Hasse Anderssons nya besked om hälsan – tunga bakslaget med sjukdomen: ”Svårt att acceptera”

Hasse ”Kvinnaböske” Andersson har nyligen fyllt 76 år och planerar att sluta turnera med sin musik.

Nu ger han en uppdatering på hur det går med hans artros och tidigare hjärtproblem.

– Det är tråkigt med artrosen, mina fingrar lyder inte riktigt. Jag har 60-70 gitarrer men kan knappt spela längre, säger han till Nöjeslivet.

”Änglahund” var en monsterhit som slog ordentligt i landets folkparker under tidigt 80-tal. I och med den blev Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, 76, folkkär på riktigt.

På senare år har han även haft ett uppsving med ”Guld och gröna skogar” som han framförde i ”Melodifestivalen” 2015.

Läs mer: Så överraskade Hasse Anderssons frun Monica honom på ett mycket speciellt vis

– Alla kan ju låten. Den spelades i raggarbilar, den spelades på dagis, den spelades på ålderdomshem och dansbanor. Den spelades överallt, säger Hasse till Nöjeslivet.

Nu har den skånska countryartisten börjat planera för en avskedsturné. 54 år efter att han bildade bandet Kvinnaböske Band har han valt att sluta fara runt på de svenska vägarna.

– Nu tackar jag nej till 95 procent av alla förfrågningar jag får. Vi håller på att planera en ”tack och adjö”-föreställning som jag ska göra. Runt tio konserter i södra Sverige. Vara, Jönköping, Kalmar, Karlskrona och Malmö bland annat. Så ska jag ha en stor orkester och kör. Jag tackar för mig. Sen kommer det bara till att bli små kyrkospelningar och gospeljobb, för jag kan inte sluta spela helt, men jag ska sluta turnera och fara runt, säger han.

Hasse Andersson om sin artros

Tidigare har Hasse Andersson talat ut om sin hälsa. Han lider bland annat av ledsjukdomen artros.

– Det är tråkigt med artrosen, mina fingrar lyder inte riktigt. Jag har 60-70 gitarrer men kan knappt spela längre. Jag har så ont i fingrarna. Det är sånt som kommer med åren. Jag är inte ensam om det. Monica (Forsberg, Hasses fru) har också artros. Hon ska få nya knän. Det drabbar alla. Men så länge man vaknar på morgonen och känner sig pigg och glad så är det bra, säger han.

Hasse Andersson
Hasse ”Kvinnaböske” Andersson. Foto: TV4

Monica, 73, även hon hyllad sångerska och låtskrivare, har tidigare haft nedsatt kapacitet på sina lungor då hon drabbades av flera lunginflammationer när hon var yngre.

I övrigt är det hennes knän och ryggen som gör livet lite besvärligt för henne.

– Hon har ont i sina knän, annars är det bra. Hon är på hugget, säger Hasse.

”Jag har pacemaker”

Han har även varit öppen med att han haft små problem med sitt hjärta tidigare i livet. Läkarna var oroade över att hans hjärta ibland hoppade över några slag – så det har de åtgärdat.

Nu säger han att han inte lider av det på något sätt.

Hasse Andersson, Monica Forsberg
Hasse Andersson och frun Monica Forsberg. Foto: Nora Lorek/TT

– Det går jättebra. Det har inte varit något fel på det sedan jag kollapsade en gång för 40 år sedan. Så det är inga problem. Jag har pacemaker. Det hoppade över några slag. Jag gjorde såna där arbetsprover och det hoppade över något slag, så visade det sig att jag hade väldigt låg puls på nätterna. Därför satte de in en pacemaker. Det har jag haft i sju-åtta år. Det är inga som helst problem med det, berättar han.

Insikten efter Lasse Berghagens död

Hasse Andersson säger att han mår bra just nu, bortsett från artrosen, men samtidigt är han medveten om att åldern tar ut sin rätt på kroppen. Flera av hans och hustruns vänner har gått bort, så tanken på döden har varit oundviklig.

– Vi har ett motto, Monica och jag. Det finns inga ”sen” längre. Vi skjuter inte upp någonting… att vi ska göra det sen. Är det något vi vill göra så gör vi det nu. För vi har haft så många vänner som har försvunnit nu de senaste åren. Det känns trist. Nu senast var det Lasse Berghagen. Det tog mig otroligt hårt när Lasse försvann. Vi jobbade väldigt tight ihop, säger han och fortsätter:

Stockholm,Sverige, 1998-09.08. Foto:Fredrik Sandberg/FLT-PICA Code 71420 Lasse Berghagen har skrivit barnbok om teddybjörnen Fredriksson. På release partyt bad flera kända vänner om autograf. Fr v. Lill-babs, Vicky van der Lancken, Lasse Berghagen, Monica Forsberg och Hasse Andersson. Boken heter "Jakten på silverhåven". Foto: Fredrik Sandberg/ FLT-PICA/TT
Lill-Babs, Vicky van der Lancken, Lasse Berghagen, Monica Forsberg och Hasse Andersson. Foto: Fredrik Sandberg/FLT-PICA/TT

Läs mer: Hasse Andersson förkrossad efter vännen Lasse Berghagens död: ”I dag har världen blivit fattigare”

– Det var samma när Barbro (”Lill-Babs” Svensson) försvann. Det gick så fort. Vi hade himla kul ihop. Hon var också är många år och jobbade med oss. Det är livets gång på något sätt. Men det är svårt att acceptera. Och det närmar sig på något vis, ju äldre man blir desto närmare kommer man.

Fina Hasse. Vi hoppas att det blir bättre med både din och Monicas artros.

Tack för all go’ musik du skänkt oss. Må så gott tillsammans med din hustru.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev