Hasse Anderssons uppgörelse med hustrun Monica – bröt löftet efter alla år: ”Fick krypa till korset”

När Hasse ”Kvinnaböske” Andersson träffade sin hustru Monica Forsberg gav han henne ett löfte som han trodde att han skulle kunna hålla hela livet. Men 2015 fick han ett erbjudande som han till slut inte kunde tacka nej till.

– Sen fick jag krypa till korset och berätta det för Monica, säger han till Nöjeslivet.

När Hasse Andersson, 76, flyttade till den skånska byn Kvinnaböske 1970 bildade han i samma veva sitt välkända band. Sedan dess har han varit en av Sveriges mest folkkära artister.

Vem minns inte superhiten ”Änglahund” som han släppte 1982?

Läs mer: Hasse Andersson förkrossad efter vännen Lasse Berghagens död: ”I dag har världen blivit fattigare”

Under 80-talet gjorde Hasse flera egna tv-serier, bland annat ”Hasse och hans vänner” som utspelade sig i en miljö som skulle föreställa en lada. Huset fanns inte på riktigt, men folk trodde verkligen det. Därför drog han lustigt nog igång verksamheten ”Hasses Lada” i Broarp 1991 – han drev den i elva år och bjöd på flera olika shower med hjälp av Sveriges största artister.

STOCKHOLM 20170309 Programledaren Hasse Andersson vid torsdagens repetition i Friends arena inför finalen av Melodifestivalen. Foto: Claudio Bresciani / TT
Hasse ”Kvinnaböske” Andersson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Överenskommelsen med Monica

Samma år som ladan blev verklighet träffade han sin stora kärlek, artistkollegan Monica Forsberg, 73. Hon är känd sångare, låtskrivare, skådespelare och barnboksförfattare.

Hon var medlem i bandet Ritz som var med i ”Melodifestivalen” 1983 och 1985. Dessutom har hon skrivit texten till två av de tidigare vinnarbidragen ”Dag efter dag” (Chips, 1982) och “Främling” (Carola, 1983). Monica har även tävlat flera gånger senare med bidrag som hon varit med och skrivit.

När Hasse och Monica träffades var de båda över 40 år och hade barn från tidigare relationer.

De kom snabbt fram till en överenskommelse att Hasse inte skulle ”inkräkta” på Monicas schlagervärld. Han fick lova att han skulle hålla sig på sin musikaliska kant.

Det lyckades han med, fram till 2015 då han fick ett erbjudande om att vara med i ”Melodifestivalen”.

– Jag hade sagt att jag inte skulle vara med på ”Melodifestivalen”, det var inte min grej. När jag gifte mig med Monica kom vi överens om att ”Mellon” och schlager och sånt var hennes grej. Jag skulle hålla på med mina visor. Men när TV ringde och krusade så gick det till slut inte att säga nej. Sen var det rimligt för att det var låten som jag gillade. Det var inte så svårt, säger han i en intervju med Nöjeslivet.

Hasse Andersson med frun Monica Forsberg
Hasse Andersson med frun Monica Forsberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Mossig titel och omodern låt”

Så fort han hörde bidraget ”Guld och gröna skogar” så fattade han tycke för den. Trots att det från början bara var tänkt att Hasse skulle sjunga in demon så slutade det hela med att han gick med på att framföra den själv.

Anderz Wrethov ringde och frågade mig om jag ville sjunga en demo på en låt som de hade skrivit. Den låten skulle ha presenterats för andra artister och jag skulle bara sjunga på demon. Tydligen skickade de in den till ”Mellon”, för jag visste ingenting förrän de ringde från TV och sa att de hade fått in ett bidrag. De ville ha den med i ”Mellon”, men det var på villkoret att jag sjöng den. ”Nej, det tror jag inte”. Men så krusade de lite och till slut hörde jag min mun säga: ”Jaja, jag kommer”, berättar Hasse.

När han väl hade tackat ja insåg han att han behövde berätta för sin fru att han hade brutit löftet. Hon var inte så imponerad till en början. Varken hon eller hennes nära vän och kollega Lasse Holm tyckte att Hasse borde sjunga låten i ”Mellon”.

Hasse Andersson i Melodifestivalen
Hasse Andersson i ”Melodifestivalen”. Foto: Nora Lorek/TT

– Sen fick jag krypa till korset och berätta det för Monica. ”Får jag höra på låten?”, sa hon. ”Åh nej, det är en gammeldags låt, den är mossig. Det går inte”. Men så spelade hon upp den för sin kompis Lasse Holm. ”Åh nej, säg till Hasse att han inte ska sjunga den. Det är en mossig titel och en omodern låt. Det går aldrig. Han ska inte låna ut sig till det”. Och då blev jag mer övertygad om att det var en bra låt. Sen ställde jag upp och gjorde det – så har de fått äta upp det tror du, berättar han.

Var väldigt trött i finalen

”Guld och gröna skogar” blev en stor succé och gick via ”Andra chansen” till finalen där han till slut kom fyra.

Vad har du för minnen från ”Mellon” det året?

– Det var jätteroligt, vi hade en sån sammanhållning. Jag var ju kompis med Måns Zelmerlöw innan, så vi pratade lite. På slutet var jag så trött. Jag kom ju till ”Andra chansen” och det var hit och dit. När det var final sa jag till Måns: ”Nä, nu orkar jag inte mer. Nu får du se till att ta över här. För jag vill åka hem – vi ska åka på semester”. Han sa det att: ”Det ordnar sig Hasse” och det gjorde det ju, för han vann. Jag kom fyra, så det var fantastiskt. Det är ju min och Måns låt som lever kvar om man ser till alla låtarna som spelades det året.

Var programledare två år senare

Två år senare var Hasse tillbaka i ”Melodifestivalen”. Han hade fått blodad tand. Denna gång var han inte artist utan programledare ihop med David Lindgren och Clara Henry.

– De var på mig och jag tackade nej till det hela tiden. Jag sa till dem: ”Jag är ingen sån snabbpratare, jag kan inte stå på scenen och rabbla resultat. Det är inte min grej”. Då sa de att jag inte skulle göra det, jag skulle var mysgubbe, prata med publiken och sitta i green room och prata med artisterna. Resultaten skulle Clara Henry och David Lindgren ta, berättar han.

Hasse Andersson
Hasse Andersson, Clara Henry och David Lindgren. Foto: Jan Ainali/Wikipedia

– Plötsligt står jag ändå på scenen och ska rabbla resultat, så tar jag på mig glasögonen och så skriker de i mina ”in-ears”: ”Du kan inte ha glasögonen på dig, då ser man inte dina ögon”. Men då kunde jag ju inte läsa vad som stod i promptern. Det blev fel, det blev inte bra, säger Hasse och skrattar.

Vi är glada att du valde att ställa upp i ”Melodifestivalen”, Hasse. Det var underbart att se och höra.

Må så gott i framtiden!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev