Karin Falck gjorde succé som programledare i Melodifestivalen – men bakom kulisserna led legendaren av svår sorg

Karin Falck började jobba med tv när televisionen var helt ny i Sverige.

Snabbt blev hon en av landets mest framstående TV-profiler och 1975 får hon det prestigefyllda uppdraget att leda Eurovision Song Contest från Stockholm.

Hon tackar ja och är lika professionell som vanligt, men bakom fasaden lider Karin av en bottenlös sorg.

Redan 1956 skrev hon historia när hon blev Sveriges första kvinnliga producent i tv-rutan och därmed banade hon väg för många andra som sedan dess har gått i hennes fotspår.

Än idag kallas hon för ”Sveriges tv-drottning”, vilket är fullt förståeligt.

Stjärnan ligger nämligen bakom stora svenska tv-klassiker som ”Gäster med gester”, ”Halvsju” ”Varuhuset” samt ”Rederiet”.

Men inte nog med att hon är en historisk producent, hon har också varit en framgångsrik programledare.

Bland annat fick hon frågan om att bli programledare för Eurovision Song Contest 1975.

Hon tog sig an utmaningen, lika professionellt och noggrant som allt annat hon tagit sig för tidigare.

Men bakom den slipade fasaden led Karin Falck av en bottenlös sorg.

Bara några månader innan hon skulle ställa sig på den där scenen inför miljontals tittare, hände det som inte fick hända.

Karin Falcks make och kollega Åke Falck dog.

Karin Falck
Foto: Bo-Aje Mellin /SVT

Karin Falcks make Åke dog hastigt

Allt började med att Åke hade haft en stressig höst med många stora arbeten. Han var orkeslös och åkte till sjukhuset för att undersöka hjärtat. Men läkarna hittade inga fel.

Dagen därpå hade Karin och Åke vänner på besök och under kvällen försämrades Åkes tillstånd markant.

Han blev kallsvettig och man kontaktade en läkare för att få Åke undersökt i hemmet. Läkaren sa till Karin och Åke att åka in till sjukhuset, vilket de gjorde.

Väl på sjukhuset blev Åke bara sämre och sämre, trots behandling.

– När de gav honom sprutor så blev han inte bättre. Jag förstod inte, jag pratade med syster och tyckte bara att han blev kallare och kallare. Jag sprang ut till läkarna och pratade med dem men de sa att allt var alright. Men jag sa att det kan inte vara alright eftersom ni säger att de här sprutorna ska göra att han inte blir så kall, säger Karin i en intervju med Sveriges Radio.

Vid ett tillfälle under kvällen flyttades Åke till en annan avdelning, men innan han tog farväl av Karin instruerade han henne om en ny tv-serie och berättade om hur han tänkt sig att inslagen skulle ligga.

De båda förstod att han inte skulle komma ut från sjukhuset så snabbt som dagen därpå, men ingen hade kunnat förbereda dem på vad som som väntade.

När Åke flyttades kunde Karin bara sitta och vänta och vänta på läkarnas besked. Men beskeden dröjde.

– Sedan händer ingenting och jag går ut och letar och kommer in i en korridor och där ser jag att de har satt upp ett tält och där inne är Åke och de håller på att behandla honom. Då kastar sig någon över mig och tar bort mig därifrån.

Efter en lång väntan i sjukhuskorridoren kom en av läkarna fram till Karin och berättade det värsta tänkbara. Åke var död.

– Jag fick ett sådant oerhört hat till den här behandlingen, till sjukhuset till allting. Jag tänkte att de tagit livet va honom, har hon berättat i en intervju med Sveriges Radio.

Klockan tolv på natten åkte Karin och Åke in till sjukhuset, klockan sex på morgonen den 13 oktober 1974 kom Karin hem utan honom.

Väl hemma sköljde sorgen över henne och inte nog med att hon var tvungen att hantera sin egen sorg. Karin och Åke hade två barn tillsammans, en gemensam dotter vid namn Karolina och så Peter, som Åke hade sedan ett tidigare förhållande – två barn som nu blivit utan sin pappa.

Karin Falcks sorg bakom kulisserna i Melodifestivalen

Efter Åkes död valde Karin att fortsätta jobba, det hjälpte henne att hantera sorgen.

Men det var inte vilket uppdrag som helst som väntade på henne.

1974 vann Abba Eurovision Song Contest med låten ”Waterloo” och Sverige får därmed i uppdrag ska arrangera Eurovision i Stockholm året därpå.

Karin Falck blev utsedd att lotsa tittarna genom programmet och hon tackade ja.

Inför miljontals tittare passade hon på att skicka en hälsning till Åke.

– Programledaren skulle hålla ett litet välkomsttal och det skulle inte bara innehålla hur många miljoner som tittade. Och jag kan fortfarande inte förstå att de lät mig sitta där på min kammare och skriva ihop vad jag skulle säga till dessa miljoner människor, utan att någon människa kollade. Jag var trots allt ganska labil och i det tillståndet tänkte jag så här, nu åker de här orden ut på vågorna i rymden. I mitt franska god natt lade jag in några rader ur en Erik Lindegren-dikt ”någonstans inom oss är vi alltid tillsammans”, men min innebörd av de orden fattade tack och lov varken den inhemska eller internationella publiken, säger Karin Falck i sitt sommarprat.

Karin klarade av det prestigefyllda uppdraget bra, Nederländerna vann och publiken var uppspelta.

Även Karin bar ett leende, men bakom kulisserna var sorgen påtaglig.

– I allt detta, jag menar ungefär hela säsongen fanns en mamma och en flicka som förlorat sin pappa. Två människor som försiktigt givit akt på varandra, som av hänsyn till varandra inte velat visa gråten och sorgen, berättade Karin i sitt sommarprat.

Karins ilska efter maken Åkes död

Tiden efter kantades av sorg och i media skrevs det mycket om både Åke och Karin. Något Karin inte alls tog med ro.

När Karin fyllde 50 år fick hon frågan hur det var att förlora någon hon älskade.

– Jag är så rädd för att prata om det eftersom jag så länge framställdes som den eviga änkan i pressen. Det var gräsligt plågsamt eftersom det kändes som om man kladdade på Åke, svarade Karin GT och tillade:

–Jag vill att man ska minnas Åke för den glädje han gav andra människor och för den fantastiska person han var. Inte genom min sorg.Han var fullständigt unik med sin skapande fantasi och jag önskar ibland att Tv ville sända några av hans program.

Så lever Karin Falck idag

Den omåttligt populära tv-drottningen Karin Falck njuter sedan många år tillbaka av det goda pensionärslivet.

Men det innebär inte att vi inte fått se henne dyka upp alls då och då.

2020 fick hon en plats i Melodifestivalens Hall of Fame och fick till stående ovationer ta emot pris.

– Jag tillhör historien. Jag är den där ”Hon var en gång”, sade Karin Falck i SVT-sändningen där hon tog emot sitt pris iklädd en blå klänning.

Fantastiska Karin Falck, 88, gjorde stor succé på Melodifestivalen, och läste allt utan att titta ner i manuskorten en enda gång! Nu hyllar vi denna underbara kvinna ❤️👍🌸

Posted by Newsner on Tuesday, March 3, 2020

Förutom ovan nämna ”hall of fame”-pris i Melodifestivalen 2020 är också väl värt att nämna att Falck belönats Kristallens hederspris på tv-galan år 2007.

Ja denna otroliga legendar har verkligen en makalös karriär att se tillbaka på.

Som vi saknar dig i rutan Karin!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev