Foto: SVT/TT

Björn Skifs vägran – därför nobbar stjärnan Melodifestivalen efter historiska vinsterna

Få har satt ett sådant betydande avtryck i Melodifestivalens historia som Björn Skifs.
Nöjeslivet minns tillbaka på stjärnans höjdare i tävlingen!

Björn Skifs och Melodifestivalen är sannerligen en framgångssaga som heter duga.

Redan 1972 gjorde den då 24-årige Vansbrosonen intåg i schlagertävlingen på SVT via det i dag kanske lite bortglömda bidraget ”Andra kan väl också se”. Låten hamnade näst sist i startfältet det året, när ”Härliga sommardag” med Family Four tog hem vinsten.

I stället fick Skifs sin stora schlagerhit tre år senare. 1975, året efter Abbas seger i Eurovision med ”Waterloo”, kom Björn till start med eviga klassikern ”Michelangelo”. Låten kom femma i finalen efter bland annat segrande ”Jennie, Jennie” med Lasse Berghagen.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Därefter fortsatte segertåget.

Därför glömde Björn Skifs texten i Eurovision 1978

Skifs blev en av landets största stjärnor och vann Melodifestivalen två gånger: först 1978 med ”Det blir alltid värre framåt natten”. Låten där han sjöng fel i refrängen i Eurovision-finalen i Paris.

– Det var bara det att jag, för min personliga del, jag var helt ensam om de tankarna… Jag funderade på om jag skulle byta och sjunga på engelska. Samtidigt hade jag väl blivit berättad för, ”då blir du diskvalificerad. Då får Sverige inte vara med i den här tävlingen”. Men jag var ändå sugen, för vi hade gjort en engelsk text till den, och jag tänkte: ”Fan jag skiter väl i om jag blir diskvalificerad. Jag kommer ändå inte vinna. Jag kör på engelska!” Sen när jag sitter där och spelar och börjar sjunga… ”dagarna…” jaha, det blev på svenska här! säger Björn Skifs i TV4:s ”Vilket liv”.

– Under sekunderna Björn glömde texten var det inte roligt att stå där och dirigera, sade låtskrivarpartnern Bengt Palmers som också dirigerade Skifs i ESC, i samma program.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20051206 Björn Skifs aktuell med ny skiva tisdag den 6 december, med skivan Sånger från andra tider. Foto: Claudio Bresciani/TT
STOCKHOLM 20051206 Björn Skifs aktuell med ny skiva tisdag den 6 december, med skivan Sånger från andra tider. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ville sjunga på engelska

Och det där med att sjunga på engelska var någonting som Skifs fortsatte att förespråka. När han ställde upp i Mellon igen 1981 – och vann igen – med låten ”Fångad i en dröm” var det förvisso åter med en svensk text.

Men när det stod klart att firma Skifs/Palmers vunnit den svenska uttagningen och åter skulle få åka till Eurovision i Dublin, var Skifs inte alls segerviss.

– Så länge man inte får sjunga på engelska så tror jag ingen svensk låt kan vinna. Jag kommer att ha samma inställning till EM-schlager som jag har haft till SM-schlagern: Man måste ta det hela med ett skratt och inte ta alltför allvarligt om det skulle gå åt pipan, sade Skifs i en intervju med Aftonbladet 1981. 

Skifs kom tia i Eurovision det året.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Visst kan man ändå tillstå sig att säga att Skifs förutspådde framtiden här?

Åtminstone inte sedan 1998 har Sverige skickat en låt framförd på svenska i Eurovision Song Contest. Förvisso vann både Herreys 1984 samt Carola Häggkvist 1991 med bidrag framförda på just svenska, men annars hade Skifs rätt i sak. Sverige har vunnit ESC fler gånger med låtar framförda på engelska än svenska.

Och det verkar som om Melodifestivalen är ett avslutat kapitel för stjärnan. SVT har försökt få med honom på Mello-tåget flera gånger – utan att lyckas.

Björn Skifs tävlade i Melodifestivalen senaste (sista?) gången 1981

1981 var senaste gången han kom till start i tävlingen.

– Jag har fått förfrågningar från en rad låtskrivare som vill att jag ska ställa upp i Melodifestivalen 2008. Men jag har tackat nej, precis som alltid de senaste åren då ämnet kommit på tal. Jag är klar med den biten, jag lämnar den till de unga förmågorna, sade Skifs i en intervju med Expressen redan 2007.

Inte heller nu verkar intresset vara på topp för tävlan i Mellon för Skifs, som just nu är högaktuell med succéföreställningen ”En värld full av Skifs” på Rondo i Göteborg.

Artikeln fortsätter under bilden.

Björn Skifs är laddad inför premiären i Göteborg. Foto: Anders Nicander/2entertain/press
Björn Skifs är laddad inför premiären i Göteborg. Foto: Anders Nicander/2entertain/press

– Det har ju varit speciellt från början, men det har blivit sånt jävla sjås i media, det var lugnare på min tid, säger han om Melodifestivalens utveckling, till Hänt.

Skifs har dock flera gånger gästat Melodifestivalen som mellanakt. Senast år 2020, då han också mottog utmärkelsen att bli invald i schlagerns ”Hall of Fame”. Tillsammans med Tomas Ledin svarade han för ett minnesvärt medley i direktsändning, och inför densamma mindes han tillbaka på vad Melodifestivalen tidigare betytt för karriären.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

– Det betydde mycket för att bredda min publik. Melodifestivalen samlar ju såväl unga som gamla lyssnare, sade Skifs då, till Dagens Nyheter.

Tack för allt du gjort på scenen, Björn! Såväl i som utanför Melodifestivalen! Dina framträdanden är ikoniska.

Vad har Skifs sånger betytt för dig genom åren? Skulle du vilja se honom i Mellon igen? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev