STORT GRATTIS: Hasse Andersson fyller 76 – så överraskade frun Monica honom på ett mycket speciellt vis

Hasse ”Kvinnaböske” Andersson fyller 76 år i dag! Det firar den folkkära countryartisten och låtskrivaren med sin hustru, sina barn och barnbarn.

För Nöjeslivet berättar han om ett tidigare kärt födelsedagsminne, när han överraskades av frun Monica Forsberg med en stor fest i den klassiska ladan. Det var ett minne för livet.

Han har underhållit oss svenskar i flera decennier. Han stod på scenen för första gången som 8-åring, sedan gjorde han det frekvent på Kiviks marknad som 15-åring.

1980, när Hasse ”Kvinnaböske” Andersson var 32 år, släppte han sitt första album tillsammans med kompisarna i Kvinnaböske Band. ”Du ska inte kasta sten” följdes av LP:n ”Annat var det förr”, den innehöll kända låten ”Skomagaren Anton” som gjorde honom känd i hela Sverige.

Läs mer: Hasse Andersson bryter tystnaden – nya beskedet om hälsan efter pausen: ”Trodde aldrig jag skulle…”

Det är däremot ”Änglahund” som varit Hasses stora paradlåt genom åren. Där söker han svar på frågan om man får ta hunden med sig in i himlen?

2015 släppte han också superhiten ”Guld och gröna skogar” som han kom fyra med i finalen av ”Melodifestivalen”.

Totalt har det blivit 27 album för den folkkära countrymusikern.

Hasse Andersson
Hasse ”Kvinnaböske” Andersson. Foto: Frankie Fouganthin/Wikicommons

Under senare 80-talet gjorde ”Kvinnaböske” succé med flera populära tv-program, exempelvis ”Hasse och hans vänner”. Den utspelade sig i en ”lada”, fast egentligen var det i en studio. Folk blev däremot lurade och trodde att det var på riktigt.

Några år senare ordnade faktiskt Hasse en riktig lada i Boarp där han satte upp shower i ”Hasses lada”. Han drev showladan fram till 2002.

Varit gift i 30 år

1991 träffade han sitt livs kärlek i sångaren, låtskrivaren, skådespelaren, barnboksförfattaren och dubbaren Monica Forsberg, 73. Hon hade då varit med i ”Melodifestivalen” själv som artist flera gånger och även skrivit två vinnarbidrag i ”Dag efter dag” (Chips) och ”Främling” (Carola).

När de träffades var båda över 40 år.

Två år senare var de gifta.

I dag har de båda trappat ner på arbetet – de har fortfarande en del projekt, både var för sig och tillsammans – och har mer tid tillsammans.

När Nöjeslivet pratar med den älskade artisten, som fyller 76 år i dag, berättar han om hur livet tillsammans med den kända hustrun ser ut.

– Vi har en jättefin tillvaro. Vi sitter i vårat hus på backen i Ängelsbäck (nära Torekov och Båstad), Monica och jag, och har det jättebra. Vi reser lite, vi brukar göra lite småresor. Vi har varit i Wien och i Portugal. Och gjort sånt som vi inte har hunnit tidigare för vi har jobbat så mycket. Så nu har vi det riktigt bra, säger han.

Läs mer: Därför tar Hasse Andersson paus – folkkäre stjärnans beslut för hälsan

Sålt huset i Florida

Tidigare ägde de ett semesterhus i soliga Florida, USA, men det har de äkta makarna sålt sedan en tid.

– Vi har sålt Monicas hus i Värmland, vi har sålt huset i Florida. Så nu har vi bara huset här på backen i Ängelsbäck. Sen brukar vi åka upp till Brevens bruk i Bergslagen på sommaren, för Monica längtar upp till skogen ibland. Hon är en skogstös. Då hyr vi ett hus där uppe vid en sjö, så metar vi abborre, fiskar, plockar kantareller och har det mysigt. Så har vi båten i Torekov, den tar vi till Hallands Väderö och dricker kaffe, säger han och fortsätter:

– Så vi lever ett mycket mysigt och behagligt liv. Vi har slitit hela livet. Nu skördar vi efter allt det jobbet vi har gjort. Nu ska vi ha det bra.

Hasse Andersson
Hasse med makan Monica Forsberg. Foto: Nora Lorek/TT

Så firar ”Kvinnaböske” födelsedagen

Hasse ska fira sin födelsedag med nära och kära – och med god mat och dryck.

– Barnen och barnbarnen kommer hit på söndag. Då kommer alla hit och äter middag. Det är det som är roligt, att umgås med sin familj. Till och med min ex-fru är med. Vi har det bra och umgås med barn och barnbarn… och barnbarnens nya sambos. Så är väl ungefär 18 stycken som ska käka. Det är roligt!, säger han.

– Det är samma som till jul. Då kommer de och äter julgröt på juldagsmorgonen. Då äter vi skinkmacka och risgrynsgröt och byter julklappar. Sedan åker de vid lunch – sen är Monica, jag och Gulli, vår hund, ensamma. Då sätter vi en brasa i kakelugnen och har det bra. Vi lever ett väldigt ombonat liv kan jag säga, fortsätter han.

Har du något tidigare födelsedagsminne som du vill dela med dig av?

– Jag hade en stor fest i ladan när jag fyllde 50 år. Då var alla Sveriges stora artister där: Lasse Berghagen, Lill-Babs, Siw Malmkvist, Towa Carson, Peps Persson och alla var med. Det var jätteroligt. De spelade och sjöng för mig. Alla mina vänner var med och käkade, säger Hasse.

Stellan Sundahl var toast master, han var så vansinnigt rolig, fortsätter han.

Monicas stora överraskning

Dessutom hade hustrun Monica ordnat med en stor och spektakulär överraskning för Hasse. Hon hade nämligen fixat så att en av hans allra största förebilder inom musiken kom förbi den klassiska ladan där festen hölls.

– På 60-talet var P. J. Proby min stora idol. Då hade Monica lyckats hitta honom. Han var på turné med The Who i Kanada. Han kom hit och sjöng för mig. Så det var roligt, säger han och fortsätter:

– Sen ordnade jag en sån fest till Monica också i ladan. Då kom Herman’s Hermits, hennes favoritband när hon var ung.

Hasse Andersson
Hasse Andersson sommarpratade i P1 år 2020. Foto: Lina Arvidsson/SR

Har ni bestämt vad ni ska äta på födelsedagen?

– Vi ska äta Bjärekyckling, det är gott. Det finns företag här ute på Bjärehalvön som föder upp och säljer majskycklingar – de är så goda. Det är något av det godaste jag vet. Såna ska vi ha på söndag. Sen bakar Lisa, min dotter, en stor marängtårta som är jättegod. Så det blir väldigt bra.

Ett stort grattis säger vi till dig på din dag, Hasse. Hoppas den blir till belåtenhet.

Tack för all härlig musik du skänkt oss genom åren.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev