämligen som chef för Radiosporten Engstrand fick ta emot Stora journalistpriset redan 1984.

Som en av ”Hylands pojkar” fick Engstrand sin skola av legendariske Lennart Hyland – och använde även sina kunskaper i att hantera direktsänd radio och tv också i underhållningens tjänst.

Han deltog bland annat flera gånger i ”På spåret” som då leddes av Ingvar Oldsberg – och vann två gånger!

Dessutom fick han uppdraget av SVT att leda ”Zick Zack”, programmet som kom att bli kontroversiellt på grund av dess lottdragningar i public service-kanalen och lades ner i förtid.

Tommy Engstrand ledde Melodifestivalen 1986 med Lennart Swahn

Men Engstrand hade också innan dess fått ta hand om flera stora nöjessatsningar i SVT: helkvällsunderhållningen ”Razzel” som sändes mellan 1983-1986 och som Engstrand ledde med Lennart Swahn.

Den duon skulle också komma att programleda kanalens flaggskepp 1986: Melodifestivalen.

Artikeln fortsätter under bilden.

Tommy Engstrand ledde Melodifestivalen tillsammans med Lennart Swahn 1986. Foto: SVT

Det året tävlade bland andra Anna Book med ”ABC”, Style med ”Dover-Calais” och Lena Philipsson med ”Kärleken är evig” som var favorittippad på förhand i pressen.

– Jag gillar inte snacket om att jag skulle vara favorit på lördag, jag har ju inte gjort något ännu, sade Lena Ph i Aftonbladet inför avgörandet.

Till slut blev det den eviga schlagerklassikern ”E’ de’ det här du kallar kärlek” med Lasse Holm och Monica Törnell, som drog det längsta strået och fick åka till Eurovision i norska Bergen.

– Det är klart att jag är glad. Det vore dumt att säga annat, sade Lasse Holm i GT dagen efter finalen.

Och det var alltså firma Engstrand-Swahn som sydde ihop hela showen det året med sin programledarinsats.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Engstrand fortsatte sedan sin lysande karriär inom sportjournalistiken på SVT, innan han avslutade karriären på Viasat innan han lämnade yrket.

Under den sista tiden i livet tog Engstrand beslutet att hålla sig hemma. Han isolerade sig i lägenheten och fick hjälp av familjen med det viktigaste.

– Jag måste ta det betydligt mer lugnt än vad jag gjort tidigare. Och jag orkar ärligt talat inte så mycket numera heller. Det kan vara jobbigt att bara gå ner till min bil. Jag brukar ta en promenad i Tessinparken. Det är nära där jag bor. Parken är inte stor, men gubben blir trött ändå, sade Engstrand i en intervju med Expressen år 2020.

Tv-profilen var märkt av sjukdomen kol som påverkade hans lungor – och dessutom var han rädd att drabbas av covid-19 som då hade kopplat sitt grepp om världen, berättade han för tidningen.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20140910 Sportjournalisten Tommy Engstrand, här fotograferad i samband med 75-årsdagen i september 2014. Han avled 2021, 81 år gammal. Foto: Janerik Henriksson / TT

Tommy Engstrands sista tid: ”Blickade framåt och lät uppåt”

Den sista tiden tillbringade Engstrand på sjukhus, innan han somnade in 18 juli 2021, 81 år gammal.

– Han dog ju för att han hade väldigt svårt med andningen sista året, kan man säga. Så det har blivit sämre och sämre och sen gick det inte längre. Han har haft kol som är väldigt jobbig. Jag har själv det, så jag vet hur jävligt det är, sade Tommys vän, programledarprofilen Åke Wilhelmsson till Aftonbladet då.

Nära vännen Ulf Elfving berättade i Sveriges Radio om sitt sista samtal med Engstrand.

– Han ringde mig i går kväll klockan halv elva och ville prata om ditt och datt, det var någon timme innan han dog. Han somnade bara in, och det får man ju vara tacksam för att det gick till på det sättet. Han blickade framåt och lät uppåt, mådde bättre och trodde han skulle få komma hem igen från sjukhuset, sade Elfving då till Ekot.

Klart är att Tommy Engstrand lämnat ett stort tomrum efter sig – framför allt inom Tv-sporten där han i många år var en uppskattad medarbetare.

– Han var min chef under de åren som formade mig mycket som journalist. Han var otroligt viktig för mig. Han var en extremt inspirerande chef som både var krävande och kunde lyfta en väldigt mycket. Han betydde mycket för att han gav en chansen. Han krävde och han uppmuntrade, sade sportjournalisten Jacob Hård till egna kanalen efter Engstrands frånfälle.

Evigt saknad, aldrig glömd. Tack för allt, Tommy Engstrand!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version