Loreen om stödet från sin pojkvän – i kulisserna på Melodifestivalen
Loreen och pojkvännen Charli. Foto: Christine Olsson / TT

Foto: TT/SVT

Loreen om pojkvännens fina stöd – bakom kulisserna på Melodifestivalen 2023: ”En trygghet”

Loreen tog hem Melodifestivalen – igen.
Stjärnan vann både svenska folkets och den internationella juryns hjärtan i finalen.
Bakom kulisserna har hon känt stödet från kärleken.
– Det blir en trygghet att ha med någon som har varit med under så lång tid där, säger hon till Aftonbladet.

Loreen Talhaoui skrev in sig i en historisk skara Melodifestivalvinnare på lördagskvällen.

Artikeln fortsätter under bilden.

Loreen på genrepet inför Melodifestivalen 2023. Foto: Alma Bengtsson/SVT

För andra gången tog hon hem vinsten i Mellon – och är därmed historisk som en av nio artister som segrat dubbelt i schlagern.

Loreen i samma historiska skara som Körberg

Förutom Loreen återfinns Tommy Körberg, Björn Skifs, Siw Malmkvist, Kikki Danielsson, Charlotte Perrelli, Roger Pontare, Inger Berggren och Östen Warnerbring i denna historiska skara stjärnor.

Carola Häggkvist och Marie Bergman (Family Four) har vunnit tre gånger vardera.

Nu har Loreen också chansen att skriva ännu mer Eurovision Song Contest-historia.

Hon har redan vunnit tävlingen en gång för Sverige – och som hon gjorde det. Då var året 2012 och låtens titel ”Euphoria”. Ett bidrag som av många fans brukar framhållas som ett av de bästa i tävlingens långa historia.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Redan nu pekas Sverige ut som storfavorit att ta hem vinsten i Liverpool i maj.

Enligt sajten Eurovisionworld, som sammanställer internationella spelbolags odds på segrare i ESC-finalen, är den blågula chansen på lördagsnatten så pass stor som 38 procent. Ukraina bedöms enligt oddsen vara andrahandsfavorit, med en 14-procentig vinstchans. På tredjeplats återfinns enligt oddsen Finland, på motsvarande 13 procent.

Loreen kan bli Sveriges Johnny Logan

Skulle Loreen ta hem segern igen i Eurovision blir hon historisk. Endast en artist i hela världen har gjort om bedriften – Irlands egen skönsjungande Johnny Logan som vann Eurovision 1980 med ”What’s another year” och 1987 med ”Hold me now”.

LÄS MER: Loreen vinnare av Melodifestivalen 2023 – stjärnans löfte till svenska folket

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20230311 Loreen efter att ha vunnit lördagskvällens final i Melodifestivalen i Friends Arena med bidraget Tattoo. Foto: Christine Olsson / TT
STOCKHOLM 20230311 Loreen efter att ha vunnit lördagskvällens final i Melodifestivalen i Friends Arena med bidraget Tattoo. Foto: Christine Olsson / TT

Det finns faktiskt ännu en koppling mellan Sverige och Irland i Eurovisionsammanhang. Just nu leder Irland maratontabellen över flest segrar i Eurovision genom tiderna. Landet har hittills segrat vid sju tillfällen i den stora Europa-finalen.

Sverige ligger på delad andra plats i den ligan – med sex vinster. Varav den senaste kom 2015 (Måns Zelmerlöw, ”Heroes”).

Artikeln fortsätter under bilden.

Loreen med Tattoo i Melodifestivalens final 2023. Foto: Alma Bengtsson/SVT
Loreen med Tattoo i Melodifestivalens final 2023. Foto: Alma Bengtsson/SVT

Loreen valde att rikta sig direkt till tv-tittarna efter det att vinsten med ”Tattoo” var ett faktum på lördagskvällen.

– Jag är så tacksam för det svenska folket, jag lovar att jag kommer göra mitt absolut bästa, säger stjärnan i SVT:s eftersändning.

LÄS MER: Loreens sköna firande i natt – efter historiska vinsten i Melodifestivalen: ”Så tacksam”

Bland hennes närmaste fanns förstås låtskrivarna: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson, Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker, Peter Boström och Thomas G:son. Även Loreen själv har varit med och skrivit vinnarlåten.

I SVT:s sändning direkt efter finalen fick låtskrivarna förklara varför ”Tattoo” tog sig hela vägen till förstaplatsen.

– Alltså Loreens otroliga uppträdade, men också låten där vi slagit våra kloka huvuden tillsammans och gjort vårt bästa, säger Cazzi Opeia, till SVT.

Boström och G:son skrev faktiskt även ”Euphoria” för elva år sen. Den förstnämnde kom in i processen lite senare den här gången, berättade han i sändningen.

– Ett stort embryo fanns det, sen tog vi det vidare och det blev magi, säger Peter Boström i SVT.

Loreens fina ord om stödet från pojkvännen

En annan kär person som funnits vid Loreens sida under Melodifestivalen är pojkvännen Charli.

För Aftonbladet har stjärnan berättat om det fina stödet hon känt från kärleken under Melodifestivalen 2023.

– Det enda jag kan säga, och det sista jag säger om det här, är att den människan känner mig väldigt väl och det blir en trygghet att ha med någon som har varit med under så lång tid där. Okej nu släpper vi det, han får för mycket uppmärksamhet alltså, sade hon inför finalen med ett skratt, till Aftonbladet.

MALMÖ, SVERIGE 20230225 Loreen Talhaoui med pojkvän Charli på efterfesten efter den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2023 på Malmö Arena. Foto: Johan Nilsson / TT
MALMÖ, SVERIGE 20230225 Loreen Talhaoui med pojkvän Charli på efterfesten efter den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2023 på Malmö Arena. Foto: Johan Nilsson / TT

Loreen har också haft en annan mycket viktig person vid sin sida under Melodifestivalen: nämligen mamma.

– Kvinnorna på min mammas sida är starka kvinnor som har kämpat för sin självständighet och frihet. Jag tror att det går i generationer, det finns något som… det är som ett kall jag har, en jättestark kraft inom mig och jag tror att den finns inom alla, på olika sätt, har Loreen sagt i en intervju med magasinet Elle.

LINKÖPING 2017-03-04 Loreen och mamma Choumicha Talhaoui-Hansson på efterfesten efter Andra Chansen deltävlingen i Melodifestivalen 2017 i Saab Arena i Linköping på lördagen. Foto: Pontus Lundahl / TT
LINKÖPING 2017-03-04 Loreen och mamma Choumicha ler ikapp på efterfesten efter Andra Chansen i Melodifestivalen 2017. Foto: Pontus Lundahl / TT

Eurovision Song Contest 2023 pågår i mitten av maj i Liverpool, Storbritannien, som arrangerar schlagertävlingen i förra årets segrarland Ukrainas ställe.

Första semifinalen avgörs tisdag 9 maj, den andra semin på torsdagen den 11 maj och den stora finalen lördag 13 maj.

Här kan man avnjuta Loreens otroliga finalframträdande igen:

Vi säger stort lycka till i Eurovision till Loreen, och passar också på att gratulera till den fantastiska och historiska segern i Melodifestivalen 2023!

Hur tror ni det kommer gå för Loreen och Sverige i Eurovision? Skriv gärna en kommentar!