Internationella jättesuccén för Loreen – därför är Sverige storfavorit i Eurovision: ”Redan gratulerat”

Loreen är storfavorit att vinna Melodifestivalen 2023.
Samtidigt pekas Sverige nu också ut som favorit i Eurovision Song Contest.
Här är siffrorna som talar för en ny blågul seger.
– Det är klart att det är en Loreen-effekt, säger Melodifestivalexperten Emil Löfström, till Nöjeslivet.

Prinsessan Diana: Vad var det egentligen som hände? Vem bar skulden? Och vad blev hennes sista ord? Lyssna på Nöjeslivets nya podcast här:

Hon kom, hon såg, hon fick sjunga om – och hon vann återigen svenska folkets hjärtan.

Loreen Talhaoui, 39, är klar för final i Melodifestivalen 2023 efter helgens succé med nya bidraget ”Tattoo”. Tv-tittarna skickade Eurovision Song Contest-hjältinnan från 2012 direkt till den stora finalen i Friends arena 11 mars.

Efter lördagens dramatiska deltävling, där en aktivist stormade scenen och tvingade stjärnan att sjunga om sin låt, har ”Tattoo” seglat upp som skyhög segerfavorit i Melodifestivalen.

Artikeln fortsätter under bilden.

MALMÖ 20230224 Loreen med bidraget Tattoo vid genrepet inför Melodifestivalen 2023 deltävling 4 på Malmö Arena på fredagen. Foto: Johan Nilsson / TT
MALMÖ 20230224 Loreen med bidraget Tattoo vid genrepet inför Melodifestivalen 2023 deltävling 4 på Malmö Arena på fredagen. Foto: Johan Nilsson / TT

Enligt sajten Eurovisionworld, som sammanställer odds från ett tiotal internationella vadslagsningsfirmor, beräknas Loreen nu ha uppemot 74 procents chans att ta hem Mello-finalen 2023. På andra plats återfinns de norska bröderna Marcus & Martinus. De uppges ha ungefär tio procents segerchans.

Därmed pekas Loreen nu ut som skyhög favorit att ta hem Melodifestivalen en andra gång, elva år efter ”Euphoria” som även tog Europa med storm.

LÄS MER: Loreens kamp bakom kulisserna – skyhöga kraven inför Melodifestivalen: ”Har varit brutalt…”

Men inte nog med det.

Även internationellt syns nu en tydlig effekt efter artistens succé i Sverige.

Därför är Sverige redan favorit i Eurovision

I helgen passerade nämligen Sverige Ukraina i oddslistorna inför det stora avgörandet i Eurovision Song Contest senare i maj.

Efter det att den fjärde deltävlingen avgjordes i Sverige, där Loreen gick direkt till final, blev Sverige plötsligt etta på Eurovisionworlds lista över sammanställningen av vinnarodds i Eurovision. Sverige har gått från andra till första plats bland oddsen. Nu uppges Sverige ha 30-procentig vinstchans, jämfört med under 20 innan helgen.

Men hur kan det komma sig att Sverige är storfavorit, trots att man ännu inte har valt sin representant till Eurovision? Den svenska finalen i Melodifestivalen är ju ännu två veckor bort.

Enligt Melodifestivalexperten Emil Löfström – som själv också är artist under namnet O!Dorian, aktuell med nya singeln ”Going to the Mecca” – är detta en tydlig Loreen-effekt.

– Loreen kommer ju att vinna Melodifestivalen. Jag kan inte se något annat ske. Topp tre kommer nog bli Loreen, Marcus & Martinus och Maria Sur. Sen tror jag att Tennessee Tears kan skrälla och komma högt. De kommer gå vidare från semifinalen, för det här är jättefolkligt och de kanske kan bli årets Clara Klingenström, säger Emil Löfström, som också programleder podcasten ”Eurovision Legends” där artister ur ESC-historien intervjuas.

Hur ska man tolka att Sverige redan är oddsfavorit att vinna Eurovision?

– Det är klart att det är en Loreen-effekt. Sen tror jag också att folk utomlands går och hoppas lite grann, att det hade varit kul att få se Loreen göra som Johnny Logan. Att vinna Eurovision två gånger. Det finns ingen som kan utmana Loreen i Sverige.

Ingenting kan stoppa henne från vinsten i Mello?

– Nej, det tror jag inte. Jag kan tänka mig hon säkert kommer slå sitt rekord från 2012. Eller, John Lundvik slog väl det rekordet 2019 när han fick alla tolvor från jurygrupperna? Hur som helst tror jag att både jurygrupperna och svenska folket kommer ha henne som vinnare. Det finns ingen utmanare.

Vad är det som gör Loreens nummer så bra?

– Det är att det är så mycket proffsigare. Hon lyfter ett element igen. Jag fick lite ”Euphoria”-känsla. Sen är hon en sån sjukt duktig sångerska, med ett unikt id. Det kändes så snyggt allting, sjukt proffsigt.

Konkurrensen i Eurovision Song Contest 2023

Sverige är en stormakt i Eurovision-sammanhang och har tidigare sex vinster. Den senaste kom 2015 då Måns Zelmerlöw och ”Heroes” tog hem schlagerguldet i Wien. 2012 vann Loreen med ”Euphoria” i Baku.

I toppen av oddslistorna återfinns även Ukrainas bidrag ”Heart of steel” på andraplats (16 procents vinstchans enligt sammanställningen av Eurovisionworld) och Finlands ”Cha cha cha” som trea (12 procent).

– Den finska låten är hittig. Kanske lite för hård för gemene man, men det var å andra sidan Lordi också och de vann ju. Den är sjukt effektiv. När jag första gången såg den tänkte jag att den nog kunde vinna. Men det var innan Loreen. Ukraina kommer inte vinna Eurovision. Det är jag helt säker på. Jag tror helt enkelt inte att juryn kommer rösta på det, säger Emil Löfström.

Han kommer själv att befinna sig i Liverpool under Eurovision, följa tävlingen på plats och även uppträda under artistnamnet O!Dorian på Euro club.

Hur går snacket bland Eurovision-fans internationellt runt Loreen och ”Tattoo”? 

– Det enda negativa jag läst är faktiskt från en del bittra svenskar som tyckt det vore roligare om vi skickade Marcus & Martinus. Alla mina utländska kontakter har nästan redan gratulerat oss till vinsten.

LÄS MER: Alla Sveriges vinnare i Eurovision Song Contest genom tiderna

Vad säger då Loreen själv om de höga förväntningarna?

Loreens ord om förväntningarna

När Nöjeslivet nådde stjärnan inför lördagens deltävling i Malmö, lyfte hon fram sin tacksamhet för att fansen och tv-tittarna uttryckt förhoppningar på hennes framträdande.

MALMÖ, SVERIGE 20230225 Loreen Talhaoui anländer till efterfesten efter den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2023 på Malmö Arena. Foto: Johan Nilsson / TT
MALMÖ, SVERIGE 20230225 Loreen Talhaoui anländer till efterfesten efter den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2023 på Malmö Arena. Foto: Johan Nilsson / TT

– Jag är tacksam över att folk är förväntansfulla men samtidigt vill jag ge utrymme till mina medtävlande – alla är grymma på det de gör och det är svårt att jämföra kreativitet, skrev Loreen i ett mejl till Nöjeslivet.

Artisten menade då att den största pressen kommer från henne själv, och att drivkraften inte nödvändigtvis är att vinna själva tävlingen.

– Den största pressen kommer inte utifrån utan det är de kraven jag ställer på mig själv för att sätta ihop ett framträdande som känns nyskapande och mäktigt. Jag tar inte lätt på skapandet, men pressen jag känner handlar inte så mycket om att vinna som att resultatet ska bli som min vision.

Melodifestivalens semifinal direktsänds i SVT1 lördag 4 mars klockan 20.00.

Vem är din favorit i årets Mello? Tror du att Loreen skulle ha en chans att vinna Eurovision åt Sverige ännu en gång? Skriv gärna en kommentar!

Fakta: De är klara för final i Melodifestivalen 2023

Tone Sekelius – ”Rhythm of my show”

Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods – ”Where You Are (Sávežan)”

Panetoz – ”On My Way”

Maria Sur – ”Never Give Up”

Paul Rey – ”Royals”

Marcus & Martinus – ”Air”

Smash Into Pieces – ”Six Feet Under”

Loreen – ”Tattoo”

Fotnot: Ytterligare fyra bidrag från lördagens semifinal kompletterar startfältet i finalen av Melodifestivalen.